Praplėstos rinkimų apygardų ribos: kas keisis?

zemelapis2Gintarė MARTINAITIENĖ

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praėjusių metų gruodžio mėnesį priėmė sprendimą „Dėl 2016 metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų sudarymo“. Juo vadovaujantis buvo patvirtintos naujos rinkimų apygardų ribos. Naujiena mūsų rajono gyventojams – rinkiminė apygarda vadinsis Zanavykų ir jai be Vilkaviškio priklausys trys naujos Kauno rajono apylinkės.

Nuotr. Šakių rajono rinkiminė apygarda vadinsis Zanavykų. Dėl mažėjančio rinkėjų skaičiaus šiai apygardai priklausys ne tik trys Vilkaviškio, bet prijungtos ir trys Kauno rajono apylinkės.

Dabartinės ribos prieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) nutarė, kad dabartinė rinkėjų skaičiaus vienmandatėse apygardose nustatymo tvarka prieštarauja Konstitucijai.

Tad sudarant apygardų ribas buvo įgyvendintas KT išaiškinimas, pagal kurį apygardose rinkėjų skaičius negali skirtis daugiau nei 10 procentų nuo vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu buvo parengti du rinkimų apygardų ribų projektai. Vienas, daugiau kosmetinis, siūlytas artėjantiems Seimo rinkimams 2016 metais, o radikaliai keičiantis apygardų ribas – 2020 metų rinkimams.

Vietoj Šakių – Zanavykų apygarda

Kaimiškos savivaldybės tuštėja, jose mažėja rinkėjų skaičius. Dėl šios priežasties formuojant Seimo rinkimų vienmandates rinkimų apygardas didėja jų teritorijos ir atstumai jose. Norint pasiekti reikiamą apygardos dydį, tenka prie jos jungti vis daugiau ir daugiau rinkimų apylinkių.

Iki šiol (2012 m. Seimo rinkimuose ir anksčiau) Šakių rajonas buvo kaip Šakių rinkiminė apygarda, kuriai priklausė Vilkaviškio rajono savivaldybės Daržininkų, Sūdavos ir Slabadų apylinkės. Po praėjusių metų gruodžio mėnesį priimto VRK sprendimo mūsų apygarda vadinsis Zanavykų, o jai be Vilkaviškio apylinkių priklausys ir Kauno rajono savivaldybės Zapyškio, Saltoniškių ir Ežerėlio rinkiminės apylinkės. VRK skelbia, kad Zanavykų apygardoje po ribų praplėtimo bus 32 tūkst. 889 rinkėjai.

Piliečiams nepatogu

Seimo narys Arvydas Vidžiūnas sako suprantantis, kad piliečiams tai nepatogu, bet, mažėjant gyventojų skaičiui, nėra kur trauktis.

„Piliečiai, ypač Kauno rajone, nėra laimingi, kai per Seimo rinkimus priskiriami teritorijai, kuri gyvena visiškai atskirą kultūrinį, ekonominį, politinį gyvenimą ir yra susitelkusi tautiškai. Vilkaviškio rajone tų apylinkių gyventojai irgi nelaimingi, nes jų svajonė tiek per savivaldą, tiek Seimo rinkimuose prisijungti prie Vilkaviškio rajono. Jiems neįdomu ir į rinkimus ateina iš reikalo“, – mintimis dalijosi A. Vidžiūnas.

Jis sako jau bendravęs su kai kuriais kauniečiais, kurie tikina „iškentėsią“ tokį prijungimą, tačiau entuziazmo ir motyvacijos nerodo. Jis pats, kaip politikas, sako suprantantis ir tai, kad tokius rinkėjus sudėtingiau pasiekti lokaliai, bet tiesiog teks prisitaikyti, nes toks yra sprendimas. Visgi prisimindamas posakį, jog prastam šokėjui trukdo viskas, A.Vidžiūnas mano: jei sulauks rinkėjų palaikymo, tai sulauks ir nesvarbu, ar jie gyvena Kauno, Vilkaviškio ar Šakių rajone.

Džiaugiasi pavadinimu

Kitas Seimo narys Mindaugas Bastys mano, jog žmonės didesnių nepatogumų nepajus. Tiesiog reikės patiems politikams daugiau padirbėti, susipažinti su rinkėjais, ką artimiausioje ateityje jis ir planuoja daryti. Visgi teigė, jog simpatijos didesnės Šakių rajonui, tačiau situacija tokia, kad, norint atitikti Konstitucijos reikalavimus, reikia plėsti apygardų ribas.

„Tiesiog turėsime daugiau su visais bendrauti. Ribos prasiplečia, bet svarbu, kaip komunikuojame, dirbame, kiek mūsų pagalbos reikia savivaldai ir kiek mumis patikės bei kaip apsispręs kiekvienas rinkėjas“, – teigė trečią kadenciją Seime dirbantis politikas.

Jo nuomone, reikia žvelgti optimistiškai, nes suteiktas Zanavykų rinkimės apygardos pavadinimas ir gražus, ir prasmingas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.