Lietuvos bibliotekininkai kvietė ateitį kurti kartu

bibliotekos savaite
Nuotr. Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė (kairėje) ir darbuotojų kolektyvas kvietė nepamiršti popierinės knygos ir ją sodinti garbingiausioje namų vietoje.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Balandžio 23–29 dienomis visoje šalyje vyko 18-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė „Kartu mes kuriame ateitį“. Ta proga ir Šakių viešojoje bibliotekoje vyko nemažai renginių: fotografijų paroda „Spoksa“, poetės Ritos Dambrauskaitės knygos pristatymas, bažnyčios socialinio mokymo pokalbiai, susitikimai su skaitytojais, mažoji knygų mugė ir akcija „Perki knygą – laimi prizą“.

Šiandien, kai sparčiai tobulėja technologijos, vyksta dideli demografiniai pokyčiai ir globalizacijos procesai, bibliotekininkams keliami nauji profesiniai iššūkiai. Jiems, kaip niekad, aktualu, kokios bibliotekos bus po penkerių, dešimties ar net 15 metų.

Šakių viešosios bibliotekos direktorės Kristinos Lebedžinskienės manymu, elektroninės skaityklės ir skaitmeninės knygos kol kas nėra ir nebus popierinės knygos konkurentės.

„Popierinė knyga yra jausmas, kvapas ir visai kitas pojūtis. Be abejo, kelionėje patogesnė elektroninė skaityklė. Daugelis bibliotekų jų įsigyja per projektus ir nuomoja skaitytojams į namus“, – atviravo K. Lebedžinskienė.

Tad be baimės reikia eiti koja kojon su naujovėmis, kuriant mūsų visų ateitį, tačiau nepamiršti ir popierinės knygos. Todėl galbūt ir ne veltui Šakiuose Lietuvos bibliotekų savaitė prasidėjo Justino Marcinkevičiaus žodžiais apie knygą: „Visi mes esame mūsų knygos namai ir nuo mūsų priklauso, kur ją padėsim. Sodinkime ją garbingiausioje namų vietoje – originaliajai lietuviškai knygai dabar nelengva.“

O kas yra biblioteka ir kokia ji turėtų būti? Pasak bibliotekos direktorės, bloga biblioteka ta, kuri kaupia ir saugo informaciją, gera ta, kuri ja dalinasi, o visų geriausia, kuri telkia bendruomenę.

Būtent bendruomenės telkimą K. Lebedžinskienė ir įvardijo kaip Šakių viešosios bibliotekos ir jos padalinių tikslą. Tad ne veltui bibliotekų savaitės atidaryme buvo prisimintas ir daktaras Vincas Kudirka, telkęs lietuvius vienytis vardan tos Lietuvos. Juo labiau, kad ir šie metai mūsų rajone paskelbti V. Kudirkos ir „Tautiškos giesmės“ metais.

Beje, paradoksas, kaip sakė Šakių viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė, jog ilgą laiką V. Kudirka gėdijosi kalbėti lietuviškai ir būti lietuviu, tik į rankas patekus „Aušrai“, jo sieloje įvyko lūžis ir jis pasijuto lietuviu esąs. Tad renginyje buvo skaitoma jo poezija, raštai ir prisiminimai, pavadinti „Dr. V. Kudirkos liudijimais“, nuo kurių išradingai pereita prie Šakių viešosios bibliotekos darbuotojų fotografijų parodos „Spoksa“ pristatymo. Apie ją prakalbusi bibliotekininkė Inga Rutkauskienė neslėpė, kad šiuolakinė technika leidžia kiekvienam fiksuoti vaizdus ir tapti kūrėju.

„Mes nesame profesionalūs fotografai. Mes – stebėtojai. Mes – spoksotojai. Kažkas užsižiūrėjo į baltą debesį, kuris po akimirkos jau pakeitė formą. Kažkieno žvilgsnis užkliuvo už baltų jūros purslų. Kažkas pagavo nerūpestingą vaiko šypseną“, – konstatavo faktą I. Rutkauskienė, kviesdama visada plačiai atmerktomis akimis spoksoti į mus supantį pasaulį.

Bibliotekoje vykęs pokalbis apie bažnyčios socialinį mokymą ir apie popiežiaus Pranciškaus, kurio laukiame Lietuvoje rugsėjo 22–23 dienomis, poziciją pritraukė 40 rajono gyventojų. Renginį vedusi Irena Naujokienė pakvietė visus susirinkusius bendrystei prie arbatos, kur kartu su visais savo mintimis dalijosi Šakių Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas Vytautas Antanas Matusevičius bei vikaras Vitalij Volodkovič.

Bibliotekos draugų dienos metu duris čia atvėrė mažoji knygų mugė, deja, daugiau lankytojų dėmesio sulaukusi tik vakare, kai salę užpildė poetės Ritos Dambrauskaitė kūrybos gerbėjai. Kiekvienas, įsigijęs knygą, tapo ir akcijos „Perki knygą – laimi prizą“ dalyviu. Daugiausiai šakiečiai pirko fotoalbumą „To negalima pamiršti“, „Šakių 2018 m. kalendorių“, pirmą ir paskutinę Anapilin išėjusios R. Dambrauskaitės poezijos knygą „Kaip debesų ėjimas“, sužavėjusią jausmingomis eilėmis. Ją susirinkusiesiems tą vakarą pristatė jos vyras žurnalistas Alvidas Jancevičius ir aktorė Gražina Urbonaitė.

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę vainikavo vaikų šventė „Mūsų mylimiausi personažai“, kurios metu jie smagiai laiką leido su vaikų rašytoju Virgiu Šidlausku. Šalia vyko vaikų darbelių paroda, kurioje galėjai sutikti daugybę mėgstamiausių vaikystės knygų herojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.