Šakiuose - akimirkos iš šventosios žemės

starkauskasPraėjusį penktadienį savivaldybės fojė įvyko debiutas – čia pirmą kartą buvo atidaryta šakiečio mediko Audriaus Starkausko fotografijų „Izraelis. Žvilgsniai ir pamąstymai“ paroda, į kurią susirinko jo artimieji, draugai, kolegos gydytojai, rajono menininkai ir fotografai.

Nuotr. Pristatydamas savo pirmąją parodą, A.Starkauskas prasitarė, kad fotografuoja gerokai seniau negu užsiima gydytojo praktika.

Dar visai neseniai čia buvo eksponuojamos Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos Dramos studijos kelionių po saulėtąją Italiją akimirkos, o ši paroda  perteikia prieš metus vykusios A.Starkausko kelionės po Izraelį įspūdžius. Pristatydama parodą, savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė Aurelija Papievienė kalbėjo, kad visi, surengę pirmąsias parodas savivaldybės fojė, paprastai tuo neapsiriboja, todėl ji tikisi, kad čia pamatysime dar ne vieną jo įspūdingų fotografijų ekspoziciją.

Savivaldybės mero pavaduotojai Rimai Rauktienei ši paroda priminė jos pačios kelionę į šią nepakartojamai įspūdingą vietą. Ji teigė, kad tai labai informatyvi paroda, ypač tiems, kurie neturi galimybės apsilankyti šventojoje žemėje. A.Starkauskui vicemerė palinkėjo, kad žmonės, kurie žvelgs į fotografijas, atspindinčias kelionės akimirkas, pamatytų Izraelį jų autoriaus akimis, pajustų tos žemės dvasią ir svajotų joje pabuvoti.
 
Parodos autoriaus vaikystės draugė Audronė Vorevičienė, sveikindama jį su personalinės parodos atidarymu, kalbėjo, kad kiek jį prisimena, tiek rankose matė fotoaparatą, todėl nesistebi pirmuoju debiutu savivaldybės fojė. Ji džiaugėsi, kad pomėgis fotografuoti lydi A.Starkauską ir šiandien, kad jis prisijungė prie gausaus mūsų krašto menininkų būrio ir surengė nuostabią parodą apie mūsų pradžių pradžią, apie šventąją žemę.

Iš tiesų, Izraelis – valstybė Artimuosiuose Rytuose, kurios istorijos pradžia tradiciškai siejama su bibliniais laikais. Čia galima pamatyti ir Šventajame Rašte minimą derlingiausią šalies kraštą – Galilėją, biblinio gėrio ir blogio lemiamos kovos vietą – Armagedono slėnį, Nazareto miestą, kuriame ilgus metus gyveno Jėzus Kristus, piligrimų krikštijimo vietą Jordano upėje – Jardenitą, Palaiminimų kalną – Jėzaus kalno pamokslo vietą, mozaikomis dekoruotą Duonos ir žuvies padauginimo bažnyčią Tabhoje, pastatytą toje vietoje, kur, manoma, įvyko duonos ir žuvies padauginimo stebuklas, pasigrožėti  Alyvų kalno panorama, Kristaus prisikėlimo bažnyčia, Marijos Magdalietės vienuolynu, Jono Krikštytojo gimtine bei šventuoju Jeruzalės miestu, kuris daugelį amžių ne veltui vadinamas piligrimystės ir dvasinės palaimos vieta.

Visa tai atsispindi ir Izraelyje sutiktų žmonių veiduose, įamžintuose A.Starkausko fotografijose. Kiekviena jų – atskiras meno kūrinys, atskira, ypatinga istorija, atskiras, nepakartojamas požiūris.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px