Zanavykų apygardos lyderiai lengvų rezultatų nesitikėjo

balsu skaiciavimas
Nuotr. Pirminiais duomenimis, Zanavykų rinkimų apygardoje politinę valią išreiškė daugiau nei 48 proc. rinkėjų. Lyginant su 2012 m., rinkėjai buvo ne tokie aktyvūs.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Spalio 9 d., sekmadienį, vyko rinkimai į Lietuvos Respublikos Seimą, kuriuose dalyvavo beveik 50 proc. rinkimų teisę turinčių šalies piliečių. Zanavykų rinkiminėje apygardoje, kaip ir visoje šalyje, rinkėjai didžiausią pasitikėjimą išreiškė Lietuvos valstiečiais ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD). Vienmandatėje apygardoje lyderių kova  buvo itin atkakli. Pirmuosius tris kandidatus tarpusavy neskiria nei 20 balsų. Antrajame ture dėl patekimo į Seimą susirungs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Mindaugas Bastys ir Arvydas Vidžiūnas (TS-LKD).

Vidas Cikana – trečias

Piliečiai aiškiai parodė, kad valdžioje nori pokyčių. Vienmandatėje rinkimų apygardoje bene didžiausią netikėtumą pateikė Lukšių seniūnas, Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija) narys V. Cikana. Už jį balsavo 18,60 proc. rinkėjų (2915 balsų). Jis  apskritai ilgai buvo pirmasis ir tik po antros valandos nakties, kai rezultatai suplaukė iš didžiųjų Aušros, Žiburio, Varpo, Girėnų ir kitų apylinkių, kandidatas nukrito į trečią vietą. Juo ypač pasitikėjo kraštiečiai – Lukšiuose už V. Cikaną atiduota 52,20 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių skaičiaus, Liepalotuose – 40,91 proc. Pasirodo, stipriu varžovu galima būti ir be reklamų bei didelės komandos.

Pats V. Cikana džiaugėsi sulaukęs piliečių pasitikėjimo ir svarsto, ar antrajame ture rinkėjai negalėtų rinktis iš trijų geriausių kandidatų.

„Nemanau, kad pralošiau, skirtumas nedidelis. Gal tik šiaip, ūgiu už tuos du vyrus esu mažesnis“, – šmaikštavo V. Cikana.

Jis sakė, kad keturi pirmieji kandidatai buvo korektiški, apie likusius išsamiau detalizuoti nenorėjo, tačiau pripažino, kad buvo visko – ir neigiamų emocijų, ir nejaukumo, kai stengiamasi fiksuoti kiekvieną žingsnį. Ką palaikys antrajame ture, V. Cikana neatskleidė.

„Tikrai netikėtas šiuose rinkimuose V. Cikanos fenomenas. Džiaugiuosi, kad jo darbas Lukšiams buvo pamatytas visame rajone ir kad jis ne tik didis meno žmogus, bet stiprus ir politikoje. Džiaugiuosi, kad laimėjau prieš jį, bet kartu džiaugiuosi ir tuo, kad jam sekėsi“, – kalbėjo antroje vietoje likęs ir 17 balsų prieš V. Cikaną laimėjęs A. Vidžiūnas.

Ypač mažas skirtumas

Apskritai tarp pirmojo trejetuko ypač mažas skirtumas. Pirmąją vietą užėmęs M. Bastys surinko 18,78 proc. (2943 balsai) nuo dalyvavusių rinkėjų, antroje vietoje esantis A. Vidžiūnas turi 18,71 proc. (2932 balsai) ir nuo lyderio atsiliko vos 11 balsų, o trečioje vietoje esantis V. Cikana nuo pirmosios vietos atsiliko tik 28 balsais. Tai rodo, kad visus kandidatus rinkėjai laiko lygiaverčiais varžovais. Nors šalyje pasitikėjimas LSDP smuko, Zanavykų rinkimų apygardos rinkėjai būtent šios partijos kandidatą norėtų matyti Seime. M. Bastį labiausiai palaikė kriūkiečiai (41,88 proc.), naumiestiečiai (30,74 proc.), veršiškiai (30,38 proc.).

Antroje vietoje esantis A. Vidžiūnas didžiausio palaikymo sulaukė Voverių (36,67 proc.), Paluobių (34,76 proc.), Griškabūdžio (30,90 proc.) apylinkėse.

Likusieji

LVŽS kandidatas Rimantas Valiukas vienmandatėje apygardoje užėmė ketvirtą vietą. Už jį balsavo 16,54 proc. nuo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičiaus. Po Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partijos vėliava kandidatavęs jauniausias kandidatas Mindaugas Tarnauskas liko penktas. Pasitikėjimą juo išreiškė 11,35 proc. rinkėjų. Gerokai mažiau pasitikėjimo sulaukė likusieji – Kęstutis Šnipas (Darbo partija) gavo 3,19 proc. rinkėjų balsų, Dalia Teišerskytė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) – 2,92 proc., Donatas Mizaras (partija „Tvarka ir teisingumas“) – 2,48 proc., Gintautas Augustaitis („Drąsos kelias“) – 0,89 proc.

