Dar vienas kultūros židinys užges Veršiuose

pastatas versiai
Veršių biblioteka įsikūrusi buvusiame Beržynų mokyklos pastate, kur glaudžiasi ir Veršių bendruomenės centras. Tiesa, bibliotekos likimą dar spręs rajono politikai. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos tinklo optimizavimas greičiausiai palies ir Veršių padalinį. Tiesa, jau visą žiemą Veršių biblioteka neaptarnauja lankytojų, kai kurie sako, kad jiems trūksta bibliotekos. Jei savivaldybės taryba pritars bibliotekos uždarymui, knygas perims Veršių bendruomenės centras – bene vienintelis kaimo kultūros židinys.

Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė sako, kad savivaldybės tarybai parengtą sprendimo projektą teiks balandžio mėnesį – bus prašoma leisti nutraukti Veršių padalinio veiklą.

Veršių biblioteka yra įsikūrusi buvusiame mokyklos pastate, kuriame yra ir Veršių bendruomenės centro patalpos.

Anot K. Lebedžinskienės, dar 2018 metais, rengiant Šakių bibliotekos tinklo optimizavimo strategijos planą, jau buvo numatytas padalinių optimizavimas. Įstaigos vadovė pasakojo, kad kasmet peržiūrimi bibliotekos padalinių veiklos rodikliai.

„Optimizavimo proceso imamės atsižvelgiant į daug ką: skaitytojų ir knygų išdavimo skaičių, skaitytojų apsilankymo bibliotekoje dažnumą ir kita. Veršių padalinyje tie skaičiai niekada nebuvo dideli. Praeitų metų rugsėjo mėnesį bibliotekininkė išėjo iš darbo, bet naujo žmogaus nusprendėm nepriimti, kadangi jau buvo diskutuojama, kad optimizavimas palies ir Veršius“, – kalbėjo K. Lebedžinskienė ir akcentavo, kad jau buvo atlikta bibliotekos fondo inventorizacija ir suderinta, kad knygų fondas bus perduotas Veršių bendruomenei.

„Nuo to rugsėjo mėnesio nei Sintautų seniūnija, nei aš nesulaukėm jokio signalo, skambučio, kad kaime kas nors būtų pasigedę, beldę į bibliotekos duris, kad būtų išreikštas kažkoks poreikis“, – sako K. Lebedžinskienė.

Anot jos, dar vienas Veršių bibliotekos optimizavimo faktorius, kad Sintautų seniūnijoje yra dvi bibliotekos – Sintautų ir Veršių. Uždarius Veršių padalinį, seniūnija nelieka be bibliotekos.

„Nuo pirmųjų bibliotekos tinklo optimizavimo analizių pristatymo mes kalbame, kad seniūnijos centre biblioteka turi išlikti, nepaisant to, ar joje yra daugiau, ar mažiau skaitytojų“, – įsitikinusi įstaigos vadovė.

Šakių viešosios bibliotekos direktorė neslėpė, kad dar pernai gruodį buvo planuotas susitikimas su Veršių bendruomene bibliotekos klausimu, tačiau paskelbus karantiną to padaryti nepavyko.

„Jei artimiausiu metu karantino ribojimai nesikeis, tai greičiausiai mes ir negalėsime nieko padaryti“, – pridūrė K. Lebedžinskienė.

Jei taryba pritars Šakių viešosios bibliotekos Veršių padalinio uždarymui, rajone liktų 19 bibliotekų.

Biblioteka jau po užraktu

Ne vienerius metus Veršių bibliotekoje dirbusi Veršių bendruomenės centro pirmininkė Laimina Auštrienė pasakojo, kad bendruomenės centras pažadėjo bibliotekos knygas priglausti po savo sparnu. Moteris pripažino, kad bendruomenei tokia loska – tik dar viena neatlygintina veikla. Anot pirmininkės, planuojama, kad knygas žmonės galės ateiti ir pasikeisti. Tokiai savanoriškai veiklai pasiryžo bendruomenietis Romas Milius. L. Auštrienė prisiminė, kad kai ji dar dirbo bibliotekoje, turėjo nemažai skaitytojų, o ir bibliotekos patalpos, įsikūrusios dviejose buvusios mokyklos klasėse, buvo neblogos.

„Bibliotekininke nedirbu nuo praeitų metų rugsėjo mėnesio, nuo tada biblioteka uždaryta. Per žiemą sulaukiau ne vieno gyventojo skambučio, ar negalėtų žmogus ateiti ir pasikeisti knygų. Gaila, kad neieškojo kito žmogaus, manau, tikrai būtų atsiradęs kaime žmogus, norintis dirbti bibliotekoje“, – sako L. Auštrienė.

Veršių kaimo gyventoja Dalė Jakštienė sako pykstanti, kad uždaroma biblioteka.

Moteris pasakojo, kad paimtas knygas iš bibliotekos grąžino, o naujų knygų, kurias atveža dukra, užsisako Šakių bibliotekoje.

„Išvis nieko nebeliko kaime. Ar jie pinigų neturi? Jau nebereikia kaimui nieko? Vos puse etato dirbo bibliotekininkė. Tik bendruomenės centras liko. O aš be knygų tai turbūt neišgyvenčiau...“ – kalbėjo garbaus amžiaus senjorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.