Socialinis verslas. Kas tai?

verslumo mokymaiSocialinis verslas – darinys, kuris veikia pagal verslo principus, bet sprendžia socialines problemas visą gautą pelną reinvestuodamas į tolimesnę įmonės veiklą. Tikėtina, kad toks modelis gali atsirasti ir Lietuvoje.
 
Nuotr. Gelgaudiškiečiams buvo pristatomas naujas socialinio verslo modelis.
 
Gelgaudiškio dvare pirmadienį vyko renginys, kurio metu vietiniai gyventojai turėjo progą išgirsti apie naują verslo modelį - socialinį verslą. Bendruomenių kaitos centro lektorė Jolanta Blažaitė teigė, jog tokio verslo sąvoka Lietuvoje yra nauja. Tai verslas, kuris siekia išspręsti, ar bent dalinai padėti išspręsti, kokią nors opią socialinę problemą nesiekdamas pelno sau. Viso gauto pelno ji neskirsto akcininkams, indėlininkams, o jį reinvestuoja į tolesnę organizacijos veiklą.

Pasak. J. Blažaitės, Lietuvoje tokio verslo panašumo pavyzdys būtų „Maisto banko“ parduotuvėlė, kur už 4 litus galima įsigyti besibaigiančio galiojimo produktų paketų žmonėms, kurie nėra įregistruoti socialiai remtinų žmonių sąrašuose, bet gyvena skurdžiai. Didžiojoje Britanijoje socialinio verslo modelis yra labai plačiai prigijęs, yra apie 62 tūkst. socialinio verslo įmonių. Europoje jos taip pat labai auga. Tikėtina, kad toks darinys gali netrukus atsirasti ir Lietuvoje.

Gelgaudiškyje vykusio susitikimo su gyventojais metu buvo bandoma pamodeliuoti socialinio verslo idėjas. Pasak J. Blažaitės, Lietuvoje socialinių paslaugų pasiūla, lyginant su kitomis šalimis, yra mažoka, menka jų įvairovė. Akivaizdu, kad socialinis verslas galėtų tapti ateities niša versliems gyventojams. Paskaita sulaukė susidomėjimo, jos pasiklausyti atėjo apie 20 gyventojų.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.