Cirko sostinė - Šakiai!

cirkas_sypsena2Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakiai – Lietuvos cirko sostinė. Taip buvo kalbama po savaitgalį Šakiuose trečiąkart surengto tarptautinio cirko festivalio - konkurso „Cirko žiburiai“. Šakiečiai ir miesto svečiai aukšto lygio pasirodymus stebėjo dvi dienas, kompetentinga komisija tiek dalyviams, tiek organizatoriams negailėjo šiltų žodžių, o geriausieji buvo apdovanoti ir specialiais prizais.

Nuotr. „Šypsenos“ akrobatams su šokdynėmis nebuvo lygių – šiame žanre jiems skirta pirmoji vieta.

Ką reiškia surengti tokio lygio renginį, tikriausiai net neverta klausti, nes ant organizatorių pečių gula ne tik renginio organizavimas, bet ir dalyvių apgyvendinimas, aprūpinimas tinkamomis sąlygomis ir pan. Šakių cirko studijos „Šypsena“ vienas iš vadovų ir organizatorių Raimondas Januševičius sako, kad tai metų darbas, nekalbant apie paskutiniuosius du mėnesius ypač intensyvaus pasiruošimo. „Tai tikrai nediskutuojama, nes reikia daug energijos ir užsispyrimo. Čia niekada nebūna, kad plauki pasroviui, nes visuomet – tik prieš srovę. Aišku, svarbus vietinės valdžios supratimas, palaikymas, netrukdymas. Taip pat rėmėjų indėlis“, - mintimis po konkurso dalijosi „Šypsenos“ vadovas. Galbūt todėl, kad tas indėlis stiprus, kolektyvų festivaliui ieškoti nereikia, o juos, kaip tikino R. Januševičius, netgi tenka atrinkti, nes norinčiųjų tik daugėja. Todėl žiūrovams pateikiami geriausi ir aukščiausio lygio pasirodymai.
 
Šiais metais savo programas be šeimininkų, Šakių „Šypsenos“ artistų, pristatė „Feerija“ ir „Fantaziory“ iš Oršos (Baltarusija), „Confettti“ iš Villingeno (Vokietija), „Gracija“ iš Permės „Sputnik“ iš Maskvos (Rusija), Alytaus „Dzūkija“ „Cirka zvaigžnu fabrika“ iš Rygos (Latvija), „Alle Ap“ iš Kijevo (Ukraina). Visų konkurso dalyvių pasirodymus stebėjo itin kompetentinga komisija: Lietuvos cirko kritikas Alvidas Jancevičius, M. Rumiancevo vardo Rusijos valstybinės estrados ir cirko mokyklos direktorė Valentija Savina, Kaliningrado valstybinio kilnojamojo cirko „Janfar“ direktorė Natalija Lebedinskaja, Švedijos cirko „Wiktorija“ vadybininkas Lezcek Kosiol, Vaikų ir jaunimo neformalaus ugdymo ir užimtumo kūrėjas, „Žvaigždžių mokyklos“ įkūrėjas Saulius Skambinas, tarptautinio festivalio „Pontijskaja arena“ direktorė, tarptautinės cirko mokyklų asociacijos viceprezidentė Valentina Kolesničenko. Cirko pasaulyje tai gerai žinomi ir aukštai vertinami specialistai, apie kai kurių atvykimą net buvo teiraujamasi, ar tikrai Šakiai galėtų sulaukti tokio išskirtinio dėmesio. Pasirodo, taip. Tad festivalio lygis kalba pats už save. Neįtikėtina, tačiau Šakiai cirko prasme ne tik konkuruoja, bet ir prizines vietas pelno rungdamiesi su didžiausiais Europos kolektyvais.

Po festivalio viena iš žiuri narių V. Kolesničenko kalbėjo, kad ji negalėjo patikėti, kad sporto salė buvo paversta tikrų tikriausia cirko arena. Kaip ji tikino, vos neapalpo išvydusi galutinį variantą, nekalbant apie tai, jog negalėjo atsistebėti ypač išaugusiu ir pačių konkursantų lygiu. „Pats didžiausias cirko darboholikas – Raimondas. Labai žaviuosi „Šypsenos“ veikla, darbu. Tai, ką jie daro, ne visuomet vyksta didžiuosiuose miestuose. Dėl „Šypsenos“ Šakiai žinomi visoje Europoje. Džiaukitės ir vertinkite tai. Linkiu, kad Šakiuose atsidarytų cirko mokykla ir šis cirko virusas plistų dar labiau“, - gerų žodžių negailėjo tarptautinės cirko mokyklų asociacijos viceprezidentė. Ji Šakiuose pasiliko dar ir po festivalio, kad padėtų R. Januševičiui dėlioti būsimos cirko mokyklos koncepciją, pasidalijo savo turima medžiaga. Ji netgi perleido tokio tipo mokyklos steigimo nuostatus, programas, kad tik Šakiuose būtų įkurta cirko mokykla. „Sakoma, kad nepakeičiamų nebūna, bet „Šypsenos“ atveju aš kitokios nuomonės“, - teigė V. Kolesničenko.

Grįžtant prie konkurso dalyvių, reikia paminėti, kad žiuri teko nemažai paplušėti, kol išrinko laureatus. Geriausiu cirko kolektyvu, kuriam atiteko Šakių rajono mero J. Bertašiaus įsteigtas 250 eurų prizas, išrinktas „Gracija“ iš Rusijos. Antroji vieta bei Baltijos cirko įsteigtas 150 eurų prizas buvo įteiktas Šakių „Šypsenai“. Trečiosiomis vietomis bei po 100 eurų UAB „Samilta“ bei laikraščio „Draugas“ prizais buvo apdovanoti Baltarusijos „Feerija“ bei Maskvos „Sputnik“ kolektyvai. Be to, apdovanoti buvo ir atskirų žanrų artistai. Čia šakiečiai sulaukė išskirtinio dėmesio. Lygių nebuvo „Šypsenos“ akrobatams su šokdynėmis, kuriems šiame žanre skirta pirmoji vieta. Nenugalimas ekvilibristikos žanre buvo ir Juras Pratusevičius, kurio pasirodymas stebino net visko mačiusius komisijos narius. Jam buvo įteiktas ir Rusijos valstybinės estrados ir cirko mokyklos direktorės V. Savinos prizas. Be to, Juras gavo ir vardinį kvietimą kaip garbės svečias į sausio pabaigoje Rygoje vyksiantį festivalį. Už debiutą trečiąja vieta apdovanoti „Šypsenos“ artistai Julius Kelertas ir Agnė Palubinskaitė. Švedijos cirko „Wiktorija“ vadybininkas L. Kosiol savo prizą skyrė Rūtai Kėverytei. Daugybė padėkos žodžių išsakyta „Šypsenos“ vadovams Itanai ir Raimondui Januševičiams, Padėka skirta Šakių kultūros centro direktorei Irenai Drazdauskienei. Tikėtina, kad po dvejų metų Šakiuose vėl nušvis „Cirko žiburiai“, o ateityje mūsų miestelis galbūt pakvies cirkininkus mokytis bei tobulėti ir specialioje mokykloje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.