Maratonas sudėtingas

Pirmąją vietą vienmandatėje rinkimų apygardoje iškovojęs M. Bastys pripažino, kad rinkimų maratonas buvo gana sudėtingas, o visi kandidatai pasirodė ir rimti, ir solidūs.

„Nemaniau ir nesitikėjau lengvų rezultatų, bet džiaugiuosi, kad žmonių pasitikėjimas manimi išliko. Ačiū balsavusiems. Jie mane pažįsta, tikiu, jei tinkamos mano savybės, palaikys ir antrame ture. Žmonėms pasirinkti iš dviejų bus lengviau, bet mums bus taip pat sudėtinga“, – sakė M. Bastys, pripažinęs, kad visos šalies rezultatų tikėjosi geresnių.

„Ši tendencija parodė, kad mūsų žmonės yra labai reiklūs ir ekonominis stabilumas ne visiems teikia pasitikėjimą“, – sakė ne pirmą kadenciją Seime dirbantis LSDP kandidatas.

A. Vidžiūnas po rinkimų kalbėjo: „Žmonės pasitikėjo ir parodė, kad nori valstybėje permainų, sąžiningesnio, atviresnio, modernesnio veikimo ir padoresnės politikų laikysenos.“ Jis pripažino, kad tikėjosi būti tarp dviejų lyderių ir viliasi, jog rinkėjai jį palaikys ir antrajame ture. Palaikymo kandidatas tikisi ir iš į antrąjį balsavimo turą nepatekusių kandidatų.

Daugiamandatėje – kaip ir Lietuvoje

Vyriausiosios rinkimų apygardos (VRK) duomenimis, daugiamandatėje apygardoje pirmadienio ryte rinkimų barjerą įveikė šešios partijos. Panašiai kaip visoje šalyje balsavo ir Zanavykų rinkiminės apygardos rinkėjai. Didžiausią pasitikėjimą zanavykai išreiškė LVŽS – 25,51 proc. nuo balsavusių rinkėjų, TS-LKD – 20,89 proc., LSDP – 18,63 proc., Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija) – 9,42 proc., Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis – 4, 25 proc.

Preliminariais duomenimis, Lietuvos rinkėjai nusprendė, kad Seime daugiausiai mandatų – 20 turėtų tekti LVŽS (21,68 proc.), jiems ant kulnų lipa TS-LKD (21,50 proc.), kurie šiuose rinkimuose padarė bene didžiausią šuolį ir turėtų gauti 19 mandatų, LSDP (14,48 proc.) – 13 mandatų, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (8,95 proc.) – 8, „Tvarka ir teisingumas“ (5,49 proc.) bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (5,36 proc.)  – po 5. Rinkimų barjero neperkopė Darbo partija (4,74 proc.), Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija (surinko virš 6 proc., o koalicijai reikia 7 proc.), Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Politinė partija „Lietuvos sąrašas“, Lietuvos liaudies partija, S. Buškevičiaus ir Tautininkų koalicija „Prieš korupciją ir skurdą“ (Partija „Jaunoji Lietuva“, Tautininkų sąjunga), politinė partija „Drąsos kelias“.

Ypač gerai rinkimuose pasirodė Vilkaviškio rinkiminėje apygardoje kandidatavęs šakietis Kęstutis Smirnovas. Nors čia dažniausiai nereikėdavo antrojo balsavimo turo ir užtikrintai laimėdavo premjeras Algirdas Butkevičius, šįkart K. Smirnovas jam buvo rimtas konkurentas. Už A. Butkevičių balsavo 36,11 proc. nuo balsavusių rinkėjų, už K. Smirnovą – 27,21 proc. Kuriuo kandidatu rinkėjai pasitikės labiau, paaiškės po antrojo balsavimo turo.

Aktyvumas mažesnis

Zanavykų rinkiminės apygardos sąraše yra 32389 rinkėjai, iš kurių rinkimuose dalyvavo 15669 (48,38 proc.), negaliojančių biuletenių – 1023 (6,53 proc.). Aktyvumas balsuojant iš anksto – 3222 (9,95 proc.). Lyginant su rinkėjų aktyvumu 2012 m., šiemet rinkėjai nebuvo tokie aktyvūs. Tuomet prie balsavimo urnų politinę valią išreiškė 50,16 proc. rinkėjų.

Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė teigė, kad didesnių nesklandumų nebuvo. Pasak pirmininkės, sulaukta kelių nusiskundimų dėl to, kad kai kuriose apylinkėse esą neprašo asmens dokumento, kiti nurodė reklamos pažeidimus.

„Buvo smulkūs ir pavieniai nusiskundimai. Vienu metu šiek tiek strigo ryšys ir tai, kad tiesiog neatidirbtos programos. Šiaip sistema veikė gerai“, – kalbėjo L. Sniečkuvienė.

Antrasis rinkimų turas vyks po dviejų savaičių – spalio 23 dieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.