Ar lemta Šakių miesto vizijai tapti realybe?

projektas zeldynai
Nuotr. Toli gražu ne visi pasiūlymai dėl Šakių miesto atnaujinimo, kuriuos pateikė kraštovaizdžio architektas Regimantas Pilkauskas (antras iš dešinės) ir jo sūnus architektas Vainius (stovi), pasitarime dalyvavusiems asmenims pasirodė tinkami.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Prieš metus laiko rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriuje dirbęs, dabar projektų koordinatoriumi Regioninės plėtros skyriuje besidarbuojantis Mantas Paketuris sukūrė Šakių miesto bei Siesarties pakrantės sutvarkymo vizijas. Būtent dėl šių darbų antradienį savivaldybės konferencijų salėje vyko diskusijos.

Į susitikimą su rajono valdžios atstovais atvyko UAB „Želdynai“ darbuotojai Regimantas ir Vainius Pilkauskai, kurie atlieka projektavimo darbus. Panaudojant kelių įgyvendinamų projektų lėšas planuojama sutvarkyti tris miesto zonas – J. Lingio parką, Siesarties pakrantę ir miesto ežero zoną. Tiesa, pamatę, kokius pasiūlymus brėžiniuose pateikė R. ir V. Pilkauskai, toli gražu ne visi liko patenkinti. Pavyzdžiui, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė kalbėjo, kad tai, ką dabar pateikė architektai, sunkiai siejasi su jiems prieš tai savivaldybės pateiktais uždaviniais ir pageidavimais.

J. Lingio parkas iš esmės per daug nesikeis. Planuojamus pokyčius pristatęs architektas V. Pilkauskas susirinkusiems pasakojo, kad vienas iš planų – įrengti dar vieną, ko gero, platesnį, automobiliu laisvai pravažiuojamą taką, kad organizuojant įvairius renginius būtų patogu iki scenos atsivežti reikiamą aparatūrą. Parke taip pat turėtų padaugėti suoliukų. Nemažai susirinkusiųjų diskusijų sukėlė ir tai, kad smarkiau palijus parke būna labai šlapia. Tai, savaime suprantama, sukelia nemažai problemų, todėl buvo siūloma įrengti drenažą, tačiau kraštovaizdžio architektas R. Pilkauskas tik atšovė, jog tokia pati problema būna ir Vilniuje esančiame Vingio parke, tiesiog žolės tuo metu nereikia trypti. Neapsikentusi tokių komentarų V. Valaitienė „Želdynų“ atstovams bandė mandagiai pasakyti, kad užsakovas yra visada teisus, taigi ragino projektuotojus bent kiek atsižvelgti į susirinkusiųjų norus bei į tą tikrąją viziją, kaip Šakiai turėtų atrodyti.

Kita opi, beje, plačiai ne tik rajono spaudoje, bet ir miesto gyventojų bei valdžios atstovų išdiskutuota tema – viešieji miesto tualetai. Kalbėta, kad juos reikėtų įrengti du, tik dar neaišku kur, mat nesinori jų nukišti ten, kur niekas nerastų, bet ir pačiame miesto centre statyti taip pat nedera. Kitas klausimas, kokius rinktis. Jei bus pasirinktas variantas įrengti stacionarius tualetus, tai atsieis mažiausiai 100 tūkst. eurų.

Perėjus prie miesto ežero salos paaiškėjo, kad R. Pilkauskas ir jo sūnus V. Pilkauskas numatę, kad čia turėtų būti sutvarkytas jau esantis pliažas, einant tolėliau parko link iškirsti medžiai ir atsodinta šiek tiek naujų. Tiesa, dėl salos sutvarkymo vėl užvirė diskusijos, mat rajono valdžios atstovai norėtų, jog būtų sodinami krūmai, kad parkas nors kiek pašviesėtų, atsirastų daugiau erdvės, tačiau projektuotojai primygtinai siūlo atsodinti medžius. Tikriausiai lapuočius. Minėtame parkelyje turėtų atsirasti ir vieta vaikų žaidimams, galbūt pavėsinė, sutvarkytas parke nutiestas takas. Kol kas svarstoma – būtų dedamos trinkelės ar mineralinė danga. Šioje vietoje Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas susirinkusiems priminė, kad iš projektinių lėšų trinkelių įsigyti neitų, tačiau mineralinę dangą – taip. Be to, siūloma įrengti modernų lieptą, kad vasarą prieš saulę besikaitinantys ar kitomis pramogomis užsiimantys šakiečiai turėtų kur prisėsti. Prieš kiek laiko buvo užsiminta apie idėją miesto ežere įrengti fontaną, tačiau projektuotojai rajono atstovams patarė tokias mintis vyti šalin ir lėšas panaudoti racionaliau. Dar viena iš vizijų – tai paplūdimio tinklinio aikštelė, kuri taip pat turėtų būti įrengta ežero salos zonoje.

Kai kalba pasisuko apie pasiesartį, visi suprato, kad čia planuojami darbai gali tapti tikru galvos skausmu, mat dviračių tako įrengimas palei Siesartį taps nemenku iššūkiu dėl šioje vietoje esančių inžinerinių tinklų, tapusių tikra raizgalyne. Beje, dėl šio dviračių tako į rajono savivaldybę buvo kreipęsi ir rajono dviratininkai, o prabilus, kad planuojama tiesti trinkeles, pasigirdo kalbų, kad tai dviratininkams ne pati patogiausia danga. Kad būtų aiškiau, į kitą projekto svarstymą bus pasikviesti ir dviratininkų atstovai.

Prie Siesarties dar planuojama įrengti lauko treniruoklius, vaikų žaidimo aikštelę, atnaujinti krepšinio aikštelę. Tiesa, viliamasi, kad darbus bus spėta užbaigti iki Lietuvos šimtmečio, o į kitą posėdį projektuotojai su rajono atstovais rinksis jau kitą savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.