Melioracijos darbų kokybę garantuoja modernios technologijos

melioracijaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Lietuvos melioracijos įmonių asociacija kartu su Lietuvos žemėtvarkos ir hidrotechnikos inžinierių sąjunga šiemet rugpjūčio 20-21 dienomis Šakių rajone surengė praktinį seminarą melioracijos ir remonto darbų klausimais. Į seminarą susirinko gausus būrys šalies melioracijos ir hidrotechnikos įmonių specialistų ir vadovų, ekspertų, mokslininkų, hidrotechnikų, renginyje taip pat dalyvavo Žemės ūkio ministerijos atstovai, savivaldybių melioracijos specialistai, svečiai iš Latvijos. Kvalifikacijos kėlimo seminarą per dvi dienas išklausė apie 300 dalyvių.
 
Nuotr. Seminaro metu drenažo įrengimą su durpių užpylimu ant drenų demonstravo UAB „Hidrokesta“ darbuotojai, dirbdami su daugiakaušiu ekskavatoriumi „Barth Holland K171“ (Olandija).
 
Nuo teorijos – prie praktikos
 
Į Zyplių dvarą susirinkę seminaro dalyviai, lydimi Lukšių seniūno Vido Cikanos, pirmiausia apžiūrėjo restauruotus Zyplių dvaro rūmus. Seminaras prasidėjo filmuotos medžiagos peržiūra apie pagrindinius melioracijos sistemų įrengimo ir priežiūros darbus. Melioracijos specialistus labiausiai sudomino praktinė seminaro dalis,- drenažo rengimo technologijos su durpių užpylimu ant drenų demonstravimas Duobiškių kaime. Melioracijos darbus atliko UAB „Hidrokesta“ daugiakaušis ekskavatorius „Barth Holland K171“ (Olandija). Šiuo metu tai vienintelis tokio tipo ekskavatorius Lietuvoje. Europoje ir pasaulyje, žinoma, yra analogiškos ir gerokai modernesnės technikos. Kaip sakė įmonės vadovas Valdas Savukaitis, su šia prieš dvejus metus įsigyta technika, kuri kainavo per 300 tūkst. litų, pernai buvo nutiesta 50 km drenažo linijų. Darbai atlikti tikrai kokybiškai. „Ekskavatorius pagamintas prieš 30 metų, o gamintojas, Olandijos įmonė, jau seniai neveikia, tad didžiausia problema, su kuria mums tenka susidurti - atsarginių detalių stygius,“- sakė „Hidrokestos“ direktorius. Beje, nauja tokio tipo technika šiandien kainuotų apie pusantro milijono litų.
 
Pašalinti melioracijos sistemos gedimai

Neretai po javapjūtės drenuotame plote išryškėja įsiurbimo vietos,- drenažo sistemos gedimai. Seminaro dalyviams būtent ir buvo pademonstruoti drenažo sistemos gedimo šalinimo darbai ūkininko Juozo Pranaičio nupjautų javų laukuose. Melioratoriai čia pažymėjo net kelias įsiurbimo vietas. Kaip sakė rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Vilhelm Haase,  ūkininkams tai gana aktuali problema. Kasmet gaunama apie 90 ūkininkų prašymų dėl drenažo sistemos gedimų pašalinimo. Labai svarbu, kuo greičiau sutvarkyti visus gedimus, kad visai drenažo sistemai būtų padaryta kuo mažesnė žala.
 
Tvenkinių valymas - nuolatinis darbas

Kita seminaro dalyvių stotelė – prie Lukšių tvenkinio. Čia pagal vykdomą tvenkinio išvalymo projektą buvo pademonstruota vandens telkinių dugno priežiūrai skirta įranga. Lukšių tvenkinio valymo darbus atliekančios UAB „Erdvė“ (Ignalinos r.) vadovas Valerij Morozov pabrėžė, jog demonstruojama įranga yra itin universali,- gali judėti ne tik vandeniu, bet ir sausuma. Prieš kelerius metus ji įsigyta už 350 tūkst. litų (svoris - 1,5 tonos). Šios įrangos darbo galimybės labai plačios,- atliekami ne tik tvenkinių valymo, bet ir gilinimo darbai, grunto tvarkymas. Per dieną gali būti išvaloma apie 25 arai užpelkėjusio tvenkinio ploto. Svarbiausia, anot įmonės vadovo, jog tvenkiniai būtų prižiūrimi pastoviai. Jei iš išvalyto tvenkinio kas keleri metai nebus pašalinami iš naujo priaugę meldai ir žolės, atliktas darbas bus bevertis.

Seminaro nauda - akivaizdi

Seminaro dalyviai taip pat galėjo stebėti kitus praktinius darbus, įvairias naujausios technikos galimybes. Pademonstruotas drenažo trasų gedimų ieškiklių praktinis panaudojimas, parodyta, kaip dirba nauja savaeigė griovių šlaitų šienavimo technika. Kaip pastebėjo seminare dalyvavęs rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfridas Vigelis, tokių seminarų nauda akivaizdi,- ne tik susitinka ir pabendrauja tos pačios srities specialistai, patyrę melioratoriai, bet ir visi turi puikią progą pamatyti, sužinoti, išgirsti iš pirmų lūpų apie visas technologines naujoves, išvysti naujausios technikos galimybes. Tokie seminarai atskiruose Lietuvos rajonuose vyksta kasmet.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.