Vasario 16-oji – tyliau, bet su įvairiomis iniciatyvomis

savivaldybe trispalves spalvos
Šiais metais Vasario 16-ąją gerokai pakoregavo pandemija, tad 103-iasis Lietuvos gimtadienis paminėtas tyliau, tačiau įvairių iniciatyvų irgi netrūko.

Dar Atkurtos Valstybės dienos išvakarėse bene pagrindiniu šventiniu Šakių akcentu tapo savivaldybės pastato nušvitimas trispalvės spalvomis, o meras Edgaras Pilypaitis už idėjos įgyvendinimą dėkojo savo patarėjai Violetai Simonavičienei bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiajai specialistei Astai Kėvelaitytei.

vasario16 1
Beje, būtent jos mintis buvo ir miesto gatvių papuošimas vėliavomis, tad sulaukus administracijos vadovų palaikymo buvo įgyvendintas ir šis sumanymas (iš viso nupirkta 71 vėliava), o Šakiai pasitinkant Valstybės šventę atrodė išties solidžiai. Apšvietimui ir vėliavų, kurios bus naudojamos ir ateityje, įsigijimui,  buvo išleista 5,5 tūkst. eurų.

vasario16 6
Kriūkų bendruomenės centras, seniūnija ir mokykla Vasario 16-osios proga prie miestelio herbo pastatė informacinį ženklą „# Kriūkai“, kurio tikslas – skleisti apie Kriūkus dar didesnę žinią skleisti pasauliui. Pastatyti riboženklį valstybinės šventės proga mintis kilo Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorei Lilijai Liutvinienei ir čia besidarbuojančiai Kriūkų bendruomenės centro vadovei Editai Pranskaitienei, idėją palaikė ir seniūnė Ona Rakauskienė. „Šiuo ženklu tyliai Kriūkų svečiai kviečiami fotografuotis ir dalintis nuotraukomis su šiuo ženklu. Taip skleisime žinią apie savo miestelį, kuris yra nedidelis, jaukus, žalias. Čia išties galime jaustis kaip viena didelė, draugiška, vienas kitam padedančių žmonių šeima. Suprantame, kad norint pasiekti kuo platesnę auditoriją ir skleisti žinutę turime galvoti, kaip miestelio įvaizdį perkelti ir  į virtualią erdvę. Dėl to gimė idėja pagaminti užrašą su grotažyme“, – sako E. Pranskaitienė, viena iš idėjos autorių. Ženklą iš putplasčio pagamino UAB „ADGO Reklama“, jo gamyba su medžiagomis atsiėjo 445 eurus. Seniūnė O. Rakauskienė sako, kad jis stovės prie Kriūkų ribos tol, kol bus tvirtas ir kokybiškas.

vasario16 2
Ankstesniais metais Vasario 16-oji būdavo minima žingsniuojant į signatarų tėviškes, šiais metais šių iniciatyvų imtasi savarankiškai – daugelis pasinaudojo per socialinius tinklus besiritančia akcija, skatinančia fiksuoti žingsnius ir žengti už Lietuvos laisvę. Tad vieni traukė į Saliamono Banaičio tėviškę, kiti žingsniavo į Jono Vailokaičio tėviškę, o nuotraukomis dalijosi socialiniuose tinkluose. Žingsniuoti skatino ir uždegti žvakelę prie Nepriklausomybės paminklo Lekėčiuose ragino Lekėčių bendruomenės moterų klubo vadovė Vaida Brazaitienė. „Ir visai nesvarbu, ar tai bus keletas žingsnelių miestelio gatvėmis, ar ilgesnis žygis žiemos miško keliais, svarbiausia tautinė atributika ir širdyje meilė Lietuvai“, – rašė ji.

Judėdami Vasario 16-ąją sutiko ir sporto ir laisvalaikio klubo „Vėjas“ nariai. Jie stengėsi maršrutą pasirinkti taip, kad važiuodami tarsi išpieštų Gediminaičių stulpus. Dviračių mėgėjai už Lietuvą numynė beveik 65 kilometrus.

