Rajone didėja karvių ir kiaulių ūkiai

miliusPraėjusį penktadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius, Seimo narys Mindaugas Bastys susitiko su Šakių skyriaus veterinarijos inspektoriais. Susitikime buvo aptarti praėjusiųjų metų veiklos rezultatai.

Nuotr. Praėjusį penktadienį su Šakių maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais susitiko LR VMVT direktorius Jonas Milius (stovi kairėje) ir Seimo narys Mindaugas Bastys.   

Rajone daugėja auginamų karvių ir kiaulių

Šakių veterinarijos skyriaus inspektorių duomenimis, pernai rajone galvijų laikytojų sumažėjo, tačiau pačių galvijų skaičius išaugo net 348. Taip pat  padidėjo avių skaičius - 305, ožkų – 38, arklių – 5. Skaičiuojama, kad rajono gyventojai pernai laikė 12 tūkst. 393 karves. Pagal jų skaičių Šakių rajonas respublikoje užima antrąją vietą. Šiuo metu rajone 2023 bandose laikoma 23 tūkst. 890 galvijų. Iš jų dešimtyje žemės ūkio bendrovių laikoma 11 tūkst. 629  galvijai, net 12 tūkst. 393 melžiamos karvės laikomos 1849 ūkiuose. Visos galvijų bandos dalyvauja laisvos bandos statuso programoje.
 
Taip pat antra vieta mūsų rajonui tenka ir pagal kiaulių skaičių, mat šakiečiai jų augina 37 tūkst. 387. Šakių maisto ir veterinarijos tarnyboje pernai laikytojai deklaravo ir kitus bandomis laikomus ūkinius gyvūnus: 136 danielius, 1518 triušių, 5628 vištas, 474 antis, 2862 bičių šeimas.

Pieno ūkiai

Pernai įgyvendinant programą superkamo žaliavinio pieno kokybei pagerinti, buvo įgyvendintas visas kompleksas priemonių. Visi pieno ūkiai buvo suskirstyti pagal rizikos grupes, sugriežtinta jų valstybinė kontrolė.

Rajone buvo patikrinti 309 pieno ūkiai. Tikrinimų metu net 69 pieno ūkiuose buvo nustatyti pažeidimai: nereguliariai ar visiškai nevykdoma mastitų kontrolė, negydomos karvės, nevedama netinkamo maistui pieno, veterinarinių vaistų apskaita, melžimo metu nesilaikoma sanitarinių veterinarijos reikalavimų. Pieno supirkimas tokiuose ūkiuose buvo atnaujintas tik pašalinus nurodytus trūkumus. Tokie pieno ūkiai buvo priskirti vidutinės ar padidintos rizikos grupėms, todėl šiemet jie bus griežčiau kontroliuojami.

Pranešama, kad mažos rizikos ūkiai bus tikrinami rečiau, tokiuose ūkiuose pieno supirkimo atnaujinimo procedūra bus vykdoma pirmumo teise. Sugriežtinus supirkėjų atsakomybę už pieno mėginių falsifikavimą, vykdant „Pieno mėginių tapatumo užtikrinimo programą” bei valstybinę pieno supirkimo punktų kontrolę, pernai trims pieno supirkėjams  buvo sustabdyti kvalifikacijos pažymėjimų galiojimai už pieno mėginių falsifikavimą.

Be to, buvo vykdoma netikėtų patikrų „prie įmonės vartų” programa, kurių metu buvo paimti 38 pieno mėginiai. Patikrinimų metu nenustatytas nei vienas atvejis, kad į įmones būtų atvežtas inhibitorinėmis medžiagomis užterštas pienas.

Neabejingi gyvūnų gerovei

Pranešama, jog rajono gyventojai buvo neabejingi gyvūnų kančioms ir apie netinkamą elgesį su jais informavo veterinarijos specialistus. Pernai Šakių VMVT gavo 27 tokius pranešimus.  Pranešimai  dėl gyvūnų gerovės ir sveikatingumo pasitvirtino 16 atvejų. Visi kreipimaisi buvo ištirti operatyviai, visais atvejais teisės aktų reikalavimų nevykdantiems gyvūnų laikytojams buvo aiškinamos jų pareigos ir atsakomybė. Specialistai žmonėms dalijo patarimus, kaip pataisyti padėtį ir išvengti nemalonumų ateityje. Beje, būta atvejų, kai buvo taikytos administracinio poveikio priemonės.

Vartotojai pasyvūs

Vartotojai Šakių rajone nėra labai aktyvūs. Pranešama, jog per pastaruosius dvejus metus kasmet buvo gauta vos po tris vartotojų skundus. Iš jų pasitvirtino po vieną skundą. Todėl ateityje numatoma aktyviau informuoti vartotojus apie galimybę pateikti nusiskundimus nemokamu telefonu, VMVT interneto svetainėje ar kreipiantis tiesiogiai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.