Interaktyvi ekspozicija – koja kojon su naujausiomis technologijomis

signataru keliais
Nuotr. UAB „Ekspozicijų sistemos“ projektų vadovas Vilius Lunevičius (dešinėje) susirinkusiesiems pristatė žaidimą „Sūduvos krašto signatarų keliais“.


Asta GVILDIENĖ

Praėjusį penktadienį Zanavykų muziejuje vyko naujos interaktyvios ekspozicijos „Sūduvos krašto signatarų keliais“ pristatymas. Renginys skirtas Lietuvos atkūrimo šimtmečiui ir Zanavykų muziejaus 90-mečiui, kuris bus švenčiamas šį birželį, paminėti.

Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pasveikino susirinkusius su istorine švente – Valstybės atkūrimo šimtmečiu.

„Tai ypatinga ir brangi kiekvienam iš mūsų sukaktis, kurią kūrė visi Lietuvos žmonės: mes, mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai. Daugelis savo šeimose turime gyvų prisiminimų apie signatarus, diplomatus, partizanus, mokslininkus ar savanorius. Tai mūsų iškilios asmenybės, – džiaugėsi R. Vasaitienė. – Mes, sūduviai, galime pelnytai didžiuotis, kad esame tautinio atgimimo centras. Mūsų kraštas Lietuvai užaugino net šešis Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarus – Praną Dovydaitį, Petrą Klimą, Justiną Staugaitį, Joną Vailokaitį, Saliamoną Banaitį ir Joną Basanavičių.“

Valstybės šimtmečiui atminti Zanavykų muziejaus darbuotojų iniciatyva buvo surinkta ir parengta informacija interaktyviam žaidimui apie Sūduvos regiono signatarus. Remiantis pačiais įdomiausiais jų biografijos faktais buvo parengti klausimai žaidėjams.

Zanavykų muziejaus direktorė tikisi, kad ši nauja ekspozicija bus itin patraukli, lankoma ir mėgiama. Ekspoziciją „Sūduvos krašto signatarų keliais“ sukūrė UAB „Ekspozicijų sistemos“ dizainerė Skirmantė Vaitkevičiūtė ir projektų vadovas Vilius Lunevičius. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir muziejaus rėmėjai: Lukšių, Griškabūdžio ir Voniškių žemės ūkio bendrovės, UAB „Uriga“, J. Dainelienės įmonė, Zanavykų bankelis.

Kad būtų galima prieiti prie ekrano ir pristatyti žaidimą, kaspiną perkirpo rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius, V. Lunevičius, Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, UAB „Uriga“ vyriausiasis buhalteris Viktoras Matusevičius, Lukšių seniūnas Vidas Cikana ir R.Vasaitienė.

Įamžinus istorinį momentą ir paskelbus ekspoziciją atidaryta, jos kūrėjas, profesionalus ekspozicijų projektuotojas ir rengėjas V. Lunevičius atvirai prisipažino, kad šiaip tokių darbų nemėgsta daryti, nes darbo tenka įdėti tiek pat daug, kaip paruošti didelę ekspoziciją.

„Šį kartą padarėme išimtį, – prisipažino projektų vadovas. – Mus patraukė protėvių vietos ir labai atkali muziejaus direktorė, kuri mus įtikino. Pradėję kurti interaktyvų žemėlapį, pradėjome domėtis Sūduvos signatarų biografijomis ir atradome, kad jie visi buvo labai skirtingi žmonės. Kilo klausimas, kaip įdomiai juos pristatyti.  Mes pasirinkome padaryti žaidimą.“

Žaidimo scenarijus – naudojantis žemėlapiu važinėti po signatarų gyvenamąsias vietas, juos surinkti ir nuvežti į Vilnių pasirašyti Nepriklausomybės Akto, užsukant į Kauną. Kadangi signatarai keliavo ne arkliais, siūloma pasirinkti vieną iš trijų senovinių automobilių ir pradėti kelionę. Pasiekti tikslą – nuvežti signatarus į Vilnių – gali sutrukdyti tik vokiečiai, kurie tuo metu buvo okupavę Lietuvą.

„Žaidimo tikslas – iš kitų šalies regionų atvykusius lanytojus priversti išmokti Sūduvos krašto geografiją ir susipažinti su signatarų tėviškėmis, – pristatė V. Lunevičius. – Kaip žinome, šiandien yra išlikusi tik J. Basanavičiaus tėviškė, kitų signatarų sodybas bolševikai sulyginto su žeme.“

Žaidimą galima žaisti vienam arba rungtyniauti dviese. Bevažiuojant užduodami su signatarų gyvenimu susiję klausimai, į kuriuos reikia atsakyti. Jei į klausimą atsakome teisingai, važiuojame toliau, o jei ne – užgęsta automobilio motoras ir žaidėjas atsilieka. Laimi tas, kuris pirmas pasiekia finišą. Laimėtojas ekrane randa kodą, kurį reikia suvesti į greta stovinčio lagamino spyną. Čia laukia dovana – skaitmeninė Nepriklausomybės Akto kopija, kuria leista naudotis su profesoriaus Liudo Mažylio protekcija.

Prieš žaidimą muziejininkai praveda ekskursiją ir užuominomis pasufleruoja atsakymus. Taip pat yra parengtos dvi planšetės su klausimais, į kuriuos reikia atsakyti. Galima naudotis visa į jas sudėta informacija.

Susipažinę su interaktyvia ekspozicija, susirinkusieji liko sužavėti šia R. Vasaitienės idėja ir džiaugėsi, kad Zanavykų muziejus neatsilieka nuo šiuolaikinių technologijų ir sugalvoja vis ką nors naujo, kad būtų įdomus ir modernus, kad pritrauktų kuo daugiau lankytojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.