Nemirštanti etnokultūros dvasia

Įpusėjus ramybės, rimties ir susikaupimo metui Adventui, Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje pradinių klasių mokiniai kartu su savo mokytojomis surengė etnokultūrinę popietę. Šiuolaikinėje visuomenėje vis rečiau yra prisimenamos etninės kultūros tradicijos ir papročiai, o ir vaikus atitraukti nuo kompiuterių ir sudominti senosiomis tradicijomis, atrodo, sunku, bet tik ne trims „Varpo“ mokyklos mokytojoms.

Mokytojos, pasipuošusios tautiniais rūbais, pasakojo apie senąsias Advento tradicijas, užsiėmimus. Aurinos Bernotienės mokiniai sekė pasakas, Renatos Šuopienės mokinukai sužavėjo suvaidinta pasaka-dainele, o Aušros Gudiškienės mokiniai išjudino kitus mokydami žaisti žaidimus.

Į svečius užsuko ir Šakių rajono meno mokyklos mokytoja Audronė Adomaitienė su savo auklėtinėmis, kurios sudomino vaikus ne tik gražia kanklių muzika, bet ir pasakojimu apie kankles. Pasak mokytojų, mieste žmonės tiek daug visko turi, visko yra matę ir jiems atrodo, kad nieko įdomaus be materialiojo pasaulio daugiau nėra, todėl ne vienas grįžta prie tikrųjų vertybių – senolių tradicijų.

Etnokultūrinė adventinė popietė baigėsi smegenėlių mankšta – mįslių minimu, o teisingai atsakiusieji sulaukė skanių prizų. Taip pat visiems buvo dovanojami balti angeliukai, saugosiantys ir globosiantys vaikus.

Džiugu, kad šiais laikais be visų įprastų būrelių gyva ir etnokultūrinė veikla. Galima tik džiaugtis, kad mažoms sieloms skiepijamas tautiškumas, tradicijų laikymasis. Mokykloje vykdomo etnokultūrinio ugdymo dėka, galima viltis, kad jauni žmonės nepamirš, o tik perduos iš kartos į kartą lietuviškas tradicijas ir papročius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px