Visus kraštiečius – į pasaulio zanavykų susibūrimą

janusevicius saunoriene
Nuotr. Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius ir šokių kolektyvų vadovė bei renginių organizatorė Laura Saunorienė džiaugiasi, kad specialiame žemėlapyje registruojasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje gyvenantys kraštiečiai, bei ragina tą patį daryti kitus.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių kultūros centras ėmėsi neeilinio sumanymo – suburti pasaulio zanavykus ir paraginti apkabinti savąjį kraštą. Organizatoriai sako, kad šiuo metu pagrindinis tikslas skleisti žinią ir raginti visus birželio 22–24 dienomis sugrįžti į Šakius, paskatinti parvykti čia savo giminaičius, pažįstamus, bičiulius ir švęsti bei džiaugtis savo kraštu taip garsiai, gausiai ir linksmai, kaip niekad iki šiol.

Svarbiausia, kaip sako organizatoriai, kad žmonės jau dabar planuotų laiką, užsienyje gyvenantys pirktų lėktuvo bilietus, o kraštiečiai visus pažįstamus ir giminaičius ragintų birželio 22–24 dienomis parvykti į Šakius.

„Tegul tik susirenka, sugrįžta, o mes programa pasirūpinsime. Tai gali būti ir klasės susitikimas, ir giminių susibūrimas, kas tik nori, nes unikalus renginys jau išsiplėtė į keturių dienų renginių ciklą“, – intriguoja Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius ir šokių kolektyvų vadovė bei renginių organizatorė Laura Saunorienė.

Jie siekia, kad prie renginio prisidėtų kuo daugiau organizacijų, o ir eiliniai šakiečiai jaustųsi viso to dalimi, tad pataria visiems, turintiems minčių, jas skleisti, jomis dalintis.

„Visuomenė turi būti proceso dalis, nes mes ne sau darome. Labai svarbu, kad visi įsijungtų, būtų aktyvūs. Jei kiekviena šeima pasikvies po kelis artimuosius tomis dienomis būti ir švęsti kartu, kokybė tik gerės“, – sako R. Januševičius.

Jam pritardama L. Saunorienė svarsto, kad būtų puiku, jei Šakiai tomis dienomis būtų panašūs į Palangą, kur gatvėse sunkiai pavyktų prasilenkti žmonėms, o nuo užsiėmimų įvairovės ir laiko praleidimo galimybių svaigtų galvos.

R. Januševičius patikina, kad toks sumanymas brendo gal porą metų, o įgyvendinti iniciatyvos ėmėsi Valstybės atkūrimo šimtmečio proga. Tad ir siekiama į krūvą suburti kuo daugiau kraštiečių.

Nors programa galutinai nesudėliota, bet mintys ir planai jau dabar skamba viliojančiai, mat kalbama apie kelių aukštų sceną, daugybę šviesų ir garso... Minėtomis dienomis Šakiuose koncertuos scenos karalienė, kraštietė Džordana Butkutė, bus pakartotas analogų neturintis tarptautinis cirko projektas „Keturios stichijos“, planuojama į skirtingus rajono kampelius organizuoti ekskursijas, o pavėžėjimą numatytu laiku teiktų specialus transportas, kad norintys galėtų aplankyti ne tik Zyplių ar Gelgaudiškio dvarus, bet ir Sudargo piliakalnius, Kudirkos Naumiesčio muziejų, kitus objektus. Taip pat turėtų būti atviros ir mokyklų durys, kad, norintys ten užeiti, susiburti, turėtų tam galimybes.

„Taip ir apkabinsime visą savo kraštą“, – sako L. Saunorienė.

Be to, kaip tik tuo laiku Zanavykų muziejus minės veiklos 90-metį, „Žiburio“ gimnazijai – 100 metų, taigi bus ir konferencijų, ir prisiminimų vakarų su šviesos instaliacijomis, ir kitų pramogų. Neatmetama galimybė, kad šventėje „Apkabink savo kraštą. Pasaulio zanavykų susibūrimas“ galėtų dalyvauti ir šalies prezidentė ar bent jau Ministras Pirmininkas...

R. Januševičius prasitaria gvildenantis mintį kažkurioje vietoje net įkurti kempingą, kad laisviau laiką norintis leisti jaunimas galėtų įsikurti palapinėse. Svarstoma, galbūt tai galėtų būti „Žiburio“ gimnazijos stadionas, Jaunimo kūrybos centro prieigos, mat tai ne tik miesto centras ir strategiškai patogi vieta, bet ir yra galimybė pasportuoti, pasimaudyti.

Nors minčių ir užmojų daugybė, bet laukia ir didžiulis darbas, taigi artimiausiuose planuose įvairūs susitikimai, derinimai, pokalbiai. Svarbus, kaip sako organizatoriai, ir verslo indėlis, galbūt kažkas sugalvos sukurti specialią, šventei skirtą produkciją, prisijungs prie planuojamos loterijos, kur numatoma laimėti ne tik smulkius prizus, bet ir baldų komplektus. Artimiausiu metu jau planuojama pagaminti ir specialias apyrankes, kurias turėdami būsime visaverčiai šventės dalyviai. Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurta „Apkabink savo kraštą. Pasaulio zanavykų susibūrimas“ paskyra, kur galima registruotis specialiame žemėlapyje, palikti komentarus, siūlyti idėjas. Paskutiniais duomenimis, žemėlapyje buvo užsiregistravę 122 žmonės, iš kurių 38 ne iš Lietuvos, o kitų šalių zanavykai.

„Tai lyg ir žaidimo forma, bet statistinis dalykas. „Facebook“ paskyra tam ir sukurta, kad žmonės dalintųsi, būtų aktyvūs, pyktų ar džiaugtųsi, svarbiausia – reaguotų“, – sako renginio sumanytojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.