Derliaus šventė rudens gėrybes juoston įpynė

derliaus juosta
Nuotr. Barzdų bendruomenei kuriant juostą nestigo originalumo ir kruopštumo.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Rugsėjo 30 d. J. Lingio parke šurmuliavo tradicinė derliaus šventė „Rudens juosta“. Nors nusistovėjus orams dalis žemdirbių išskubėjo į laukus, šventėje netrūko prekiautojų, atvykusių laukė seniūnijų ir kaimo bendruomenių išradingai įrengti kiemeliai, veikė naminių gyvūnėlių paroda, miestą papuošė iš rudens gėrybių pintos juostos.

Gamta rodė ženklus, kad diena bus graži. O ko daugiau reikia šventės dalyviams ir organizatoriams?! Nuo ankstaus ryto savo kiemelius rengė seniūnijos ir bendruomenės, juose atsispindėjo kiekvieno krašto kulinarinės tradicijos ir kita veikla. Šnekino šventės dalyvius Kidulių ir Gelgaudiškio dvarų ponios, slavikiečiai ir sudargiečiai siūlė įsigyti gardžiausių pačių keptų grybukų, kriūkiečiai čia pat ant laužo kepė žiobrius, beveik į kiekvieną kiemelį užėjusį šeimininkės ragino paragauti šviežutėlių sūrių, stalai buvo nukrauti vietinių bitininkų kokybiško medaus stiklainiais, o kur dar išradingų mezgėjų siūlomos vilnonės kojinės ir kiti dalykai. Naumiestiečiai originaliai ant laužo folijoje kepė bulves, o griškabūdiečiai kvietė užsukti į jomarką ir įsigyti rapsų, sėmenų aliejaus. Moterys iš Girėnų net audimo stakles atsigabeno ir senąjį audimo amatą demonstravo. Visų matytų seniūnijų kiemelių įvairovę sunku ir apibūdinti, tik džiugu, kad mūsų žmonėms netrūksta entuziazmo ir išmonės.

Prekiautojai, suvažiavę ne tik iš rajono, bet ir visos Lietuvos, siūlė mėsos gaminių, pyragų, sodininkai gėlių sodinukų ir vaismedžių, dėmesio sulaukė ir galinga UAB „Audrokesta“, ir UAB „Dojus agro“ technika.

Mažieji šventės dalyviai galėjo grožėtis alpakomis, kurias į šventę atvežė Vitalija Bendžiuvienė net iš anapus Nemuno – iš Seredžiaus. Sintautiškis Antanas Stepulaitis leido pamaitinti avižomis tris apalūzų ponius, greta įsikūrė Ingos ir Sauliaus Navlickų ūkyje auginami ožiukai. Narvuose straksėjo lekėtiškio Edmundo Reimerio triušiukai, tolėliau burkavo sportiniai Antano Matulevičiaus ir Vytauto Andziulevičiaus balandžiai bei tikri cirko artistai – Itanos ir Raimondo Januševičių balandžiai. Po parką vaikščiojo Šakių kinologų klubo nariai su savo augintiniais, norintys galėjo pajodinėti žemaitukų veislės žirgais.

Šventės dalyvius sveikino rajono meras Edgaras Pilypaitis, jis dideliam būriui ūkininkų ir kraštą gražinančių žmonių įteikė padėkos raštus: ūkininkams Elenai Gurevičienei ir jos šeimai, Nijolei ir Stanislovui Černevičiams, Daivai ir Gintautui Žemaičiams, Povilui Valaičiui, Teresei ir Kęstučiui Bankauskams, Laimai ir Juozui Pranaičiams, Gintautui Linartui, Dalei Cap, Vaidai ir Jonui Daugėlams, Adomui Lekavičiui, Juozui Mockevičiui, Daivai ir Rimantui Lingiams, bitininkei Valentinai Švabauskienei, ilgamečiam veislinių triušių augintojui Edmundui Reimeriui. Taip pat liaudies menininkui Albinui Murauskui, Bliuviškių kaimo seniūnaičiui Karoliui Kaminskui, UAB „Agrolina“ bei Grinaičių žemės ūkio bendrovei.

Pasveikinti rajono žemdirbių atvyko ir Seimo narys Mindaugas Bastys bei vienos pasėlių draudimo įmonės vadovas Algimantas Navickas, kuris padėkos raštą už bendradarbiavimą įteikė savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjai Irenai Žemaitienei.
Tradiciškai scenoje vyko madų šou, šiais metais dalyviai kūrė prijuostes: slavikiečiai iš kaklaraiščių, girėniškiai iš rudens gėrybių, Kidulių ponios demonstravo šilkines prijuostes, o dažniausiai prijuostės buvo išmargintos rudeninių gėlių žiedais.

Rudens gėrybes ir gėlių žiedus dvylika bendruomenių, vaikai bei moksleiviai sukomponavo į pagrindinį šventės akcentą – rudenines kompozicijas-juostas, kurios nuklojo dar vis žalią pievelę prie savivaldybės administracinio pastato ir jau lapais besidengiančią Nepriklausomybės alėją.

Skambėjo tranki folkloro grupės „Kūjeliai“ ir Daukšaičių kaimo kapelos muzika, sukosi linijinių šokių šokėjai, nušurmuliavo dar viena derliaus šventė su savimi nusinešdama žemdirbiams didelių išbandymų atnešusią vasarą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.