Tradiciniame sąskrydyje – ir rajono bendruomenės

bca saskrydis
Nuotr. Kaip visuomet, gausiai sąskrydyje dalyvavo ir rajono bendruomenių atstovai, kurie ne tik rajoną reprezentavo, patirtimi dalijosi, bet ir puikiai praleido laiką.


Praėjusį savaitgalį Karklėje, poilsiavietėje „Žilvitis“, siautėjo ne tik karšta vasaros saulė, bet ir tradicinis Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis (LKBS) „Šimtmečio įkvėpti – LKBS sąskrydis 2018“, kuriame gausiai dalyvavo ir mūsų rajono bendruomenės bei visuomenininkai.
 
Mūsų rajono bendruomenių centrų delegacija, nuvykusi į sąskrydžio vietą, skubėjo įsirengti kiemelį ir pasiruošti prisistatymą. Šakių rajono bendruomenės šįmet savo kraštą pristatė kaip Vinco Kudirkos kraštą – Lietuvos himno tėviškę. Bendruomenės kiemelį su komanda puošė naumiestietė Meilutė Andriukaitienė.

Kiemelio kairiajame kampe įsitaisė Linos ir Ginto Čekauskų šeimyna, jie pristatinėjo rankines skiedrų drožimo stakles. Kitoje pusėje įsikūrė kraštietis Saulius Arštikaitis su iš Šiaurės Australijoje kilusiu aborigenų pučiamuoju instrumentu didžeridū. Paties gamintas instrumentas sąskrydyje susilaukė itin gausaus būrio smalsuolių, kai kurie netgi panoro instrumentą įsigyti. Kiemelio viduryje įsikūrė mūsų krašto gaspadinės, kurios sąskrydžio lankytojus stebino įmantriais gardumynais. Ant svečių stalo puikavosi mūsų krašto valgiai: pagardinta silkė, tradiciniai Jono Būtauto grybai, skilandis, sūriai, medus, gira, naminė duona. Svečiams šeimininkės siūlė įvairių augalinių aliejų, net ir iš kanapių, bei sumuštinukų su kanapių druska. Tarp šeimininkių nepralenkiamos buvo kraštietės Ramutė Būtautienė, Alvyra Janavičienė, Irena Sakalauskienė, Dalija Černeckienė, Renata Baltrušaitienė, Zita Ilgūnaitienė su padėjėjomis.

Po gausių vaišių ir bičiuliškų apsikabinimų su seniai matytais kitų rajonų bendruomenių dalyviais šakiškiai skubėjo į sąskrydžio atidarymą. Rajono bendruomenių atstovai jautėsi labai pamaloninti, kad atidaryme ir kiemelio pristatyme dalyvavo rajono meras Edgaras Pilypaitis. Sąskrydyje taip pat dalyvavo ir akordeonu grojo naumiestietė Laimutė Gončaruk. Kaip sako Bendruomenių asociacijos (BCA) pirmininkė Grina Šnirpūnienė, smagu, kad jų kiemelyje apsilankė daug garsių svečių, tarp kurių buvo Seimo pirmininkas Viktoras Pranskietis, kiti Seimo nariai, ministrai, Prezidentės patarėjai, kitų rajonų visuomenininkai.

Sąskrydžio metu šakiečiai aktyviai dalyvavo įvairiose diskusijose, dalinosi gerąja patirtimi, lankė amatininkų dirbtuves bei kitų bendruomenių kiemelius. Rajono bendruomenių nariai varžytuvėse „Drąsūs, stiprūs, gražūs“ komandos trofėjui laimėti užėmė trečią vietą ir parsivežė taurę į namus.

Taip pat rajono bendruomenių atstovai dalyvavo akcijos „100 gerų darbų Lietuvai“ pristatyme. Voverių „Jotija“, Kudirkos Naumiesčio „Santaka“, Ritinių, Veršių, Slavikų, Lepšių, Griškabūdžio, Voniškių, Briedžių, Lukšių, Keturnaujienos, Bliuviškių, Liepalotų ,,Tėviškė“, Degutinės, Girėnų, Gerdžiūnų bendruomenės dalyvavo akcijoje „Savanorystės – bendruomenininkų skraistė Lietuvai“. Ten jos pristatė namuose gamintas skraistes.

Visą karštąjį savaitgalį rajono bendruomenių dalyviai Karklėje lepinosi saulės spinduliais, maudėsi jūroje. Išklausę grupių „Kitava“ ir „Arka“ koncertus, bendruomeniečiai patenkinti vyko namo. Pagrindinis kasmet vykstančio sąskrydžio tikslas – plėtoti geros patirties pasidalijimą bei partnerystę tarp kaimo bendruomeninių organizacijų, propaguoti bendruomenių judėjimo iniciatyvas šalyje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.