Šventieji paveikslai iš Šilavoto Davatkyno – Zanavykijoje

davatkynas
Nuotr. Apie eksponuojamus darbus pasakojo Prienų krašto muziejaus vyresnioji muziejininkė Viktorija Bielevičienė.


Spalio 26-sios popietę Zanavykų muziejuje atidaryta paroda „Šilavoto Davatkyno šventieji paveikslai“. Kamerinėje aplinkoje skambėjo Šakių kultūros centro folkloro ansamblio „Šakija“ dainos, Prienų krašto muziejaus vyresnioji muziejininkė Viktorija Bielevičienė pasakojo apie eksponuojamus oleografijos darbus.
 
Oleografija – grafikos technika, kuria gaminamos paveikslų kopijos. Šiuo būdu Vakarų Europos spaustuvėse buvo dauginami šventųjų paveikslai, kurie platinti ir Lietuvoje. Dauguma šių paveikslų atpažįstami, nes kabo garbingose kaimo sodybų vietose. Oleografijos vaizduoja Švč. Mergelę Mariją, Jėzų Kristų, liaudies pamaldumo praktikose labai gerbiamus šventuosius: šv. Antaną, šv. Kazimierą, šv. Rozaliją, ir kt. Nors meno istorijoje oleografijos dažnai laikomos neturinčiomis išliekamosios vertės, nes tai kūrinių kartotės, Davatkyne sukauptų oleografijų kolekcija yra vertinga Lietuvos kultūros istorijos požiūriu. Pamaldus požiūris į paveikslus ir netgi votai ant jų rodo, kad kaimo bendruomenės gyvenime šie kūriniai buvo ypač gerbiami ir užėmė svarbią vietą bendruomenės dvasiniame gyvenime.

Pats Šilavoto Davatkynas, kurio gyventojos pagarbiai vadintos ne davatkomis, bet davatkėlėmis, buvo integrali religinio parapijos gyvenimo dalis. Apie Davatkyną kalbėjusi muziejininkė Danguolė Lincevičienė pabrėžė religinį šių moterų pašaukimą ir asmeninius apsisprendimus, nuvedusius prie tarnavimo žmonėms ir tokio gyvenimo pasirinkimo.

Šiandien Davatkynas populiari menininkų kūrybos erdvė, plenerų vieta ir turistų traukos centras.

Zanavykų muziejuje paroda vyks iki lapkričio 30 d.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.