Jei žmogus ginkluotas meile, jis visada laimi

zdebskisVasario 11 d. Zanavykų muziejuje vyko Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtas renginys – pilietiškumo pamoka. Jos metu pristatyta antrus metus po Lietuvą keliaujanti Prienų muziejaus kilnojamoji paroda „Jei žmogus ginkluotas meile, jis niekada nepralaimi“, skirta šviesaus atminimo kunigui Juozui Zdebskiui.

Nuotr. Prisiminimais apie kun. Juozą Zdebskį dalijosi jį pažinojęs Ilguvos ir Paežerėlių klebonas kun. Vytautas Sakavičius (kairėje).

Parodos atidarymas Zanavykų muziejuje beveik sutapo su kita svarbia data: 2016 m. vasario 5 d. sukako 30 metų nuo kun. J. Zdebskio žūties autoavarijoje. Kun. J. Zdebskis yra vienas žymiausių XXa. pokario disidentų ir kovotojų už tikinčiųjų teises. Pagrindinis jo ginklas buvo meilė. Pažinti kun. J. Zdebskį kadaise turėjo ir Šakių krašto žmonės, nes nuo 1959 m. balandžio mėn. iki 1961 m. spalio mėn. jis buvo Šakių bažnyčios vikaras.
 
Netradicinėje pilietiškumo pamokoje dalyvavo Šakių „Varpo“ mokyklos ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos mokytojai ir moksleiviai. Prisiminimais apie kun. Juozą Zdebskį dalijosi jį pažinojęs Ilguvos ir Paežerėlių klebonas kun. Vytautas Sakavičius. Parodą, kurią sudaro asmeniniai kunigo daiktai ir 10 pastatomų stendų, pristatė Prienų krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja Ernesta Juodsnukytė. Apie kun. J. Zdebskio asmenybę ir jo gyvenimą visiems susirinkusiems papasakojo Alksnėnų parapijos klebonas ir Marijampolės Marijonų gimnazijos kapelionas kunigas Mindaugas Martinaitis. Paroda Zanavykų muziejuje veiks iki kovo 1 d.

Sovietmečiu nebuvo pasauliečių labiau mylimo ir vertinamo kunigo. Kita vertus, nemažai daliai ano meto kunigų jis buvo tikras „galvos skausmas“. Sovietiniai vyskupų valdytojai skųsdavosi juo net Šventajam Sostui. Net ir artimiausi bendražygiai kovodavo su pagunda pratrūkti pykčiu, kai jis nepasirodydavo ne tik sutartą valandą, bet ir sutartą dieną. Na, o KGB jam net davė Akiplėšos pravardę. Sovietiniams čekistams jis keldavo kone mistinę baimę, nes jie nesugebėjo paaiškinti, kaip jis sugeba taip greitai pralėkti kone visą Sovietų Sąjungą, pabėgti nuo seklių ar net lengvai atrasti KGB įmontuotą pasiklausymo įrangą.

Didelė klaida Juozą Zdebskį matyti kaip nerūpestingą romantiką, lengvai šokinėjantį nuo vieno išbandymo prie kito. Jis buvo kančios vyras, gerai žinojo, kas yra vidinė dvasinė kova, kokia yra aukos kaina, ir kartu liko ištikimas Viešpaties priesakui mylėti be ribų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.