Prisiekė rinkimų apylinkių pirmininkai

apylink pirmininkaiPenktadienį savivaldybės salėje prisiekė Zanavykų rinkiminės apygardos apylinkių pirmininkai.

Nuotr. Apylinkių pirmininkai  davė rašytinius pasižadėjimus, o vėliau ir priesaikas, kad dirbs sąžiningai, bus ištikimi Lietuvos Respublikai bei jos įstatymams.

Iš 40-ties rinkimų apylinkių pirmininkų susirinkime dalyvavo ir priesaikas davė 37. Likusieji tai turėtų padaryti artimiausiu metu. Šiais metais pirmą kartą rinkiminė apygarda vadinsis ne Šakių, o Zanavykų. Be to, be Vilkaviškio rajono savivaldybės Daržininkų, Sūdavos ir Slabadų apylinkių prie mūsų prijungta ir Kauno rajono savivaldybės Zapyškio, Saltoniškių ir Ežerėlio rinkiminės apylinkės. VRK skelbia, kad Zanavykų apygardoje po ribų praplėtimo bus 32 tūkst. 889 rinkėjai.
 
Rinkimų apylinkių pirmininkai davė rašytinius pasižadėjimus, prisiekė dirbti atsakingai, sąžiningai, skaidriai bei būti ištikimi Lietuvos Respublikai bei jos įstatymams. Vieni rinkosi tekstą, kur yra žodžiai „tepadeda man Dievas“, kiti prisiekti galėjo be šių žodžių. Po priesaikos apylinkių pirmininkams apygardos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė įteikė pažymėjimus.

Vienas pirmųjų pirmininkų darbas – organizuoti susirinkimus ir formuoti komisijas, kurių nariai jiems taip pat turės prisiekti. Jos turėtų būti įdarbintos iki rugsėjo 7 d.  Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkė L. Sniečkuvienė atkreipė dėmesį, kad į komisijas ateina dirbti gana įvairūs žmonės. Šiųmetinė rinkimų naujovė – blogai dirbantys galės būti neatestuojami.

„Tai bus tarsi paskata. Apygardų pirmininkus atestuos Vyriausioji rinkimų komisija, o apygardų komisijos – apylinkių“, – aiškino pirmininkė.

Atestacija vyks jau pasibaigus rinkimams.

Ji sakė, kad ne visos partijos aktyviai dalyvavo siūlydamos savo kandidatus – buvo tokių, kurie nepasiūlė nė vieno. Dabar dėl komisijos papildymo apygardai gali būti teikiami rašytiniai prašymai, o pageidavimus peržiūrės ir komisiją skirs administracijos direktorius.

Apžvelgdama artėjančių rinkimų naujoves apygardos pirmininkės pavaduotoja Jūratė Šneideraitienė priminė, kad komisijos nariams yra draudžiama agitacija. Ji rekomendavo vengti to – nenešioti agitacinių lankstinukų, nedalyvauti debatuose ir pan. Taip pat ragino vengti viešųjų ir privačių interesų konflikto, priminė, kad komisijoje negali dirbti apsvaigę ar neblaivūs piliečiai. Susirinkusius apylinkių pirmininkus ji supažindino ir su įdarbinimo niuansais, kitais juridiniais klausimais. Patarė, kad geriau nedarbinti motinystės atostogose esančių ar išankstinę pensiją gaunančių asmenų, nes tuomet jiems nutrūks socialinės garantijos.

„Nemažai komisijoje būna bedarbių. Apie tai, kad jie dirbs rinkimuose, turi pranešti savo konsultantui, nes taip bus išsaugotos socialinės garantijos“, – patarimų negailėjo pirmininkės pavaduotoja.

L. Sniečkuvienė sakė, kad kiekvienais metais reikalavimai griežtėja, tačiau išreiškė viltį, kad kylantys klausimai bus išsiaiškinti, o rinkimai praeis sklandžiai.

Pirmininkams ji priminė, kaip įrengti rinkimų patalpą, atkreipė dėmesį, kad kabinų skaičius priklauso nuo rinkėjų skaičius, kad privalomas rakinamas seifas dokumentacijai.

Rinkimai į Seimą vyks spalio 9 d.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.