Žiemą pinigines plačiau atvers ir nuosavų namų gyventojai

anglysGiedrė PLEČKAITYTĖ

Artėjantis naujasis šildymo sezonas nerimą kelia ne tik daugiabučių namų gyventojams, bet ir privačiuose namuose gyvenantiems žmonėms. Šių namų šildymui naudojamas tradicinis kuras taip pat neišvengiamai brangsta.  

Nuotr. UAB „Samoras“ sandėlininkas – pardavėjas G. Lenkas kalbėjo, kad ateityje anglys tik brangs.

Ne vienas spėlioja, kokia bus artėjanti žiema. Žolininkė Adelė Karaliūnaitė pranašauja itin šaltą žiemą. Panašu, jog tokios prognozės suklusti privers beveik kiekvieną iš mūsų. Kalbos apie nuolat brangstantį šildymą neramina ne tik daugiabučių, bet ir nuosavų namų gyventojus.

Šiemet malkos jau brango     

VĮ „Šakių miškų urėdija“ inžinierius Gintaras Bacevičius „Draugui“ sakė, kad pernai urėdija pardavė 24 tūkst. kub. m malkinės medienos, kurios vienas kub. m vidutiškai kainavo 71 litą. Šiemet planuojama parduoti tokį pat kiekį malkinės medienos. „Esame pasirašę sutartį su didmenininke UAB „Girių bizonas“, esančia Kazlų Rūdoje. Dalį medienos perka biokuro gamintoja UAB „Bionovus“. Jie perka iš mūsų kirtimo atliekas ir malkas, iš jų gamina skiedras ir tiekia, kiek žinau, mūsų miesto katilinei“, - teigė inžinierius G. Bacevičius.
 
Paprastai malkos pagal kaitrumą skirstomos į tris grupes. I grupė – uosis, beržas, ąžuolas, skroblas. II grupė – juodalksnis,  pušis, o visa kita likusi mediena - trečia grupė. Urėdija trečios grupės kaitrumo malkas parduoda didmeninei prekybai, nes šios kategorijos malkų žmonės neperka. Pasak inžinieriaus, šios grupės malkos daugiausiai brango, net 43 proc., palyginus su pernai metais. Žmonių perkamos pirmos ir antros kategorijos malkos, pasak inžinieriaus, pabrango nuo 20 iki 25 proc. „Pernai jos kainavo 91 litą, o šiemet jau 115 litų“,- sakė G. Bacevičius. Pavyzdžiui, II grupės malkos pernai kainavo 73 litus, šiemet – 105 litus. III grupės malkos pernai kainavo 67 litus, šiemet – 96 litus.

Kaip teigė G. Bacevičius, kainų augimui turi įtakos didmeniniai medienos pirkėjai. „Kas pusmetį mes rengiame konkursus apvalios medienos pardavimui. Kažkokį kiekį pasiliekame mažmeninei prekybai. Bet mes negalime pasiūlyti mažesnės kainos negu mums pasiūlė didmenininkai. Todėl mes visiškai nedarome įtakos kainoms“-, teigė G. Bacevičius, pridurdamas, kad dabartinės kainos išliks iki sausio 1 dienos.

Pastebima, jog daugelis norėtų įsigyti malkų nenukirstu mišku. Urėdija nenukirstu mišku parduoda apie 5 tūkst. kub. m. Numatytas dar vienas kuro pasigaminimo būdas, tai gaminantis kirtimo atliekas – menkesnės vertės kurą. Jų kaina žymiai mažesnė ir šis poreikis kasmet auga. Pasak G. Bacevičiaus, tą poreikį urėdija gali šimtu procentų patenkinti. Kirtimo atliekų urėdija gali parduoti iki 6 tūkst. kub. m. Šiemet jau nupirkta nepilnai 2 tūkst. kub. m.

„Per paskutinius penkerius metus (kai kuruoju šią sritį) tik kartą yra kritusios malkinės medienos kainos. Didžiosios katilinės siekia pereiti prie atsinaujinančių šaltinių. Iš tikrųjų malkinės medienos paklausa turėtų augti. Jeigu kristų dujų kaina, galbūt tada šiek tiek sumažėtų ir medienos“,- sakė G. Bacevičius.

Neišvengiamai brangs ir anglys

UAB „Samoras“ sandėlininkas – pardavėjas Gintautas Lenkas kalbėjo, jog jau rugsėjį yra gautas įsakymas kainą didinti iki 580 litų už toną akmens anglies. Pasak jo, dėl konkurencijos dabar tona kainuoja 550 litų. Kaip teigė pardavėjas, pernai balandžio mėnesį šios rūšies anglys pirkėjams buvo siūlomos įsigyti po 380 litų už toną. „Šiemet balandžio mėnesį geroji anglis kainavo 500 litų, dabar ji jau kainuoja 550 litų už toną ir laiko klausimas kada įsigalios nauja, 580 litų kaina“,- sakė G. Lenkas, pridurdamas, jog artėjant žiemai visuomet kaina kyla.

„Galima teigti, kad ateityje anglys tikrai brangs. Ateinantį pavasarį kaina gali šoktelti netgi iki 600 litų už toną. Jeigu bus dar ir šaltesnė žiema, kaip prognozuoja žolininkė, akmens anglies kaina gali kilti ir iki 620 – 650 litų už toną“, - prognozavo G. Lenkas.

Ši bendrovė dar prekiauja ir baltarusiškais durpių briketais, kurių tona šiuo metu kainuoja 350 litų, metų pradžioje briketai buvo pardavinėjami po 360 litų už toną.

„Žmonės dažniau perka anglį nei briketus. Jeigu anglies parduodame 200 tonų, tai briketų – 50 tonų“, - teigė G. Lenkas. Pastebima, jog prekiaujamo kietojo kuro pirkimo pikas prasideda spalio - lapkričio mėnesį ir tęsiasi iki sausio. G. Lenkas pastebi, jeigu žiema šalta, namų šildymo sezono metu antroji kietojo kuro pirkimo banga kyla iš karto po Naujųjų metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.