Pasakos sugulė į knygą

bernotaviciene ruta
Lukšietė Rūta Bernotavičienė sako, kad kai augo anūkai, paguldžiusi pietų miego, jiems sekė pasakas. Anūkės Gabrielės iniciatyva eiliuotų pasakų knygelė išleista 200 egzempliorių tiražu. Asmeninio archyvo nuotr.


Neseniai skaitytojus pasiekė lukšiečių Rūtos Bernotavičienės ir jos anūkės Gabrielės eiliuotų pasakėlių knygelė „Iš močiutės lūpų“. „Šioje knygoje sudėjome gražiausias eiliuotas pasakas, kurias kadaise sukūrė ir mums, anūkams, sekė močiutė“, – sako knygos sudarytoja ir idėjos autorė G. Bernotavičiūtė. Kiekvieną pasaką papildo iliustracija, kurią skaitytojas gali nuspalvinti.
 
Lukšiuose gimusi, augusi, mokiusis, o dabar švietimo vadybos studijas Vilniuje kremtanti G. Bernotavičiūtė sako, kad knygelė „Iš močiutės lūpų“ skirta visiems, kurie mėgsta pasakas. Vaikams, kurie dar negeba skaityti, tai gali padaryti namiškiai, vaikų darželio auklėtojos. O spalvinti iliustracijas gali ir patys mažiausi – taip jie daug labiau įsijaučia į skaitomą pasaką ir suvokia jos turinį.

Gabrielė sako, kad mintis išleisti knygelę kilo jai: dirbdama su vaikais svarstė, jog vaikų auditorijai turėtų patikti močiutės eiliuotos pasakos. Pagalvojusi, kad „plikas tekstas nesužavės mažųjų skaitytojų“, nusprendė išleisti knygelę, kurią galima ne tik skaityti, bet ir spalvinti. Dailininkė Rūta Nijačienė puikiai išpildė jos lūkesčius – sukūrė knygos viršelį ir iliustracijas. Joje mažasis skaitytojas ras eiliuotas pasakas apie kačiuką, debesėlį, miegų maišelį ir, aišku, apie anūkes.
„Močiutė kūrė ir apie mus. Juk turėjo įnoringus anūkus. Jei išgirsdavome vėl tą pačią sekamą pasaką, tuoj pat stabdydavome močiutę ir primindavome, kad šią pasaką jau esame girdėję. Tad močiutė kaip įmanydama sukosi iš padėties, o kaip jai pavyko tai padaryti, pamatysite perskaitę knygelę“, – sako knygos sudarytoja.

Pakalbiname ir eiliuotų pasakėlių autorę lukšietę R. Bernotavičienę, kuri baigusi Vilniaus pedagoginiame institute lietuvių literatūros studijas dirbo Gerdžiūnų 8-metėje mokykloje, taip pat Sintautuose. Vėliau ilgus metus dirbo bibliotekininke Lukšių Vinco Grybo vidurinėje mokykloje bei Lukšių miestelio bibliotekoje. Anūkės Gabrielės iniciatyva išleistos dvi močiutės knygos, dar trijose knygose – ji bendraautorė.

R. Bernotavičienė sako, kad šios eilės jau buvo primirštos, anūkai užaugo ir jų nebereikėjo. Kol smalsi anūkė Gabrielė jų neatkrapštė ir neišleido. Moteris užsiminė, kad dar likę nemažai neišspausdintos jos nevaikiškos kūrybos, o Gabrielė sako, kad jau rengiama knygelė su uogų istorijomis.

„Aš kūrybą dalinu į dvi dalis. Viena – vaikiškoji kūrybos dalis – pavaizduoti aplinkinį pasaulį vaikams suprantamomis sąvokomis. O antroji dalis, kurioje yra įvairūs išgyvenimai apie reiškinius, pasaulį. Visa tai perduodu eilėmis. Dailininkas savo mintis tapo. O aš savąsias užrašau“, – sako pasakų knygelės autorė R. Bernotavičienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.