Ekologinei žemdirbystei – ES parama

Ekologiškai ūkininkaujantiems rajono ūkininkams rūpi, kokie pokyčiai bus numatyti ES Bendrojoje žemės ūkio politikoje (BŽŪP) naujuoju 2015- 2020 metų finansiniu laikotarpiu. Deklaruojama, kad ekologinei žemdirbystei ir toliau bus skiriamas išskirtinis dėmesys.
 
Šiuo metu galutiniai sprendimai dar nepriimti,- Vyriausybėje ir žemdirbių organizacijose vyksta diskusijos dėl paramos nuostatų ekologinei žemdirbystei naujuoju finansiniu laikotarpiu. Linkstama prie modelio, kad prioritetas būtų teikiamas mišriam ūkiui. Ekonominė analizė rodo, kad tokiems ūkiams galėtų būti mokama tam tikro dydžio priemoka prie bazinės kompensacinės išmokos už ekologinį ūkininkavimą. Kitas prioritetas būtų skiriamas viso ekologinio ūkio rėmimui, kad dalyje ūkio nebūtų ūkininkaujama tradiciškai, o kitoje – ekologiškai. Tai sukelia nemažai problemų ir patiems žemdirbiams. Pavyzdžiui, siekiant realizuoti ekologišką produkcija tam tikrose rinkose jau yra pageidaujama, kad produkcija būtų pagaminta būtent ekologiniame ūkyje. Žemdirbiai būtų orientuoti visą ūkį paskirti ekologiniam ūkininkavimui ir už tai būtų paskatinami tam tikro dydžio priemoka prie kompensacinių išmokų už ekologinį ūkininkavimą.

Planuojama įvertinti ir diferencijuoti išmokas ūkiams, plėtojantiems ekologinę sėklininkystę. Numatoma, kad ekologiniams ūkiams bus teikiama investicinė parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020  m. programą. Finansinio skatinimo prioritetai bus skiriami tiems žemdirbiams, kurie šalia ekologinės žemdirbystės imsis ir savo gaminamos produkcijos perdirbimo.

Numatytos ir netiesioginės galimybės paremti ekologinius ūkius. Nuo naujų mokslo metų pradžios per programas „Pienas vaikams“ bei „Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimas mokyklose ir darželiuose“ planuojama įmonėms ir įstaigoms tiekti ekologiškus ir išskirtinės kokybės produktus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.