Bibliotekoje kartais prireikia net drausminamųjų priemonių

bibliotekaVasarį sueina 11 metų, kai Šakių viešojoje bibliotekoje veikia internetinė skaitykla. Tvarką joje prižiūrintys darbuotojai kiekvieną lankytoją sutinka kaip savą. Tačiau ne su visais jais įmanoma sutarti gražiuoju. Kartais prireikia imtis ir auklėjamųjų priemonių.
 
Nuotr. Palaikant rimtį skaitykloje, neretai lankytojams tenka priminti bibliotekos taisykles.  
 
Lankytojų netrūksta

Šakių viešosios bibliotekos interneto skaitykloje įrengta dešimt darbo vietų. Vidutiniškai per dieną čia apsilanko apie 80 žmonių. Ateina ir tokių žmonių, kuriuos ir šiandien reikia supažindinti su kompiuterio naudojimu nuo pat pradžių. „Tenka žmones supažindinti nuo pelės čiupinėjimo, jos valdymo iki teksto rinkimo“, - teigė bibliotekininkė Lina Eringienė, pridurdama, jog su kompiuteriu dirbti tenka mokyti dažniausiai vidutinio amžiaus asmenis. Norinčiųjų pasinaudoti bibliotekos kompiuteriais niekuomet nestigo.
 
Su jaunimėliu tenka ir pakovoti

Primenama, jog viešoji biblioteka pirmiausiai yra ta vieta, kurioje turi būti ramu, kur kiekvienas gali pailsėti, surasti žinių. Tačiau atsiranda tokių lankytojų, kurie tiesiog nesupranta, kad tokioje vietoje triukšmauti nevalia. Bene labiausiai viešąją tvarką drumsčia jaunimėlis, grupelėmis ateinantis pažaisti kompiuterinių žaidimų. „Tai irgi nėra pats blogiausias laisvalaikio praleidimas. Vaikai žaidžia, įsijaučia. Dažnai tenka pasiųsti namo, tai jiems pikta pasidaro. Iš tikrųjų bibliotekoje turi būti tylu“, - priminė L. Eringienė.

Bibliotekininkė pripažino, kad dažnam jaunam lankytojui pritrūksta elementarios kultūros. Tad tenka kovoti savomis priemonėmis – pasinaudojant interneto skaityklos taisyklėmis. Jas pažeidus, gali būti atimta teisė naudotis skaityklos paslaugomis. Kaip buvo padaryta šiomis dienomis. Vaikai, pažeidę bibliotekos taisykles, yra neįleidžiami.

Bibliotekininkė įsitikinusi, kad jaunimas kompiuterius turėtų naudoti ne tik žaidimams, bet ir informacijos paieškai. Be to, apgailestaujama, kad bibliotekoje nėra  specialių daiktams pasidėti skirtų spintelių. „Lankytojai vaikšto apsirengę. Po rūbais galima pasikišti knygas. Bibliotekininkas nėra policininkas, kuris galėtų kratyti. Kiekvienas bibliotekininkas siekia, kad čia žinių ieškantys žmonės rastų ramią vietą, skirtą susikaupimui, mokymuisi“, - teigė bibliotekininkė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.