Ir stato, ir gadina, bet žada sutvarkyti

Sudargo krašto ūkininkas Vidmantas Brazaitis nebežino, kaip reikės įvažiuoti į laukus su tręšimo technika, mat buvusi technologinė vėžė, kuria ir važiuodavo, virto klampyne, dėl to stoja ir pavasarinio tręšimo darbai. D. Pavalkio nuotr.

Per rajoną tiesiamos 330 kV elektros perdavimo linijos statybos darbai pridarė rūpesčių žemdirbiams: dėl sugadintų įvažiavimų į laukus šie negali pradėti pavasarinio augalų tręšimo darbų. Tiesa, rangos darbus čia atliekančios įmonės atstovai žada kelius sutvarkyti ir atlyginti ūkininkams už pasėliams padarytą žalą.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ įgyvendina sinchronizacijos projektą, vykdo 330 kV elektros linijų Kruonio HAE–Bitėnai statybas, tai ypatingos valstybinės svarbos projektas, skirtas Baltijos šalių pasiruošimui sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Viena iš naujai statomų elektros perdavimo linijų atkarpų driekiasi ir per Šakių savivaldybės teritoriją. Čia rangos darbus atlieka UAB „Connecto Lietuva“.

Kaip pasakojo Sudargo krašto ūkininkas Vidmantas Brazaitis, dar praėjusių metų pabaigoje, Grinaičių kaime prasidėjus elektros linijos statybos darbams, su technika iki objekto nuo kelio Kiduliai–Sudargas buvo važiuojama per ūkininko rapsų lauką.

„Ekskavatorius važiavo net ne technologine vėže, o greta, tiesiai per augantį rapsą. Net fūrą užstačiau, kad nevažinėtų, STOP juosta užtvėriau. Mėnesį laiko nesilankiau šitame lauke, o kai šiemet pamačiau – nustėrau. Technologinė vėžė virto visiška klampyne“, – už galvos susiėmęs ūkininkas rodo iki kone metro išmaltas provėžas. Jis skambino rangovams, šie žadėjo atsiųsti matininką, išmatuoti suniokotą įvažiavimą į laukus.

„Šį žemės plotą nuomojuosi, tai neaišku, su kuo ir kaip jie atsiskaitys už man padarytus nuostolius“, – sakė V. Brazaitis ir aiškino, kad per rapsais užsėtą lauką buvo velkamas kranas elektros oro linijų atramoms statyti net su dviem ekskavatoriais, ši technika ir išrausė gilias provėžas.

„Tas kranas sveria kokia 40–50 tonų, tai įsivaizduoju, kad ir melioracija čia, ir viskas sulaužyta. Prašiau, kad nevažiuotų. Rapsų pasėlis sunaikintas ir po stulpais“, – tikino ūkininkas ir svarstė, kad net užlyginus provėžas neis kažkuo užsėti, nes palijus technika klimps.

brazaitis laukai2Tiesiant elektros perdavimo liniją, laukai tapo nepravažiuojami. Nors rangovas žada sugadintus kelius pataisyti ir žalą už suniokotus pasėlius atlyginti, bet ūkininkas Vidmantas Brazaitis pažadais nebetiki. D. Pavalkio nuotr.

Jis nebežino, kaip įvažiuoti į rapsų lauką, jau norėtų pradėti tręšimo darbus, net iki lauko galo nenuvažiuotų su savo technika – išilgai lauko driekiasi ir po atramomis atsiradusios gilios provėžos.

„Nesuprantu, kodėl dirbama, kai atlydys ar lyja. Kai pašalę, darbininkų nėra. Projektą užbaigti numatyta iki 2025 metų“, – sakė ūkininkas.

Važiuojam į kitą ūkininko lauką Pervazninkų kaime. Nuo žvyrkelio Rociškiai–Žiliai–Pervazninkai iki ūkininko lauko keliukas taip pat virtęs klampyne, juo kelis šimtus metrų elektros liniją tiesiančios įmonės technika važiuojama iki elektros atramų, šiuo metu ant jų tiesiami elektros laidai.