vasario16 3
Lietuvos valstybės atkūrimo dieną kukliau minėjo ir Šakių 405-os kuopos šauliai. Jie susirinko prie Vasario 16-osios akto signatarų memorialo, kur padėjo gėlių, uždegė žvakeles. Po to pasuko Vinco Kudirkos paminklo link, čia savo mintimis pasidalino šaulys bei Slavikų seniūnas Valdas Dumčius, šauliai veteranai uždegė žvakeles. Buvo pagerbti ir 405-os kuopos šauliai veteranai. „Kazimierui Petraičiui šiandien yra dviguba šventė – jam sukako 70 metų, Juozas Liutkevičius (vyresnysis) buvo apdovanotas ark. vyskupo Gintaro Grušo padėkos raštu, ilgamečiui šauliui Romui Liudžiui buvo įteikta LŠS šimtmečio moneta“, – rašoma pranešime. Šakių 405-os kuopos vadas Saulius Venskaitis sako, kad šaulių pareiga yra neleisti pamiršti mūsų istorijos, didvyrių, kurie kovojo ir daugelis žuvo už Lietuvos laisvę, tad džiaugiasi, kad laikantis atstumų ir kitų saugumo priemonių nepaisant karantino jie įvykdė savo pareigą. „Po vieną mes esame niekas, o kartu esame neįveikiami. <…> Linkiu patriotizmo, vienybės, vilties bei tikėjimo, kad kartu mes esame nenugalimi. Vienybė težydi mūsų širdyse. Didžiuokimės savo praeitimi ir švęskime laisvę“, – sveikino kuopos vadas.

vasario16 4
Didžiulė trispalvė šventės išvakarėse suplevėsavo ir Gelgaudiškyje, greta kultūros centro. Čia raginta stabtelti, įsiamžinti ir galbūt artimiesiems, kurių nėra šalia, iš čia nusiųsti sveikinimą. O Vasario 16-ąją kultūros centro direktorė Diana Šležienė kvietė pasiklausyti pokalbio apie Lietuvą, tarnystę ir ne tik su gelgaudiškiečiu meru Edgaru Pilypaičiu. Pokalbio galima pasiklausyti Gelgaudiškio kultūros centro ir Gelgaudiškio dvaro „Facebook“ paskyrose. Šakių kultūros centras ne vieną iniciatyvą perkėlė į internetinę erdvę ir pasitinkant Valstybės atkūrimo dieną savo „Facebook“ paskyroje skelbė ir fotokonkursą „Mano gimtinė – Lietuva“, viešino ir daugybę laiškų, kraštiečių rašytų savo kraštui. Kultūros centro langus papuošė Šakių rajono meno mokyklos dailės skyriaus moksleivių piešinių konkurso „Piešiu aš Lietuvą“ laureatų piešinių paroda.

vasario16 5
Seimo narys Giedrius Surplys Vasario 16-osios proga nusprendė įteikti aštuonias padėkas. Fotografui Gediminui Jokūbaičiui jis dėkojo už galimybę pažvelgti į fotografijose įamžintas brangias akimirkas, už svarbių įvykių įprasminimą ir jų dalinimąsi. Už pilietines iniciatyvas, gerumą, žmogiškumą, sugebėjimą veikti sunkiu pandemijos laikotarpiu padėkos įteiktos Jurgitai ir Mindaugui Martinaičiams, Irenai ir Kęstučiui Daugėlams, Aldonai ir Rimantui Naujokaičiams, Artūrui ir Salomėjai Braškiams, Martynui Mockevičiui, Romai ir Raimundui Masevičiams, Valei Markauskienei.

vasario16 7
Beje, nuo Vasario 16-osios iki pat Kovo 11-osios startuoja dar viena iniciatyva. „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ drauge su LRT televizija kviečia visos Lietuvos vaikus dalyvauti  Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotoje akcijoje „Laiškas istorijai“. Vaikai kviečiami su istorinėmis asmenybėmis pasidalinti savo mintimis apie Lietuvos ateitį, padėkoti už ryškiausius darbus Lietuvos herojams ir kūrėjams, papasakoti jiems apie Lietuvą, kurioje gyvename šiandien. „Ką pasakytumėte Karaliui Mindaugui? Už ką padėkotumėte Gabrielei Petkevičaitei-Bitei? Kuo jus įkvepia Juozas Miltinis? Ką apie šiandieninę Lietuvą papasakotumėte Vincui Kudirkai?“ – į šiuos ir panašius klausimus kviečia atsakyti akcijos organizatoriai.  Šūkiu „Iš širdies į praeitį“ akcijos inciatoriai ir kūrėjai ragina vaikus atrasti asmenišką ryšį su jų miestų ir miestelių apylinkėse kūrusiais visai Lietuvai svarbiais herojais ar įkvepiančiomis asmenybėmis bet kur Lietuvoje. Prie penkiasdešimties istorinėms Lietuvos asmenybės skirtų paminklų visoje Lietuvoje bus išdėliotos pašto dėžutės. Žemėlapyje skelbiama, kad Šakių rajone tokios dėžutės bus prie V. Kudirkos paminklo Šakiuose ir prie J. Jablonskio paminklo Griškabūdyje. Laiškus galima siųsti ir Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Įdomiausių laiškų autorius apdovanos akcijos iniciatorius Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.