Sukvietė į Zigmo Skirgailos jaunųjų pianistų festivalį

Kudirkos Naumiestyje pirmą kartą organizuotas jaunųjų pianistų festivalis, į kurį susirinko regiono meno mokyklų auklėtiniai. Renginys skirtas ryškiai ir svarbiai asmenybei Zigmui Skirgailai (1882–1962) – vargonininkui, pianistui, chorvedžiui, pedagogui, gimusiam, augusiam ir dirbusiam tuometiniame Vladislavove (dabar Kudirkos Naumiestis).

Pasak Šakių viešosios bibliotekos Kudirkos Naumiesčio padalinio bibliotekininkės Kristinos Tučinskaitės, Z. Skirgaila čia lankė mokyklą. 1902m. išvyko studijuoti į Krokuvos konservatoriją, kur, baigęs vargonų, fortepijono ir kompozicijos klases, tęsė studijas Paryžiuje. Po studijų teko dirbti Mintaujos muzikos mokykloje, vargonavo Charkove, o Panevėžio gimnazijoje dėstė muziką ir dainavo miesto operetėje.
 
„1928 metais Z. Skirgaila grįžta į Naumiestį ir tampa miesto mėgėjų chorų vadovu ir kultūrinio gyvenimo organizatoriumi, be to, nuo 1929m. iki 1940 m. yra miesto burmistras. Jo iniciatyva pastatomas paminklas Lietuvos himno autoriui Vincui Kudirkai, miestas pavadinamas Kudirkos Naumiesčiu, pastatoma moderni mokykla, tiltas, paminklas Vytautui Didžiajam“, – festivalio dalyviams pasakojo K. Tučinskaitė.

Z. Skirgaila 1938 m. Klaipėdoje vykusiai dainų šventei parengia Šakių ir Kudirkos Naumiesčio šaulių būrių chorus. Aktyviai dalyvauja Lietuvos muzikų draugijos veikloje. Vykstant Antrajam pasauliniam karui vaikus dainuoti moko savo namuose, o 1944 m. išvyksta į Kauną ir ten gyvena bei vargonuoja bažnyčiose iki savo mirties.

Norėdami, kad nepelnytai primirštas Kudirkos Naumiesčiui svarbus žmogus būtų prisimintas, Šakių kultūros centro Kudirkos Naumiesčio padalinys ir Šakių viešosios bibliotekos Kudirkos Naumiesčio padalinys  surengė jaunųjų pianistų festivalį ir sukvietė atlikėjus iš Kazlų Rūdos Rimvydo Žigaičio, Vilkaviškio vyskupijos Marijampolės krikščioniškos kultūros centro meno mokyklų bei Šakių rajono meno mokyklos ir jos padalinių (Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio). Susirinko per 20 atlikėjų, kuriuos festivaliui paruošė septyni pedagogai. Vinco Kudirkos muziejaus renginių salėje nuskambėjo spalvinga įvairi fortepijoninė festivalio programa.

Festivalio dalyviai turėjo galimybę susipažinti su Vinco Kudirkos muziejaus ekspozicijomis. Pedagogai džiaugėsi galimybe dalyvauti naujame festivalyje, o organizatoriai tikisi, kad jis taps tradiciniu ir galbūt net respublikiniu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px