Nemokamas gydymas nuo alkoholizmo rajone – gelbėjimo ratas skęstančiam?

poceviciute 1
Nuotr. Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė teigė: nemokamas socialinės rizikos šeimoms priklausančių asmenų gydymas nuo alkoholizmo taptų prevencine priemone prieš smurtą ir kitas problemas.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Neseniai viename iš posėdžių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė prasitarė apie galimybę teikti rajono tarybai siūlymą dėl gydymo nuo alkoholizmo socialinės rizikos šeimose gyvenančius asmenis rajono savivaldybės biudžeto lėšomis.

Prevencinė priemonė

Paskutiniais duomenimis, visame rajone yra 161 socialinės rizikos šeima, iš jų net 107 į rizikos sąrašus įtraukti dėl girtavimo. Girtavimas yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl šeimos apskritai atsiduria socialinės rizikos sąrašuose.

Savivaldybės bendruomenės vaiko teisių apsaugos tarybos posėdyje E. Pocevičiūtei prabilus apie galimybę apmokėti iš savivaldybės lėšų už gydymą nuo alkoholizmo, jai pritarė seniūnijų socialinės darbuotojos. Socialinės paramos skyriaus vedėjos teigimu, tokia galimybė būtų reali ir gan nesunkiai įgyvendinama, mat lėšų tam nereikėtų daug. Vidutiniškai vieno asmens kodavimas nuo alkoholio kainuoja apie trisdešimt eurų.

„Šia liga sergantiems žmonėms reikia ir moralinės, ir materialinės paramos. Jeigu žmogus pats supranta, jog jam reikia pagalbos, bet neturi pinigų išsikapstyti iš šios duobės, manyčiau, galėtume ir turėtume jam padėti“, – komentavo L. Pocevičiūtė.

Socialinės paramos skyriaus vedėja taip pat pridūrė, kad toks savivaldybės žingsnis taptų puikia prevencine priemone prieš smurtą ir kitas problemas, kurios, kad ir kaip bebūtų gaila, kartais sugriauna žmonių gyvenimus.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė taip pat visu šimtų procentų pritaria tokiam pasiūlymui.

„Bet koks bandymas padėti yra geriau negu nieko. Kita vertus, kokį gydymo metodą žmogui rinktis, negali pasakyti nei savivaldybė, nei socialinis darbuotojas. Gydymo būdą gali parinkti tik gydytojas-narkologas. Bet jei savivaldybė suteiktų tokią galimybę ir tai taptų viena iš gydymo alternatyvų – kodėl gi ne. Tuomet būtų galima tartis su gydytoju dėl tokio gydymo“, – sakė R. Lebedžinskienė.

Seniūnijos bėdoje nepalieka

Kudirkos Naumiesčio seniūnija – viena didžiausių rajone. Kaip ir kitose seniūnijose, taip ir šioje girtaujančių žmonių yra ne vienas ir ne du. Jolita Kažemėkaitienė, socialinė darbuotoja darbui su rizikos šeimomis, mano, kad tokia iniciatyva taptų puikiu paskatinimu girtaujantiems žmonėms gyventi blaiviai ne tik jų, bet ir kitose seniūnijose. Verta pasidžiaugti, jog Kudirkos Naumiesčio seniūnija finansuoja užsikoduoti norinčių žmonių gydymą.

„Jeigu žmogus tokiam dalykui prašo pinigų, mes kitaip ir negalime pasielgti, jų skiriame. Žmonės patys ateina ir prašo tokios pagalbos“, – pasakojo pašnekovė.

Kudirkos Naumiestyje per pastarąjį pusmetį gydytis nuo alkoholizmo panoro šeši asmenys. Tiesa, anot socialinės darbuotojos, per netrumpą darbo patirtį ji yra mačiusi įvairių situacijų. Vieniems šis gydymas padeda susitvarkyti gyvenimą, tačiau yra ir tokių, kuriems gydymas nebūna toks veiksmingas, todėl grįžtama prie stikliuko.

„Jeigu žmogus parodo norą gydytis, mes jį paskatiname ir, savaime suprantama, pritariame tokiam, sakyčiau, be galo dideliam žingsniui į priekį“, – kalbėjo J. Kažemėkaitienė.

Gelgaudiškio seniūnijos socialinio darbo organizatorė Sonata Augienė pasakojo, kad seniūnijoje tikrai yra taurelę mėgstančių išlenkti žmonių, tačiau gydytis jie neskuba.

„Liūdna, tačiau labai retas pripažįsta, kad serga ir jam reikia pagalbos. Kai tėvams gresia prarasti savo vaikus, dažniausiai susizgrimba ir nori gydytis, tačiau vieniši asmenys retai kreipiasi pagalbos ir nepripažįsta, kad yra alkoholikai“, – tikino S. Augienė.

Tiesa, kaip pasakojo socialinio darbo organizatorė, jei tik atsiranda norinčių gydytis nuo alkoholizmo, jam būtinai ištiesiama pagalbos ranka. Pavyzdžiui, ir dabar yra keletas asmenų, kurie lanko anoniminių alkoholikų susirinkimus, prireikus socialiniai darbuotojai į juos palydi.

Alytaus rajono savivaldybė buvo pirmoji iš savivaldybių, kuri prieš kelerius metus pasiryžo savo lėšomis traukti nepasiturinčius žmones iš alkoholizmo liūno. Šiam reikalui iš savivaldybės biudžeto buvo skirta apie 5 tūkst. eurų. Anykščių socialinės gerovės centras kelintus metus savivaldybės lėšomis vykdo projektą „Blaivybė“. Praėjusiais metais šio projekto metu 13 asmenų iš socialinės rizikos ir socialinių paslaugų gavėjų šeimų pasinaudojo kodavimo nuo alkoholizmo paslauga. Taip pat tokią nemokamą paslaugą teikia ir Kalvarijos rajono savivaldybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.