Iš prezidentės rankų – apdovanojimai daugiavaikėms mamoms

mamos prezidente
R. Dačkaus (LR Prezidento kanceliarija) nuotr.: Prezidentė Dalia Grybauskaitė ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ apdovanojo ir trys Šakių rajono daugiavaikės mamas.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ, Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Pirmąjį gegužės sekmadienį minimos Motinos dienos proga Prezidentė Dalia Grybauskaitė daugiavaikėms motinoms įteikė valstybinius apdovanojimus. Ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ apdovanotos ir trys rajono daugiavaikės mamos.

Didžiuojasi vaikais

Kiduliuose gyvenanti Genovaitė Karopčikienė su vyru Roniumi užaugino septynis vaikus, gaila, vieno tarp gyvųjų nebėra. G. Karopčikienė, vardindama vaikų Dariaus, Aido, Dainiaus, Mariaus, Manto, dukters Jolantos vardus ir atsigręžusi į praeitį mano, kad jos vaikų gyvenimas nebuvo sunkus, o ir pačiai užauginti tiek vaikų  – joks vargas.

„Vaikai visuomet patys susiprasdavo, kad reikia ir namus susitvarkyti, ir man padėti, niekada nereikėjo prie darbų vyti. Auginti vaikus buvo be galo smagu. Nuoširdžiai pasiilgstu to jausmo. Iš visos širdies didžiuojuosi savo vaikais. Jie užaugo dori piliečiai“, – pasakojo G. Karopčikienė.

Tiesa, moters pasiteiravus, kokia savo vaikams ji mama buvo – griežta, o galbūt kaip tik atlaidi ir dėl nieko nepykstanti, pašnekovė atsakė, kad visuomet labai greitai užsiplieskia, tačiau taip pat greitai ir nustoja pykti. Moteris prisiminė, kad vaikus ir palepinti mėgdavo, grįždama iš darbo jiems parnešdavo saldainių. Tiesa, jei visiems neužtekdavo, vieni su kitais pasidalydavo.

„Kai pagalvoju apie šiuos laikus, kai aplink tik ir tegirdžiu, kaip sunku, nėra ką valgyti ir panašiai, nežinau, ką galvoti. Kodėl mes anais laikais spėjome ir į darbą nueiti, ir gyvulius pasišerti, ir vaikus sužiūrėti, jiems valgyt padaryti... ir išgyvenom, ir viskas buvo gerai?“ – retoriškai teiravosi moteris.

G. Karopčikienė neslėpė, kad buvę gyvenime momentų, kai buvo labai sunku, neturėjo darbo, tačiau verstis vis tiek kažkaip reikėjo, juk esi atsakingas ne tik už save, bet ir už savo vaikus. Tačiau, kad ir kokių sunkumų gyvenime būvę, niekada neprašė pašalpos, o stengėsi su vyru į gyvenimą kabintis patys.

Beje, dabar, kai į namus suguža visi vaikai su dešimčia anūkų ir dviem proanūkėmis, kilnojasi stogas! Su vaikais išlaikę glaudžius ryšius, tad stengiasi visas didžiąsias metų šventes sutikti kartu, prie bendro vaišių stalo.

G. Karopčikienės didžiausias hobis – nėrimas vąšeliu. Prieš kelerius metus ji jau yra padovanojusi Prezidentei savo rankomis nertą šalį, šįsyk į Prezidentūrą moteris vyko taip pat ne tuščiomis, Daliai Grybauskaitei vėl įteikė šaliką.

Sunku nebuvo

Danė Marija Valuckienė su vyru užaugino devynis vaikus ir anūką, tad galima sakyti – dešimt vaikų, nes anūkas jai taip pat kaip sūnus, o jis savo pusbrolius ir pusseseres laiko broliais ir seserimis. D. M. Valuckienė, kaip ir G. Karopčikienė, teigia, kad pagalvojus apie praeitį, apie laikus, kai vaikai buvo maži, nemano, kad tai buvo sunkus laikotarpis.

„Abu su vyru dirbome, auginom kiaules, turėjome karvių, vištų, tad verstis nebuvo sunku. Žinoma, darbo buvo daug, o grįžus po jų namuose laukdavo vaikai, kuriais taip pat reikėjo pasirūpinti: padaryti valgyti, išruošti į mokyklą. Bet kažkaip viską spėdavom ir nesiskųsdavome, kad sunku“, – pasakojo moteris.

