Pažintis su Ulfu ir stebuklinga barzda

sidlauskas
Nuotr. Rašytojas Virgis Šidlauskas su lopšelio-darželio „Klevelis“ auklėtiniais diskutavo apie knygos pagrindinį personažą ir klausė jų, ką jie darytų berniuko Ulfo vietoje?


Praėjusį penktadienį Šakių lopšelyje-darželyje „Klevelis“, Gelgaudiškyje bei „Pegaso“ knygyne svečiavosi iš Gelgaudiškio kilęs rašytojas Virgis Šidlauskas, kuris pristatė savo pirmą vaikišką knygelę „Ulfas ir stebuklinga barzda“. Šakiuose mažieji skaitytojai autorių pasitiko savo veidukus, kaip ir pagrindinis knygos personažas, papuošę barzdomis, o su gelgaudiškiečiais jis pats piešė pagrindinius veikėjus – Ulfą, katiną, šunelį, grojo gitara.
 
Visai neseniai Lietuvos knygynuose pasirodė nauja leidyklos ,,Nieko rimto“ knyga, skirta 5–10 metų vaikams. Tai V. Šidlausko apysaka ,,Ulfas ir stebuklinga barzda“, iliustruota Tatjanos Rex ir jau spėta pristatyti Vilniaus knygų mugėje. Ir ne tik ten.

Kovo 24-osios rytą vaikų rašytojas V. Šidlauskas pirmiausiai apsilankė lopšelyje-darželyje „Klevelis“ ir susitikimą pradėjo paėmęs į rankas gitarą bei padainavęs savo kūrybos dainą. Vėliau svečias ant lentos piešė pagrindinius knygos veikėjus, skaitė ištrauką ir noriai atsakė į gausybę vaikų klausimų. Mažyliai autoriui paruošė staigmeną – savo veidukus, kaip ir pagrindinis knygos personažas, papuošė įvairiausiomis barzdomis. Tėveliai su vaikučiais labai išradingai iš antrinių žaliavų – siūlų, popieriaus, laikraščių, kailio, vienkartinių šaukštelių bei puodelių, polietileno maišelių, linų ir kt. – pagamino barzdas. Kaip pasakojo darželio auklėtoja Algima Duknevičienė, gamindami iš antrinių žaliavų barzdas jie taip saugo gamtą ir netradiciškai paminėjo Žemės dieną. Skambant linksmai muzikai, vaikai savo unikalias barzdas demonstravo barzdų parade ir nusifotografavo su rašytoju. Atsisveikinant jam buvo įteikta darželyje išleista nuotraukų knygelė „Barzdų paradą prisiminus...“

„Nekantriai jaunojo autoriaus laukė ir Gelgaudiškio pradinukai, ir buvusios V. Šidlausko mokytojos, ir klasės draugė, bibliotekininkės. Juk Virgį, dar visai neseniai vaikščiojusį miestelio gatvėmis, prisimena ir mokytojai, ir kultūros darbuotojai. Kaipgi neprisiminsi tokio ramaus tamsiaplaukio berniuko mąsliu žvilgsniu“, – pasakojo mokytoja Danutė Aniulienė.

Pasak jos, jau nuo aštuntos klasės Virgis dalyvavo rajono filologų konkursuose, buvo apdovanotas pagyrimo raštu respublikiniame jaunųjų dramaturgų konkurse, išleido ir savo pirmąją knygelę ,,Kurganas“.

Susitikimo metu septintokai paruošė jaunajam autoriui įdomią užduotį: skaitė ištraukas iš mokyklinių apsakymų ir klausė pavadinimo. Kalbindamas vaikus, jis pats piešė veikėjus – Ulfą, katiną, šunelį (visus su barzdomis), grojo gitara ir beveik išmokė dainuoti paties sukurtą dainą. Visiems tapo aišku, kad Virgis groja, dainuoja ir rašo knygas todėl, kad jam be galo smagu tai daryti. Jis tiesiog įsimylėjęs savo Ulfą, kuris yra tikras neklaužada, bet užtat atrado visą pasaulį. Galiausiai jaunajam rašytojui net knygelių pritrūko, nes daug vaikų ir suaugusiųjų panoro jų įsigyti su paties autoriaus autografu.

Iš gimtojo Gelgaudiškio V. Šidlauskas skubėjo į susitikimą ,,Pegaso“ knygyne. Jau suplanuoti ir kiti susitikimai bei planuojamos leisti ir kitos knygelės.

V. Šidlauskas 2001 m. baigė Gelgaudiškio vidurinę mokyklą, iš čia išvyko į Kauną studijuoti filosofijos. Nuo vaikystės nepaprastai mylėjęs meną, tiesiog neįsivaizdavo savo gyvenimo be knygų ir be gitaros. Dešimtmetį dar brandino savo sumanymus, rašė straipsnius į ,,Šiaurės Atėnus“, ,,Nemuną“. Gimus dukrai Atėnei vis dėlto suprato, kad reikia daryti tai, kas smagiausia, kam jaučia pašaukimą. Galbūt todėl ir knygelę dedikavo savo mažylei, ,,nepabijojusiai ateiti į šį pasaulį“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.