Sidabro tiltais į skaitytojų širdis

danieliene
Nuotr. Solidžių metų sulaukusi Birutė Danielienė išliko tokia pat – veržli, besišypsanti, jos eilėraščiai žavi nuoširdžiais atsivėrimais.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 12 d. Girėnų bendruomenė pirmoji galėjo pavartyti ir paskaityti bendruomenietės Birutės Danielienės poezijos knygelę „Sidabro tiltai“. Šiltus ir nuoširdžius žodžius knygelės autorei išsakė girėniškiai, pažįstami ir artimieji.

„Sidabro tiltai“ – tai ketvirtoji B. Danielienės poezijos knyga, kuri skaitytojus pasiekė po septynerių metų pertraukos. Eilėraščiuose Birutė su nostalgija vaikšto gimtojo Liaušių kaimo vieškeliu, kviečia pasigrožėti Sudargo piliakalniais, pasineria į prisiminimus apie jaunystę, mąsto apie prabėgusio gyvenimo akimirkas.

Girėniškė Irena Šakėnienė susirinkusiems popietės dalyviams pasakojo, kad ne vieno B. Danielienės pažįstamo prašė pasidalinti savo mintimis apie Birutę, jų teiravosi, kokia ji.

„Man Birutė savas ir gana artimas žmogus. Kartu suvalgyta nemažai ir druskos, ir cukraus. Po ilgesnio nesimatymo niekada nesusidaro žodžių pauzės... Ir dar, manau, kad ji tikras šakninis Šakių ir ypač Girėnų žmogus. Kažkaip be jos to krašto neįsivaizduoju“, – sakė savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė.

Ir kiti kalbinti savivaldybės darbuotojai sakė, kad Birutė šiltas, jautrus, nuoširdus žmogus, puiki mokytoja... Mat B. Danielienė daug metų dirbo Šakių savivaldybėje kontrolierės pavaduotoja. Popietėje dalyvavusi savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė kalbėjo, kad Birutė turi vieną ypatingą savybę – norą dalintis: „Ji dalinosi žiniomis, ragavau jos išvirtos šaltienos, ir, aišku, pirmoji išgirsdavau jos sukurtą eilėraščio posmą.“

Ir dar. Birutės gyvenime buvo apstu skaičių: daug metų dirbo „Taikos“ kolūkyje vyriausiąja buhaltere, Šakių viešosios bibliotekos buhaltere, tačiau Birutė tarp skaičių ir poezijos visada rado sąsajų. Ji pagal zodiako ženklą – avinas. Po šiuo ženklu gimusių žmonių eliksyras yra veikla, nuolatinis judėjimas. Tokią aktyvią, gyvybingą, savęs neribojančią darbe ją prisiminė su naujos knygos išleidimu atėjusios pasveikinti buvusios bendradarbės.

Dainingi, melodingi Birutės eilėraščiai. Popietėje dainas pagal B. Danielienės žodžius atliko lukšietė Inesa Bagdanavičienė, Girėnų muzikantai, šiai išskirtinei progai pažymėti susibūrusios Girėnų moterys atliko Birutės žodžiais sukurtas dainas „Gimtinė“ bei „Rudens mozaika“. Savo mamai dainas ir gitaros garsus skyrė ir sūnus Arūnas.

„Mes su Birute bendravom moksliniais reikalais, kartu važinėjom į tuometinę Lietuvos žemės ūkio akademiją. Jūs, Birute, esate tikra inovatorė, visas naujoves taikėte darbe. Aš manau, kad jūs esate geriausia buhalterė tarp poetų, ir geriausia poetė tarp buhalterių...“ – šmaikštavo Aušrelė Pukinskienė.

Zigmas Povilaitis pasidžiaugė, kad girėniškiai garsėja muzikantais, turi dailininkų ir savo krašto poetę Birutę. Jo žodžiais, B. Danielienė – žemdirbių vaikas, todėl daug rašo kaimo tematika. Jis dėkojo, kad Birutė Girėnams sukūrė himną, džiaugėsi jos sukurtais eiliuotais sveikinimais, skirtais Šakių krašto žmonėms įvairių jubiliejų proga.

„Reik palinkėti tik sveikatos, kūrybinių minčių, kad sidabro tiltai virstų aukso tiltais...“ – linkėjo Z. Povilaitis.

B. Danielienė buvo kukli ir prisipažino, kad ji eiliuoja senoviškai ir kad jai patinka, kai kūrinyje yra rimas ir ritmas.

„Specialiai žodžių dainoms nerašau, visų tų dainų žodžiai, kurie skamba iš muzikantų lūpų, tai yra rašyti žmonėms jų jubiliejų progomis – Puodžiukaičiui, Vensui, Jurbarko merui... Šiandien man labai smagu čia, tarp girėniškių, ačiū už šilumą“, – kalbėjo B. Danielienė.

Šiandien Birutę dažnai sutiksi vaikštančią po Girėnus, kalbinančią čia gyvenančius draugus ir pažįstamus, suspėjančią apžiūrėti girėniškių gėlių darželius ir dėliojančią mintyse naujas poezijos eilutes.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.