Ar sumažės šildymo kaina įsigaliojus naujoms įstatymo pataisoms?

kasparavicius2Nuo lapkričio 1 dienos įsigaliojo Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kurias inicijavo šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nors buvo manoma, kad padaryti sprendimai - reali galimybė sumažinti šildymo kainas, tačiau vis brangstant gamtinėms dujoms, matyt, tai nebus tokia efektyvi pagalba, kaip buvo iki šiol tikėtasi.

Pateikiame keletą svarbiausių pakeitimų, jų įgyvendinimo naudą ir UAB „Šakių šilumos tinklų“ generalinio direktoriaus Laimučio Kasparavičiaus komentarus.

1 pakeitimas: Mokesčiai, susiję su šilumos tiekimo sistemų priežiūra, nebebus automatiškai įtraukiami į šilumos kainą. Jie bus apskaičiuojami pagal konkrečius savivaldybės patvirtintus priežiūros įkainius ir sąskaitoje turės būti pateikiami atskiroje eilutėje. Vartotojai aiškiai matys, kiek kainuoja šildymo paslauga, o kiek mokama už šilumos punkto priežiūrą.  

Kita papildoma galimybė sumažinti mokėjimus už priežiūrą yra ta, kad gyventojai su pasirinktu prižiūrėtoju galės derėtis dėl galutinio mokesčio už šilumos punkto priežiūrą. Netenkinant priežiūros sąlygoms ar teikiamų paslaugų kokybei, gyventojai galės laisvai pasirinkti naują paslaugos teikėją.

Šiuo metu į šilumos kainą įtraukiamas punkto priežiūros mokestis yra maždaug 2 centai už 1 kWh, tai sudaro beveik 8 proc. nuo visos sąskaitos sumos. Be to, šis mokestis priklauso ir nuo lauko temperatūros, t. y. kuo lauke šalčiau (reikia daugiau kWh šilumos), tuo labiau gyventojams brangsta šilumos punkto priežiūra.  
  
KOMENTARAS: Šilumos punktų priežiūros sąnaudos į Šakių šilumos tinklams nustatomą šilumos kainą niekada ir nebuvo įtrauktos. Ir anksčiau, ir dabar mokesčiai apskaičiuojami pagal savivaldybės patvirtintus priežiūros įkainius , todėl sąskaitos dėl to  nesikeičia. Ir anksčiau gyventojai turėjo teisę  rinktis kitą prižiūrėtoją, todėl čia nieko naujo - teisę rinktis kitą prižiūrėtoją gyventojai ir toliau turi.

2 pakeitimas: Pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtoju (eksploatuotoju) negalės būti šilumos tiekėjai ir asmenys, susiję su šilumos tiekėju darbo santykiais ar teikiantys prekes ar paslaugas šilumos tiekėjams. Tai leis namo gyventojams pasirinkti tokį prižiūrėtoją, kuris savo darbą – sistemos paruošimas sezonui, hidrauliniai bandymai ir kiti darbai – atliks už mažesnę kainą nei tai darydavo monopolininkas.

Šilumos punkto priežiūros paslaugas gali teikti tiek fizinis, tiek juridinis asmuo, tiek pati namo bendrija. Tačiau visais atvejais pasirinktas prižiūrėtojas privalės gauti  Valstybinės energetikos inspekcijos patvirtintą atestatą. Jei namo bendrija norės punkto prižiūrėtoju pasirinkti vieną iš namo gyventojų, pastarasis turės kreiptis į minėtą inspekciją dėl atestacijos. Tokiu atveju, ne vėliau kaip per 7 mėnesius nuo pataisų įsigaliojimo dienos (t.y. iki 2012 metų liepos 1 dienos) turės būti pasirašyta nauja šilumos punkto priežiūros sutartis. Gyventojams nepasirinkus naujo prižiūrėtojo, tai atlikti privalo namą administruojanti įmonė.

KOMENTARAS: Ši pataisa įsigaliojo tik didžiuosiuose miestuose, Šakiuose šilumos tiekėjas prižiūrėtoju gali būti.

3 pakeitimas: Šilumos tiekėjas įstatymiškai atskiriamas ir nuo šilumos punktų valdymo – teisę reguliuoti (nuotoliniu ar kitu būdu) namo šilumos punkto įrenginių darbą turės tik pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojas.Tai reiškia, kad daugiabučių namų gyventojai galės pirkti tiek šilumos, kiek jiems reikia, o šilumos tiekėjas negalės jokiomis priemonėmis ir jokiais įtaisais daryti įtaką šilumos suvartojimo kiekiui name.  Už tai bus atsakingi šilumos punkto prižiūrėtojai. Juos kontroliuos Valstybinė energetikos inspekcija. Tai leis gerokai sumažinti išlaidas už šildymą.

KOMENTARAS: Gyventojai ir dabar gali rinktis šilumos įrenginių darbo režimą. Ne vienas namas tai yra padaręs. Svarbiausia turėti kompetentingą namo atstovą tiems klausimams derinti ir  spręsti. Šiuo metu šilumos tiekėjas tiekia šilumos tiek, kiek pageidauja namas, nes temperatūrinis režimas palaikomas pagal nustatytą temperatūrinį grafiką. Gyventojams išsakius  vieningus pageidavimus,  jis gali būti koreguojamas pagal jų  norus.

Šios įstatymo pataisos – tik pirmasis žingsnis pertvarkyti šalies šilumos ūkį ir sumažinti gyventojus slegiančią mokesčių naštą. Panašu, kad ji vis dar didės dėl kylančių dujų kainos. Kol kas reliausia galimybė už šildymą mokėti mažiau – brangų kurą pakeisti kitu, pigesniu kuru. Tai įmanoma  Šakiuose pastačius naują 5 MW biokuro katilinę.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.