Tekstilės lobiai bus pristatyti Sankt Peterburge

tekstiles muziejus
56 pačių gražiausių tekstilės eksponatų paruošimas buvo ilgas ir kruopštus, nes reikėjo atsargiai išskalbti, išlyginti ir supakuoti, kad jie saugiai pasiektų Sankt Peterburgą, nesusigadintų. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Vakar iš Zanavykų muziejaus į Sankt Peterburgą iškeliavo Zanavykų krašto bažnyčiose rastos tekstilės paroda, kuri bus eksponuojama Religijų muziejuje. Rugsėjo 18 d. čia vyks parodos „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“ atidarymas, kuriame dalyvaus ir mūsų rajono valdžios atstovai, Zanavykų muziejaus darbuotojai bei fotografijų autoriai.

Kaip informavo Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė, surengti parodą Religijų muziejuje juos pakvietė Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis.

„Šio pakvietimo laukėme gal dvejus metus, nes iš pradžių tarėmės, kad Sankt Peterburge pristatysime Lietuvos tautinio kostiumo parodą, tačiau gavome pakvietimą organizuoti Zanavykų muziejaus fonduose saugomos bažnytinės tekstilės parodą, kuri buvo surinkta įgyvendinant projektą „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“, – pasakojo R. Vasaitienė.

Zanavykų muziejaus darbuotoja Skaistė Višinskaitė-Kumštienė pasakojo, kad parodai atrinktų 56 pačių gražiausių tekstilės eksponatų paruošimas siuntimui buvo ilgas ir kruopštus, nes reikėjo atsargiai išskalbti, išlyginti ir supakuoti, kad jie saugiai pasiektų Sankt Peterburgą, nesusigadintų. Mat daugelis eksponatų yra labai seni, suskydę nuo laiko, kai kurie išausti prieš 150 ar 200 metų, tačiau parodoje turi atrodyti profesionaliai.

„Tarp 56 eksponatų didžioji dalis altorių užtiesalai – tiek balti, tiek ir spalvoti – šiek tiek rankšluosčių, keletas nertų vąšeliu ir siuvinėtų servetėlių, calūnų, kurie buvo tiesiami po karstu pagal senąsias tradicijas, viatikinė – krepšelis, kuriuo ligoniams nešamas Švč. Sakramentas, kunigų liturginiai drabužiai“, – vardijo S. Višinskaitė-Kumštienė.

Kartu su tekstile bus eksponuojama ir 19 fotografijų, kurias ekspedicijų po rajono bažnyčias metu sukūrė sutuoktiniai Živilė ir Arūnas Puodžiukai, demonstruotų parodoje „Užkulisiai“ praėjusiais metais pristatant knygą „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“.

Pasak Zanavykų muziejaus direktorės, „kai užsisėdi savame krašte, visada norisi išplaukti į platesnius vandenis“ ir pristatyti save visuomenei, pirmiausiai Sankt Peterburgo lietuvių bendruomenei, parodyti muziejininkų darbo rezultatą – surinktus muziejaus fondus.

2016–2018 m. Zanavykų muziejui vykdant ekspediciją „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“, Ž. ir A. Puodžiukai fiksavo Šakių dekanato bažnyčių fasadus ir jų vidų. Jų sukurti darbai pateko į knygą „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“, o 19 fotografijų, padarytų Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo, Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo, Kaimelio Šv. Archangelo Mykolo, Lekėčių Šv. Kazimiero, Sudargo Šv. Jono Krikštytojo, Paežerėlių Šv. Angelų Sargų ir Paluobių Šv. Angelų Sargų bažnyčiose, buvo eksponuojama parodoje „Užkulisiai“.

Fotografai pasakojo, kad savo darbuose bandė atspindėti bažnyčių pastato grožį, slypintį tamsos ir šviesos santykyje. Žvilgsnyje per fotoaparato objektyvą pagauta šviesa, krentanti per bažnyčios vitražus, šešėliai senuose laiptuose „ant viškų“, senovinės spintos ir „šėpos“ su liturginiais drabužiais ir tyli kaimo bažnytėlių zakristijų kasdienybė.   

Leidinyje „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“ pristatomas XIX–XX a. Zanavykų krašto bažnyčių tekstilės paveldas, besisiejantis su vietinėmis kaimo audimo ir rankdarbystės tradicijomis. Knygoje atsiskleidžia įvairių altorių užtiesalų, kilimų, takų, šarvonių, calūnų, rankšluosčių, staltiesių, vėliavų, juostų ir kitų dirbinių grožis, aprašomi jų išvaizdos ypatumai, atlikimo technikos, puošybos būdai, pagaminimo laikotarpiai.

Beje, Zanavykų muziejaus komanda turės progą dalyvauti dar ir kitame renginyje. Rugsėjo 21 d. meno ir kultūros muziejuje „Ermitažas“, kur vyks Europos kalbų dienos, Lietuvos ambasados stende ji pristatys Zanavykų kraštą ir muziejaus edukacines programas, tarp kurių ir kraitinės skrynios, kuriose buvo laikoma tekstilė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.