Kultūros ministrė gėrėjosi šakiečių darbštumu, tačiau pažadais nesišvaistė

jonsson
Nuotr. Panorusi įsiamžinti Gelgaudiškio dvaro terasoje Liana Ruokytė-Jonsson pasidžiaugė šakiečių užsidegimu dirbti, kurti ir rajoną įvardijo kaip vieną iš kultūros lopšių.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Praėjusį ketvirtadienį rajone lankėsi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Vizito metu ministrė apsilankė Kudirkos Naumiestyje, Šakiuose ir Gelgaudiškyje. Nors ministrė šakiečius ir pagyrė dėl didelių užmojų ir nuveiktų darbų, tačiau pažadais skirti lėšų tam tikriems objektams nesišvaistė.

Raktas į sėkmę – kitur

L. Ruokytė-Jonsson, tęsdama vizitus po Lietuvos regionus, ketvirtadienį lankėsi Suvalkijoje. Marijampolė, Vilkaviškis ir galiausiai – Šakių rajonas, į kurį, nors ir nemažai vėluodama, ministrė atvyko nusiteikusi pamatyti ne tik sutvarkytus objektus, tačiau ir tuos skaudulius, kuriems žūtbūt reikalinga finansinė injekcija. Ko gero, neatsitiktinai pirmasis stabtelėjimas – „Varpo“ aikštėje, Kudirkos Naumiestyje.

Dar balandžio mėnesį, kai rajone lankėsi Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Kudirkos Naumiesčio gyventojai šaukėsi pagalbos – prieš Valstybės atkūrimo šimtmetį būtina sutvarkyti „Varpo“ aikštę ir joje esantį Vinco Kudirkos paminklą. Aikštė pradėta tvarkyti 2008 m., tačiau dėl lėšų stygiaus darbai nebuvo iki galo atlikti, tad ir likęs šis lankytinas objektas pusiau skustas, pusiau luptas. Skaičiuojama, kad aikštei reiktų apie 150 tūkst., o paminklo restauracijai dar 11–12 tūkst. eurų.

Deja, nei kultūros ministrė, nei kartu su ja atvykęs patarėjas Aurimas Pautienius-Želvys negalėjo pasakyti nieko džiuginančio. „Varpo“ aikštė nėra kultūros paveldo objektas, tad lėšų iš Kultūros ministerijos skirti neįmanoma. Susitikime dalyvavusiam Kudirkos Naumiesčio seniūnui Algirdui Stankevičiui, mero pavaduotojui Bernardinui Petrui Vainiui bei Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjai Augenijai Kasparevičienei buvo patarta kreiptis į Aplinkos ministeriją, kuri gali tapti raktu į finansinę paramą. Dėl Vinco Kudirkos paminklo restauravimo svečiai taip pat negalėjo nieko pažadėti, tiesiog patarė, kur kreiptis dėl lėšų skyrimo.

„Šimtmečio projektai yra Vyriausybės Valstybės atkūrimo šimtmečio sekretoriato atsakomybė, tad, jeigu norite iki šios datos susitvarkyti paminklą, ten ir turite kreiptis. Jeigu paminklo sutvarkymas nėra skubus, kreipkitės į Kultūros vertybių apsaugos departamentą“, – patarė L. Ruokytė-Jonsson.

Apžiūrėjusi aikštę, ministrė apsilankė Vinco Kudirkos muziejuje, o viešnagę Kudirkos Naumiestyje baigė trumpam užsukusi į miestelio kultūros centrą. Jį pamačiusi, neslėpė nuostabos ir atvirai pasakė, kad vilkaviškiečių kultūros centras yra kur kas prastesnės būklės, tad mes turėtume džiaugtis tuo, ką turime.

Šakiai – kultūros lopšys

Kita ministrės vizito stotelė – rekonstruojamas Šakių kultūros centras. Tiesa, išvykus iš Kudirkos Naumiesčio L. Ruokytė-Jonsson su savo palyda į Šakius vyko pro Sintautus, čia kelioms minutėms stabtelėjo prie miestelio kultūros centro. Jau atvykusius į Šakius svečius apžiūrėti kultūros centro palydėjo jo direktorius Raimondas Januševičius ir Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas.

Vaikštant po remonto, pertvarkų ir didelių pokyčių sulaukusį kultūros centrą, R. Januševičius su dideliu užsidegimu ministrei pasakojo, kaip viskas atrodys, kurioje patalpoje bus eksponuojamos parodos, kur vyks repeticijos, kaip atrodys scena, žiūrovų salė, kuri bus transformuojama į amfiteatrą, ir t. t. Ministrė išgirdusi, kad šioje salėje bus talpinama apie 480 žiūrovų, stebėjosi ir džiaugėsi, jog Šakiuose, turinčiuose tokio aukšto lygio kultūros centrą, galės vykti profesionalų koncertai.

„Ką žadėjome, tą ir vykdysime. Profesionalioji kultūra tikrai atvyks į regionus. Šiuo metu ieškome mechanizmo, kaip tai įgyvendinti ir finansuoti. Didžiausia problema kviečiantis profesionalus – galimybių nebuvimas, tačiau turint tokią salę kaip jūsų yra visos galimybės“, – kalbėjo ministrė.

Beje, iš ministrės lūpų buvo išgirstas ir pažadas kitais metais apsilankyti Šakių kultūros centro atidaryme.

V. Girdauskas ministrei pasakojo, kad su rekonstruojamo kultūros centro rangovu UAB „Rūdupis“ sutartis pasirašyta iki šių metų pabaigos, tad, jeigu strigs projekto finansavimas, teks pratęsti sutartį.

Laikrodžiui mušant septintą valandą vakaro, atsisveikinusi su Šakiais, L. Ruokytė-Jonsson išvyko į Gelgaudiškio dvarą. Čia ministrę ir ją lydinčius asmenis pasitikusi kultūros centro vadovė Diana Šležienė papasakojo dvaro istoriją, pavedžiojo po menes, pristatė, kokia veikla vykdoma, kaip dvaras atrodė prieš restauravimą.

Geriant arbatą dvaro terasoje ir besišnekučiuojant apie kino industriją bei kultūrai tenkančius iššūkius, ministrė dar kartą priminė, jog itin didžiuojasi šakiečiais, jų vykdomais darbais, kad ypač smagu atvykti ten, kur žmonės rūpinasi kultūra ir stengiasi dėl savo miesto žmonių.

„Šakiai – tikras kultūros lopšys“, – atsisveikindama iki kito susitikimo konstatavo L. Ruokytė-Jonsson.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.