Keturnaujienoje siautusi vėtra plėšė stogus, laužė medžius

vetra keturnaujienaGintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienio rytą smarkus lietus prausė daugelį rajono vietų, tačiau vėtra įsisuko į Keturnaujienos gyvenvietę Sintautų seniūnijoje. Vienose gyvenvietės gatvėse buvo laužomi medžiai, kitur nuo namų plėšiami stogai, niokojami ūkiniai pastatai. Vėtra prasisuko greitai, bet gyventojams pridarė nemažai nuostolių.

Nuotr. Bene labiausiai nukentėjo Gailinos Matijošaitienės gyvenamasis namas, nuo kurio buvo nuplėšta dalis stogo, išjudintos viršutinės namo sienos, apgadinti dar du jos kieme stovintys pastatai.

Iš viso vėtra palietė 10 gyventojų, suniokojo apie 16 statinių. Įsisukusi vienoje gyvenvietės dalyje ji akimirksniu persimetė į kitą gatvę ir su didžiule jėga laužė medžius, plėšė stogus, kai kur nutraukė ir elektros laidus. Bene labiausiai nukentėjo Mindaugo gatvėje gyvenančios Gailinos Matijošaitienės namas. Čia su visomis konstrukcijomis nuplėšta viena gyvenamojo namo stogo dalis, išjudinta dalis viršutinių pastato sienų, nugriautas kaminas. Prieš keletą metų pakeistas namo stogas susuktas ir nusviestas keliasdešimt metrų į kaimynų pusę, kliudant ir kieme stovinčią klėtį. Ji taip pat apgadinta, sulaužytas stogo viršus. Vėtra nepasigailėjo ir ūkinio pastato stogo, bet jam kliuvo mažiau, išplėšta tik jo dalis. Pačios moters tuo metu namuose nebuvo, ji Šakiuose prižiūrėjo anūkus. Sako negalėjusi patikėti, kai kaimynė paskambino ir pranešė, kad jos namas be stogo.

„Važiuodama namo bandžiau įsivaizduoti vaizdą, bet kad bus taip blogai ir taip baisu, nemaniau“, – tikino ji.

Nors nuostoliai didžiuliai, ji džiaugiasi, kad vėtra nieko nesužalojo, žmonės nenukentėjo, o turtas draustas. G. Matijošaitienė sako ypač dėkinga visiems kaimynams, pažįstamiems, kurie skambino, atėjo, siūlėsi padėti. Ypač operatyviai sureagavo Vitalijaus Bogovičiaus vadovaujama UAB „Vitremsta“, kurioje dirba moters draugas. Metę visus darbus vienos brigados darbuotojai atvyko čia, puolė griauti išjudintas sienas ir skubėjo iki vakaro nuplėštą stogą uždengti plėvele, nes keturi kambariai atsidūrė po atviru dangumi. Vėliau, kaip teigė V. Bogovičius, reikės permūryti dalį sienų, visiškai naujai uždengti stogą. Ne viską buvo leista tvarkyti, nes draudimo agentai dar nebuvo įvertinę situacijos ir prašė palaukti. Darbo nusimato ne vienai dienai, nes ne tik šioje, bet ir kitose vėtros paliestose sodybose pirmadienį mėtėsi šiukšlės, plytgaliai, lentgaliai, šiferio likučiai ar stiklo šukės.

Kaimynystėje gyvenantis Jonas Kazernovičius pasakojo, kad prieš užeinant vėtrai jis buvo pašerti paukščių, bet išgirdęs neįprastą triukšmą ir ūžesį nusprendė eiti į kambarį. Vos spėjo palipti laiptais, išvydo, kaip kieme skraido plastikinis stalas su kėdėmis, o dirstelėjęs į kaimynų pusę pamatė be stogo pūpsantį G. Matijošaitienės namą.

„Nebuvo čia kada sureaguoti. Gerai, kad spėjau iš užtvartės ateiti, nes patį būtų ant stogo užkėlę. Greit čia viskas, nė minutės netruko. Tik sušniokštė, suūžė, pritemo ir tuoj vėl nušvito“, – pasakojo Jonas.

Jų šeimos šiltnamis suraitotas lyg sniego gniūžtė, nuplėšta dalis ūkinio pastato stogo, nulaužta pušis, su šaknimis išrauti ir kai kurie vaismedžiai, kurie kartu su kaimynės stogu jų sklypo gale pavirto nemenku šiukšlynu. Namo stogą vėtra taip pat kilstelėjo, bet sugrąžino į vietą. Nuo vėtros nukentėjo ir viena žąsis, bet šeimininkas tikisi, kad ji išgyvens. Jau tą pačią dieną jų tvarto stogas buvo keičiamas ir likviduojami vėtros padariniai.

Vakarės gatvėje apgadinti keturi gyvenamieji namai ir ūkiniai pastatai. Vienur stogo dangų nuplėšta mažiau, kitur daugiau. Vieno gyvenamojo namo dailylentės iš vienos pusės nuplėštos beveik visur, kitas namas likęs be verandos, langai išversti su rėmais. Daugelis jau iškart puolė tvarkyti vėtros padarytų nuostolių, plėvele sandarino stogus, rinko šiukšles, pjaustė išverstus medžius.

Neabejingas liko ir seniūnas Kęstutis Birbilas, į Keturnaujieną apžiūrėti ir įvertinti situacijos atvyko ir administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, kai kurie savivaldybės specialistai. Tačiau konstatuota, kad situacija nėra ekstremali (tokia padėtis nustatoma pagal tam tikrus kriterijus). Tiek K. Birbilas, tiek administracijos direktorius tikino, kad jeigu žmonių situacija sudėtinga, kiekvienas individualiai turi teisę prašyti savivaldybės paramos.

Smarkus lietus stipriausiai prašniokštė pro Plokščių ir Kriūkų seniūnijas. Plokščių Vaiguvos upėje-gatvėje akimirksniu sukilo vanduo. Kriūkuose nuo kalno išplauta daug žvyro ir smėlio. Purvu ir žvyru stipriai užneštas ir panemunės dviračių takas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.