Atidarė vandens kelią Nemunu

nemuno keliasGegužės 12 dieną Šakių rajono mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis dalyvavo istoriniame įvykyje: buvo atidarytas vandens kelias Nemunu iš Baltarusijos į Lietuvą.

Nuotr. Svečiai laivu atplaukė į Baltarusijos ir Lietuvos pasienį.

Gardino mieste buvo surengtos nedidelės iškilmingos laivo palydėtuvės. Sveikinimo žodžius tarė Baltarusijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Korolis, Lietuvos Generalinis konsulas Gardine Genadijus Mackelis, Gardino srities vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas Viktoras Liskovičius ir VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius. Susėdę į laivą „Olga Solomova“, maždaug 60 Lietuvos ir Baltarusijos diplomatų, pasienio tarnybų, savivaldybių vadovų ir specialistų, Jungtinio sekretoriato, kitų svečių atplaukė į Baltarusijos ir Lietuvos pasienį. Privalkos pasienio poste jie sustojo pasų ir muitinės patikrai, o netrukus kitapus upės jau pasiekė Švendubrės postą Lietuvos pusėje, kuris oficialiai buvo atidarytas praėjusių metų lapkričio 18 d.
 
Švendubrėje įvyko oficialus vandens kelio atidarymas. Svečius su duona ir druska bei „Kepurinės“ šokiu pasitiko Alytaus kapela „Dainava“, vietiniai Druskininkų gyventojai ir svečiai. Antrojoje atidarymo dalyje sveikinimo žodžius tarė Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla, Muitinės departamento generalinis direktorius Arūnas Adomėnas, Gardino srities pasienio tarnybos viršininkas Konstantinas Molotovas. Jie kartu su anksčiau paminėtais diplomatais ir atidarymo organizatoriais buvo pakviesti iškilmingai perkirpti vandens kelio atidarymo juostelę.

Šio plaukimo metu buvo įrodyta, kad vandens susisiekimas Nemunu tarp Lietuvos ir Baltarusijos jau tapo įmanomas, kad gali plaukti ne tik baidarės, bet ir kateriai, laiveliai ir laivai. Tiesa, laikinai dar lieka dalis neaiškumų dėl procedūrų, kurių turėtų laikytis stambiųjų (didesnės grimzlės) laivų vadovai, nes sienos linija, einanti upės viduriu, ir vandens kelias (farvateris) ne visada sutampa. Mažesnieji laiveliai, tarp jų ir baidarės, nuo gegužės 1-osios iki rugsėjo 30 d. šviesiuoju paros metu gali plaukti Nemunu tarp abiejų šalių, apie plaukimą iš anksto pranešę abiejų šalių pasienio ir muitinės tarnyboms bei laikydamiesi visų nustatytų reikalavimų.

„Plaukimo metu sutarta, kad jau artimiausiu metu bus suderinta ir mūsų įstaigos bei kitose svetainėse paviešinta abiejų kaimyninių šalių tarnybų bendra oficiali informacija su reikalavimų detalėmis tokių plaukimų Nemunu organizavimui ir vykdymui“, – sakė VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius.

Sėkmingai atplaukę į Druskininkus, jo organizatoriai, viešosios įstaigos Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius G. Skamaročius ir Gardino srities vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas V. Liskovičius pasirašė Memorandumą dėl bendradarbiavimo skatinimo. Jame numatyta aktyvinti abiejų šalių organizacijų veiklą rengiant ir įgyvendinant bendradarbiavimo per sieną projektus bei priemones laivybos Nemuno upe klausimais.

„Šio maršruto atidarymas yra puikus akstinas mums plėtoti bendradarbiavimą su Kauno miesto, Kauno bei Jurbarko rajonų savivaldybėmis turistinius objektus padarant prieinamus ir vandens keliu. Nemunas turi jungti, o ne skirti. Juolab, kad pirmas žingsnis jau žengtas – pradėtas vykdyti E-rinkodaros projektas „Nemuno kelias“. Tad Nemuno atkarpa nuo Kauno iki pat Kuršių marių gali ir turi būti panaudojama turizmo verslui“, – mintimis po kelionės dalijasi mero pavaduotojas E. Pilypaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.