D. Rolskis: „Adventas – pasiruošimas priimti Viešpatį savo širdies gelmėje...“

rolskisAsta GVILDIENĖ
 
Sekmadienį lapkritis užleis vietą gruodžiui. Prasidės Adventas – laukimo metas. Pasak Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo Dangun bažnyčios kunigo Donato Rolskio, šiuo metu mes išgyvename dvejopą laukimą – antrojo Kristaus atėjimo, kuris turi įvykti „laikų pabaigoje“, bei Išganytojo gimimo Betliejuje.
 
Nuotr. Kunigo D. Rolskio teigimu, su mažiausiu trupinėliu meilės, vilties ir tikėjimo ginklais vieni patys nenugalėsime aukštų ir sustabarėjusių puikybės ir pykčio kalnų, tik kartu su Viešpaties malda, vienybėje su Švč.Mergele Marija galime juos sugriauti.
 
„Advento laikotarpis – tai gilus susikaupimas ir pasiruošimas savo dvasioje, kaip reikės priimti Viešpatį savo širdies gelmėje, - teigė kunigas D.Rolskis. -  Kalnai ir daubos mus gali blaškyti tarp gėrio ir blogio. Nukaskime kalnus, kuriuos mes esame sukaupę, -  pyktį, nepasitenkinimą turtu  ir aplinkiniais. Užpilkime daubas - taip dažnai mūsų gyvenime pritrūksta meilės, gailestingumo, atlaidumo, supratimo ir užuojautos.“ Kunigo teigimu, su mažiausiu trupinėliu meilės, vilties ir tikėjimo ginklais vieni patys nenugalėsime aukštų ir sustabarėjusių puikybės ir pykčio kalnų, tik kartu su Viešpaties malda, vienybėje su Švč.Mergele Marija galime juos sugriauti.

Kunigas D.Rolskis kvietė ištiesinti kelius, išgryninti gyvenimo prasmę, kurioje turi glūdėti šeimos šiluma. Ne veltui Lietuvos vyskupai nusprendė naujus bažnytinius metus paskelbti Šeimos metais. Jie prasidės gruodžio 1 dieną, nuo pirmojo Advento sekmadienio. „Juk Adventas ir kreipia į tinkamą šeimos supratimą ir jos ilgesį, - kalbėjo pašnekovas. - Šiandien, kaip žinia, vaiką auginti jau gali ir du tos pačios lyties partneriai. Žmonių įstatymai čia, Žemėje, yra „galingi ir svarbūs“, bet Viešpaties galybėje šis „galingumas ir svarbumas“ subliūkšta tarsi muilo burbulas.“

Viešpats į šį pasaulį atėjo žmogaus pavidalu ir augo Švč.Mergelės Marijos ir Šv.Juozapo šeimoje.  Pašnekovas kvietė melsti Viešpaties tikrosios šeimos prigimties supratimo viso pasaulio šeimose ir skelbti šią gerąją naujieną šiandien, rytoj ir visada, kol išvysime naują dvasios buveinę. „Aš regėjau naują dangų ir naują žemę, nes pirmasis dangus ir pirmoji žemė išnyko, ir jūros taip pat nebeliko.“ (iš Apreiškimo knygos, 21sk. 1 e.).

Adventas - mistiškasis prieškalėdinis laikotarpis – žmonių fizinio bei dvasinio apsivalymo, stebuklingos ramybės ir taikos metas. Seniau per Adventą žmonės pasninkaudavo, t.y. nevalgydavo nieko pieniško ir mėsiško net tris kartus per savaitę - trečiadienį, penktadienį ir sekmadienį. Dabar, pasak kunigo D.Rolskio, neapsiribojama tik Gavėnios ar Advento laiku, pasninkauti kviečiama kiekvieną  penktadienį, išskyrus bažnytinių švenčių dienas. Pasninko įsakymas reiškia, kad galima iki soties valgyti tik vieną kartą per dieną. Be šio pagrindinio valgio leidžiama dar du kartus lengvai užkąsti.Šiomis dienomis reikėtų ne tik susilaikyti nuo mėsiškų valgių, kad galėtume pajusti tikrąjį dvasinį susikaupimą, bet ir užsiimti gailestingumo bei artimo meilės darbais. Tad įsijungimas į labdaringas akcijas, aukos stokojančiųjų reikmėms, vienišų bei pagyvenusių žmonių lankymas puikiai atitinka tikrąją Advento prasmę.

Tarp šio laikotarpio tradicijų išskirtinę vietą užima Advento vainikas. Tai – namų puošmena, kuri susideda iš eglės šakų vainiko su keturiomis žvakėmis. Pirmą iš keturių Advento sekmadienių uždegama pirma žvakė, kitą savaitę - antra ir t. t. Advento vainiko keturios žvakės – trys violetinės ir viena rožinė - asocijuojasi su pasauliu ir keturiomis jo kryptimis, vainiko apskritimas - su amžinuoju gyvenimu, kurį suteikia Kristaus prisikėlimas, žalia spalva simbolizuoja gyvenimą, o žvakės -  šviesą, kuri Šv.Kalėdų rytą nušvies visą pasaulį. Kunigas pasakojo, kad bažnyčioje jis paruošia ne keturias, bet penkias žvakes. Penktoji žvakė – didžiausia ir gražiausia – skirta Švč. Mergelei Marijai. Ji keturių žvakių viduryje uždegama ankstyvo ryto Šv.Mišiose – Rarotose, kurių metu vyksta Jėzaus Motinos garbinimas.

Advento laikotarpis prasideda likus keturioms savaitėms iki Šv.Kalėdų. Krikščionims Adventas – liturginių metų pradžia, ypatingo dvasinio susikaupimo metas, kuris reikšmingas ne tik aktyviau praktikuojantiems tikintiesiems, bet ir visiems besiruošiantiems Šv.Kalėdų šventei. Šiuolaikinėje visuomenėje Adventas tarsi pradingsta šventiniame šurmulyje, kalėdinių akcijų bei atrakcijų sūkuryje, todėl dvasiniai mokytojai kviečia ieškoti ramybės. Kaip ją surasti? Kunigas D.Rolskis patikino, kad dalyvavimas sekmadienio Šv.Mišiose, adventinėse rekolekcijose ne tik padeda nusiraminti viduje, bet ir sustiprina dvasią. Tai labai paprastas būdas pažvelgti į savo širdies gelmes ir užmegzti dialogą su Kūrėju. Taip pat būtų labai puiku, jei kiekvienas rastų laiko dažniau nei įprasta pabūti su savo šeima, paprasčiausiai niekur neskubant pasišnekučiuoti su vaikais, sutuoktiniu ar tėvais. Juk Adventas - tai galimybė pažvelgti į savo laiką ir kasdienybę kitu žvilgsniu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.