Anot D. M. Valuckienės, norisi tik už galvos susiimti paklausius, kas šiais laikais Lietuvoje darosi, kaip žmonės kartais ir dirbti tingi, ir savo vaikų neprižiūri. Tiesa, moters nuomone, dabartiniai įstatymai dėl vaikų auklėjimo taip pat nesuprantami.

„Nesakau, kad vaikus reikia skriausti, bet „beržinė košė“ dar nė vienam nepakenkė, turi gi būti kažkokia disciplina, o vaikai privalo klausyti savo tėvų“, – atvirai pasakojo daugiavaikė mama.

D. M. Valuckienė pasakojo, kad buvo gan griežta mama, tad vaikai Vilija, Rasa, Daiva, Audrius, Dainius, Rasma, Evaldas, Aurimas, Aušra jos žodžio klausydavo ir buvo drausmingi. Tiesa, dabar per didesnes šventes kartais būna sudėtinga susirinkti visiems draugėn, o jei pavyksta, būna pilnut pilnutėliai namai, mat Valuckai turi net 13 anūkų ir proanūkę.

Beveik visi vaikai – greta

Lukšiuose gyvenanti Marijona Grigutienė su vyru užaugino dešimt vaikų. Auga ir 25 anūkai bei keturi proanūkiai. Zita, Arvydas, Skirmantas, Vidmantas, Valdas, Vilė, Virginijus, Daiva, Jūratė, Vida – vardijo vaikus M. Grigutienė. Beveik visi vaikai gyvena greta, Lukšiuose, tik sūnus Virginijus gyvena Vokietijoje, jis pasirinko kunigo kelią. Dukra Jūratė šiuo metu dirba Vilniuje. Moteris pripažino, kad daug anūkų išvykę dirbti į užsienį, vienas sūnus ir dukra taip pat uždarbiauja svečioje šalyje. Anūkas Evaldas apsistojęs net Australijoje.

Iš pradžių Grigučių šeima gyveno Liepalotų kaime, Marijona su vyru dirbo buvusio „Tėvynės“ kolūkio fermose. Ji čia išdirbo 34-erius metus. Be to, Grigučiai laikė nemažą ūkelį, todėl vaikai nuo mažumės buvo pratinami prie darbų. Moteris pasakojo, kad vaikai į mokyklą eidavo apie 3 kilometrus, jiems tekdavę ir per sniegą bristi, arba, pasak pašnekovės, tėvukas pasikinkęs arklius rogėmis veždavo. Marijona sakė, kad auginti vaikus tais laikais jiems nebuvo sunku, jų auklėjimu ji labiausiai ir rūpinosi, jokių ypatingų auklėjimo būdų neturėjo, jos žodžiais, dėl vaikų jai neteko per tėvų susirinkimus mokykloje raudonuoti. Tik bendrai dirbdami Grigučiai tuomet užsigyveno mašiną, vaikai turėjo motociklą.

„Vienu metu susėsdavome prie stalo 13 žmonių, ir taip kasdien. Vėliau vyrus vieną po kito pašaukė į kariuomenę, merginos išvažiavo į mokslus, ištuštėjo namai, aš vis atsisėsdavau ant kelmo kieme ir žiūrėdavau į Zyplių pusę, ašaros birdavo, kažkaip į tą kraštą visi išvažiavo“, – prisiminimais dalijosi moteris.

Pati Marijona buvo vienturtė šeimoje, ji pasakojo, kad tik dukra Daiva augina penkis vaikus, kiti tik po du ar tris.

Jau 16 metų, M. Grigutienė gyvena Lukšiuose su sūnaus Valdo šeima. Vyras jau dešimt metų iškeliavęs Anapilin.

„Esu uždaro būdo, daug laiko praleidžiu namuose, nueinu į bažnytėlę, dienų būna visokių – ir nuobodžių, kartais liūdnų…“ – prisipažino moteris ir pridūrė, kad su toliau gyvenančiais namiškiais bendrauja internetu, taip pat telefonu.

Moteris sakė, kad sužinojusi, jog bus apdovanota ordinu „Už nuopelnus Lietuvai”, labai nenustebo, šią žinią vaikai taip pat priėmė ramiai. Į Prezidentūrą Marijoną lydėjo devyni šeimos nariai, ji prisipažino, kad lankėsi ten pirmą kartą, o vaikai apdovanojimo proga jai padovanojo dviratį, tad moteris džiaugėsi, kad turės kuo nuvažiuoti į kapines ar parduotuvę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.