Prieš kiaulių maro grėsmę - griežtos apsaugos priemonės

kiauleValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad susidarius itin pavojingai afrikinio kiaulių maro situacijai Baltarusijoje, nuo šių metų liepos 23 dienos Medininkų, Lavoriškių, Šalčininkų ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose ir visuose vietinio eismo pasienio kontrolės punktuose su Baltarusijos Respublika bus pradėta transporto priemonėse važiuojančių ir pėsčiomis keliaujančių asmenų avalynės dezinfekcija.
 
Visi iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiuojantys ar pėsčiomis keliaujantys asmenys privalės pereiti specialiai įrengtą dezinfekuojamąjį kilimėlį. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat primena, kad į Lietuvą draudžiama įnešti ar įvežti bet kokius gyvūninės kilmės maisto produktus, pašarus, pašarinius priedus. Baltarusijoje nustačius naujus afrikinio kiaulių maro židinius, bus ir toliau griežtai kontroliuojamas keleivių asmeninis bagažas, draudžiami įvežti produktai bus konfiskuojami ir utilizuojami.  
 
Ūkiams biologinės saugos priemonės būtinos

Šakių rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, siekdama apsaugoti rajono teritoriją nuo afrikinio kiaulių maro, rajono ūkių šeimininkus įspėja, kad šiuo metu biologinių saugos priemonių taikymas kiaulių ūkiuose yra būtinas.

Specialistai įspėja, jog kiekvienas kiaulių augintojas privalo reguliariai tikrinti ūkį juosiančią tvorą ir nelaikyti kiaulių lauke. Negalima įrenginėti šernų šėryklų prie kiaulių laikymo vietų. Būtina valyti ir dezinfekuoti drabužius, avalynę, įrangą ir transporto priemones, įvažiuojančias į fermą ir išvažiuojančias iš jos. Neleisti į kiaulių laikymo vietą pašalinių asmenų ar transporto priemonių - ypatingą dėmesį  reikėtų atkreipti į asmenis ir transportą, atvykstančius iš Baltarusijos Respublikos ir Rusijos Federacijos.  Jei kilo įtarimų dėl kiaulių sveikatos būklės, jas reikia atskirti nuo sveikų ir nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kol bus nustatyta liga. Veterinarijos specialistai pataria nešerti kiaulių virtuvės atliekomis, nenaudoti atliekų, kuriose gali būti gyvūninių produktų, kadangi tai pagrindinis galimo užkrato šaltinis. Be to, kiaulių augintojai turi nepamiršti, kad visos laikomos kiaulės turi būti deklaruojamos du kartus per metus.  Šiuo metu prekyba gyvomis kiaulėmis (turguose) visuose pasienio rajonuose, besiribojančiuose su Baltarusijos Respublika ir Rusijos Federacijos Kaliningrado srtitimimi, yra griežtai draudžiama.

Nesilaikantiems saugos reikalavimų nebus kompensuojami nuostoliai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja, kad nesilaikant biologinės saugos reikalavimų kiaulių ūkiuose, laiku neinformavus apie pirmuosius ligos požymius, neužkirtus kelio ligų plitimui, gyvūnų ligos atveju augintojas praranda teisę į nuostolių kompensavimą už paskerstus ar sunaikintus gyvulius, šalutinių gyvūninių produktų naikinimą, laikymo vietos valymą ir dezinfekavimą ir privalo pats padengti visus su ligos likvidavimu kilusius kaštus.

„Draugo” inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.