Maksimaliausio šalies moliūgo rinkimuose - ir rajone išauginta daržovė

moliugasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Lapkričio 10 dieną viename Vilniaus „Maxima“ prekybos centrų  vyko maksimaliausio Lietuvos moliūgo rinkimai. Rinkimuose dalyvavo ir Kudirkos Naumiesčio seniūnijos Totorviečių kaimo gyventojas Evaldas Jurgila, konkursui pristatęs net 98 kg svorio moliūgą.

Nuotr. Maksimaliausio Lietuvos moliūgo rinkimų dalyvių išaugintas daržoves padėjo sverti galiūnas V. Blekaitis.  

Per plauką nuo prizinės vietos

Prekybos tinklas „Maxima“ šiemet antrą kartą organizavo maksimaliausio Lietuvos moliūgo rinkimus, kurie sulaukė labai didelio šių daržovių augintojų susidomėjimo. Konkurse norą dalyvauti pareiškė apie 200 moliūgų augintojų iš visos Lietuvos. Tačiau tik 20 įspūdingiausių moliūgų buvo atvežta į Vilnių, tarp kurių pateko ir Kudirkos Naumiesčio seniūnijos Totorviečių kaimo 26-erių metų gyventojo E. Jurgilo išaugintas moliūgas, svėręs 98 kg. Kas paskatino jauną vyriškį dalyvauti šiame žaismingame konkurse, teiravomės paties Evaldo. „Pernai pažiūrėjome, kad lyg nelabai didelis tas moliūgas buvo. Tiksliai nepamenu, 70 ar 80 kg svėrė. Tad šiemet nusprendžiau pasverti savo darže užaugintą moliūgą. Jis svėrė apie 100 kg, todėl ir nusprendžiau sudalyvauti maksimaliausio moliūgo rinkimo konkurse. Sakau, reikia pabandyti, gal laimėsime. Bet pasirodė, kad didesnių būna“, - teigė E. Jurgilas, kasmet auginantis moliūgus savo namų darželyje. Dažnai Helovyno šventei Jurgilų šeima pačių išaugintus moliūgus dailiai išpjausto, juose įžiebia žvakių, taip pasipuošdami tamsiųjų švenčių metu.
 
Beje, konkursui pristatytas moliūgas - tai didžiausia jo išauginta daržovė per visus tuos metus. „Paprastai pas mus kaime būna išpuvusių mėšlo krūvų. Pavasarį pasėjome į išpuvusį mėšlą, trąšos daug buvo, matyt, todėl toks didelis jis ir užaugo“, - teigė E. Jurgilas, pridurdamas, jog užderėjo net 15 skirtingų dydžių moliūgų, papuošusių mėšlo krūvą. Moliūgą prižiūrėjo abu su žmona. Didžiulis augintinis džiugino ne tik juos, bet ir aplinkinius. Maksimaliausio Lietuvos moliūgo konkurse Šakių rajonui atstovavęs E. Jurgilas džiaugėsi patekęs į įspūdingiausių moliūgų dvidešimtuką ir laimėjęs garbingą ketvirtąją vietą. Vos per plauką nuo prizinės vietos atsilikęs E. Jurgilas sako, kad kitąmet bandys pasiekti dar geresnį rezultatą. Net 98 kg sveriantį moliūgą E.Jurgilas padovanojo “Maisto bankui”.

Užfiksuotas naujas Lietuvos rekordas

Kaip praneša prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, nacionaliniuose moliūgo rinkimuose galėjo dalyvauti visi, kurių lysvėse šiemet užderėjo bent vienas moliūgas. Iš viso užregistruota apie 200 moliūgų – pačių įvairiausių dydžių ir formų. Mažiausiojo svoris siekia 11 kg. Į Vilnių atvežta 20 įspūdingiausių  moliūgų, kurių bendras svoris - daugiau nei pusantros tonos.

Maksimaliausią Lietuvos moliūgą užauginęs Anykščių rajone ūkininkaujantis 27-erių Povilas Patumsis, pagerino šalies rekordą. Moliūgo - rekordininko augintojas rinkimuose dalyvavo antrą kartą. Kartu su broliu ūkininkaujantis Povilas šiemet užaugino apie 40 skirtingų rūšių moliūgų. Šį rudenį Lietuvos rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ užregistruotas moliūgas svėrė 116 kg, o naujojo rekordininko svoris – net 158 kg. Moliūgus sverti padėjo Lietuvos galiūnas Vidas Blekaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px