Teks tvarkyti ir mokėti už svetimas šiukšles?

siuksles garazai
Nuotr. Garažų bendrijos „Žibintas“ pirmininkui Algimantui Giedraičiui išmestų automobilinių atliekų savininko nustatyti nepavyko, jų tinkamu sutvarkymu pasirūpinti teks patiems bendrijos nariams.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Papartynų gatvėje (Šakių mieste) prie garažų bendrijos mišrių komunalinių atliekų konteinerio suverstos automobilinės atliekos stovi jau kuris laikas. Bendrijos pirmininkas varsto atliekų tvarkytojų duris prašydamas jas išvežti ir apeliuoja į žmonių sąžinę – kiekvienas savo atliekas gali nuvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Minėta garažų bendrija už „kažkieno“ paliktas atliekas jau gavo įspėjimą iš aplinkosaugininkų.

Papartynų gatvėje įsikūrusios garažų bendrijos „Žibintas“ pirmininkas Algimantas Giedraitis jau nebežino ko griebtis – šiuo metu prie konteinerių sukrauta krūva atliekų: padangos, automobilių bamperiai, panelės, polipropileniniai maišai ir kitas šlamštas. Pirmininkas sako, kad kovoti su nevalyvais gyventojais, kurie nuolat atliekomis atsikrato jų teritorijoje, jau pavargo, nes dar praeitas metais savo jėgomis panašią atliekų krūvą sutvarkė, o po dviejų savaičių vėl sąvartynas.

„Norim susitvarkyti aplinką. Mums atliekų vežėjai paaiškino, kad čia pavojingos atliekos, todėl už jų išvežimą reikia mokėti“, – pasakojo A. Giedraitis.

Pasak bendrijos pirmininko, atliekomis atsikratyti galėjo ir greta įsikūrusios įmonės. Jo manymu, garažais besinaudojantys gyventojai tikrai neardo mašinų ir nekaupia tokių atliekų.

Kovo 17 d. aplinkosaugininkai, apsilankę garažų bendrijos „Žibintas“ teritorijoje, jos pirmininką A. Giedraitį įspėjo už netinkamą atliekų tvarkymą.

„Eisiu iki galo ir man turės išvežti tas atliekas. Kodėl kažkas atliekomis atsikrato, o mes turime tvarkyti“, – laikėsi savo nuomonės bendrijos pirmininkas.

UAB „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovas Egidijus Peleckis priminė, kad stambiagabaričių atliekų aikštelėje per metus nemokamai vienas asmuo gali palikti penkias naudoti nebetinkamas lengvojo automobilio padangas. Jis taip pat paaiškino, kad plastikinės automobilių dalys, salono detalės (sėdynės, priekinės panelės ir kt.) negali patekti į bendrus buitinių atliekų sąvartynus, todėl jų negalima mesi į buitinių šiukšlių konteinerius. E. Paleckis patikslino, kad tokios atliekos, atvežtos į stambiagabaričių atliekų aikštelę Sodų gatvėje, yra apmokestintos už jų sutvarkymą.

„Aš manau, kad kažkas svetimas į jų kiemą tų padangų ar automobilių atliekų nepriveža. Galbūt patys bendrijos nariai atsikrato įvairiomis automobilinėmis atliekomis, tik niekas nenori prisipažinti. Tinkamas atliekų tvarkymas turėtų būti kiekvieno jų turėtojo asmeninė atsakomybė“, – svarstė E. Paleckis ir pasiūlė garažų bendrijos nariams ūkiškai tvarkytis ir atliekas gabenti į stambiagabaričių atliekų aikštelę, o patirtas išlaidas turėtų padengti visi bendrijos nariai.

Bendrovės vadovas rekomendavo teritorijoje stovintį vieną mišrių atliekų konteinerį laikyti uždaroje patalpoje (garaže), kad į jį atliekas mestų tik bendrijos nariai, o išstumti konteinerį tik išvežimo dieną.

Bendrijos pirmininkas A. Giedraitis nori gyventi švaresnėje garažų bendrijos teritorijoje ir nesitaikstyti su nevaleikomis. Jis svarsto galimybę įrengti stebėjimo kameras ir taip užfiksuoti atliekas atitempiančius ir paliekančius žmones.

Greta įsikūrusi sodininkų bendrija „Draugystė“ atliekas savo teritorijoje tvarkosi savo nuožiūra, o štai už garažų bendrijos ribų esanti teritorija taip pat pilna atliekų: krūvos šakų, buteliai, plastiko maišeliai ir kitos šiukšlės. Matyti, kad čia atsiradęs sąvartynas niekam nerūpi ir teritorija seniai netvarkoma. Kam ji priklauso, A. Giedraitis sako nežinąs. Gal šakiečiai susitelktų draugėn ir, pavyzdžiui, akcijos „Darom“ metu sutvarkytų šį užmirštą žemės lopinėlį?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.