„Šitą keliuką buvau sutvarkęs, prisidėjo ir dar vienas ūkininkas, privežiau smėlio, gruzo, kiekvieną pavasarį prasigreideriuodavau. Įrengiau griovius vandeniui nubėgti, pralaidą įsidėjau. Juo naudojasi ir kiti ūkininkai. Dabar čia supilta kažkokio gruzo krūva. Geriausiu atveju palygins tas išmaltas vėžes ir viskas. Bet keliuko pagrindas jau sulaužytas. O ir kada sutvarkys keliuką? O su purkštuvais jau reikia šiomis dienomis važiuoti į rapsų lauką“, – nuogąstavo V. Brazaitis.

Žvyrkelius tvarkė

Kalbinta Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė pasakojo, kad neseniai buvo taisomi net du sugadinti žvyrkeliai, tarp jų ir minėtas nuo Pervazninkų link Žilių.

„Žvyrkeliais iki objektų elektros linijas tiesiantys darbininkai važiavo su sunkia technika, važiuoja tuo keliu ir miškovežiai, pienovežiai. O kai žiema nedėkinga keliams, tai šie greitai ir sugadinami. Prieš maždaug dvi savaites buvom susitikę su įmonės „Connecto Lietuva“ darbų vadovais, aptarėm, kurias kelio vietas reiktų tvarkyti. Sulaužytas kelio vietas užpylė gruzu. Dar turi žvyrą užvežti. Reikia tikėti žmonėmis, kad nepaliks nesutvarkę“, – situaciją komentavo seniūnė.

O dėl sugadintų keliukų į ūkininkų laukus, anot seniūnės, rangovas žada kompensuoti nuostolius.

„Žinoma, kai taip sugadinami keliukai, juos sudėtinga atstatyti. Žemių, ant kurių teritorijos stovi elektros atramos, savininkai gavo kompensacijas. Manau, jeigu pasėliai sugadinti, kompensacijas turėtų gauti žemes nuomojantys ūkininkai“, – svarstė R. Grigaitienė pridurdama, kad projekto vykdytojų įsipareigojimas yra iki 2025 m. sutvarkyti ir aplinką, bet, anot seniūnės, negalima laukti 2025 m., nes keliais reikia važinėti dabar.

laukai tinklaiD. Pavalkio nuotr.

Žada sutvarkyti ir atlyginti

Susisiekus su rangos darbus minėtoje vietoje Sudargo sen. atliekančios „Connecto Lietuva“ statybos darbų vadovu Romualdu Lukša, šis pirmiausiai akcentavo, kad jei sugadinami keliai, jie yra tvarkomi.

„Susitikom ir su Sudargo seniūne, ir su Šakių savivaldybės administracijos direktoriumi ir aptarėm kelių klausimą. Vežėm skaldą ir tvarkėm žvyrkelius. Ir seniūnei sakėm – pabaigiam darbus, kur reikalinga sunkioji technika, ir po darbų tvarkomės, nepaliekam taip“, – tikino R. Lukša.

Jis paaiškino, kad šį savaitgalį minėtoje vietoje ties Grinaičiais bus ant atramų pratiesiami elektros laidai, darbus pabaigus, sunkioji technika bus išvežta.

„Ir po savęs sutvarkom. Suprantant, statant atramą važiuojam su viena technika, tempimo įrangą vežam, vėl važiuojam su kita. Todėl po kiekvieno važiavimo juk netvarkysi tų keliukų, – aiškino rangovo atstovas. – Nė vieno ūkininko kelių nepalikom nesutvarkytų. Dėl nuostolių atlyginimo yra skaičiavimo metodika. Atvažiavęs geodezininkas išmatuoja, kartu su ūkininku eina, šis rodo, kuriam taške mes pažeidę, viskas suskaičiuojama pagal patvirtintą metodiką ir išmokama.“

Dėl situacijos Sudargo seniūnijoje klausimus pateikėme ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorei „Litgrid“, tačiau, iki laikraštis buvo siunčiamas į spaustuvę, atsakymo nesulaukėme.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.