Išdalinti pirmieji apdovanojimai etiškai žiniasklaidai

media4change
Juodojo veidrodžio statulėlės įteiktos penkiose kategorijose: televizijai, radijui, nacionalinei spaudai, regioninei žiniasklaidai ir naujienų portalui. Pastarąjį apdovanojimą pelnė „15 min.lt“. D. Pavalkio nuotr.

Ketvirtadienį panoraminiame „Silver Sky“ klube Vilniuje, 26-ajame aukšte, kamerinėje aplinkoje tarptautinės programos „Media4change“, skatinančios atsakingą ir etišką žurnalistiką, atstovai surengė pirmuosius etiškos žurnalistikos apdovanojimus Lietuvoje. Kaip regioninės žiniasklaidos atstovai dalyvauti šventiniame renginyje buvo pakviesti ir „Draugo“ atstovai. Juodojo veidrodžio statulėlės įteiktos penkiose kategorijose.
 
Televizijos kategorijoje apdovanojimas teko nacionaliniam transliuotojui LRT. Radijo kategorijoje – LRT radijui. Tarp regioninės žiniasklaidos etiškiausiu pripažintas „Šiaulių kraštas“, tarp nacionalinės spaudos – „Lietuvos ryto“ dienraštis. Naujienų portalų kategorijoje apdovanojimas teko „15min.lt“

„Media4Change“ programos analitikai visus 2019 m. stebėjo medijų turinį apie visuomenės grupes, kurių atžvilgiu yra didžiausia socialinė distancija (pavyzdžiui, psichikos sutrikimai, seksualinė orientacija, tautinės mažumos ir kt.).

Organizacija stebėjo televizijos, radijo, spaudos, interneto puslapių ir regiono žiniasklaidos turinį. Šiame sąraše – 26 nacionaliniai leidiniai, 92 regioniniai, 11 radijo stočių, 5 televizijos, 428 portalai.

 „Media4change“ tyrime publikacijos nagrinėtos vadovaujantis kiekybiniais (temų, žanrų pasiskirstymo aspektu) ir kokybiniais (šaltinių palyginimas, antraščių analizė) kriterijais.

Nominantai kategorijose vertinami pagal du kriterijus: pagal tiriamų grupių kalbinimą ir pagal teigiamo, neutralaus bei neigiamo konteksto balansą.

Pasak programos vadovės Neringos Jurčiukonytės, monitoringo skaičiai leidžia suprasti tendencijas ir apčiuopti problemines vietas.

„Tai savotiška proga Lietuvos žurnalistikai žvilgtelėti į veidrodį ir identifikuoti pagrindines tendencijas kalbant apie psichikos sveikatą, seksualinę orientaciją, migraciją, religiją bei tautines bendrijas, permąstyti savo vaidmenį informuojant visuomenę“, – sakė N. Jurčiukonytė, pabrėžusi, kad nuo pačios žiniasklaidos priklauso, ar ji nori tą vaizdą veidrodyje keisti, ar ne, nes tyrimo rezultatai byloja, kad toli gražu ne visa žiniasklaida yra draugiška ir etiška tautinių mažumų, pabėgėlių ar kitų socialiai pažeidžiamų grupių atžvilgiu, dažnai, pavyzdžiui, lenkai, rusai ar romai vaizduojami neigiamame kontekste, naudojami tokie terminai kaip „čigonas“, „psichas“ ir pan.

 „Media4change“ veikia nuo 2009 m. Programos komandą sudaro NVO, žurnalistikos ir žmogaus teisių ekspertai iš skirtingų Europos šalių. Koordinacinis judėjimo centras yra Lietuvoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.