Artėjantys rinkimai gena politikus arčiau žmonių

karbauskis
Nuotr. Rajone viešėjęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, Seimo narys, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis apžvelgė nūdienos aktualijas, negailėjo kritikos ankstesnėms valdžioms.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakių rajone lankėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, Seimo narys, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir apžvelgė šiandienos aktualijas. Kartu su svečiu viešėjo ir po rajoną važinėjo kraštietis bei bendrapartietis Seimo narys Kęstutis Smirnovas ir LVŽS Šakių skyriaus pirmininkas Raimondas Januševičius. Ne tik šios partijos atstovų, bet ir kitų politikų artimiausiu metu rajonas sulauks išties nemažai – juk artėja rinkimai.

Pirmiausiai LVŽS delegacija savo viešnagę pradėjo nuo susitikimo su mero pareigas einančiu Juozu Puodžiukaičiu bei pokalbio jo kabinete. Vėliau susitikimas tęsėsi savivaldybės tarybos salėje, kur tarp interesantų daugiausiai buvo savivaldybės administracijos darbuotojų, švietimo įstaigų vadovų bei kitų susidomėjusių šiuo vizitu asmenų. Dar vėliau aplankytos Kidulių, Gelgaudiškio, Sintautų seniūnijos, kur vyko susitikimai su gyventojais. Apžiūrėtas ir renovuojamas Šakių kultūros centras, miesto skveras.

Nustos daužyti

Pasak Šakiuose į tribūną stojusio LVŽS vedlio R. Karbauskio, šiuo metu jo vadovaujamai partijai tenka prisiimti atsakomybę už viską, kas vyksta Lietuvoje. Jis džiaugėsi, kad tiek daug žmonių Seime iš regionų ir laiko tai privalumu. Kaip ir ministrų kabinetą, kuris iš esmės skiriasi nuo anksčiau buvusių – 11 ministrų nepartiniai, savo sričių profesionalai.

„Mes labai daug tikimės iš šios Vyriausybės. Stengsimės neskubėti, ryžto irgi turime labai daug. Bandome skaičiuoti, galvoti, kaip padaryti geriau. Visose srityse pokyčiai prasideda ir jie įvyks. Dėl to mes sulaukiam begalinio pasipriešinimo ir iš valstybės biurokratinio aparato, ir iš ministerijų, departamentų, kur pirmą kartą per Nepriklausomybės laikotarpį atsirado profsąjungos“, – kalbėjo R. Karbauskis, apgailestavęs, kad jos gins sistemą, kuri veikia neefektyviai.

Jis sakė, jog jei valdantiesiems nepavyks iki 20 proc. sumažinti centrinio valstybės valdymo aparato, tai jie Seime yra be reikalo. Mat geri specialistai, kaip įsitikinęs LVŽS pirmininkas, be darbo neliks, o jei jie nelabai ką sugeba, tai valstybės valdyme jiems irgi ne vieta.

R. Karbauskis laukia pavasario sesijos, nes būtent joje jau bus jų, valdančiųjų, rengti įstatymai. Tuomet, jis įsitikinęs, nustos visi valstiečius „daužyti“.

„Nustos daužyti, nes nebebus dėl ko, o dabar daužo, kad mes neatlaikytume ir kaip nors sulūžtume, bet ne tuos daužo <...>, mūsų taip greit nesulaužysi“, – iš tribūnos susirinkusiems kalbėjo R. Karbauskis, prabilęs ir apie tai, kad dėl girdimos kritikos jau tapo nejautrus, nereaguojantis.

„Tai geriausia būsena politikoje, kai jau niekas nebesvarbu. Žinai, dėl ko tave išrinko, ir žinai, ką turi padaryti“, – tikino jis.

O padaryti, pasak R. Karbauskio, reikia visose srityse ir daug, nes daugybę metų esą niekas buvo nedaryta.

Lietuva – ne du miestai

Kalbėdamas apie regionus jis sakė kol kas jokių konkrečių sprendimų pasiūlyti negalintis. Tačiau minėjo, jog valdantieji galvoja apie galimybes, nes jei nepadarys ši valdžia, įsitikinęs R. Karbauskis, tai vargu, ar apskritai kas nors ką nors padarys. Jis pabrėžė, kad Lietuva turi būti ne du ar trys miestai ir žadėjo ieškoti sprendimų, ką padaryti, kad taip neatsitiktų.

„Sunku įsivaizduoti Lietuvą, kada joje gyvena 1 mln. 650 tūkst. gyventojų, o Vilniuje – 1 mln. gyventojų. Pabandykime įsivaizduoti. Tai realus scenarijus“, – kalbėjo Seimo narys, pabrėžęs visuomenės, savivaldos svarbą.

Ankstesnės Vyriausybės darbą jis įvardijo kaip nieko nedarymo metus, o dar ankstesnės – darymo.

„Geriau nieko nedaryti nei daryti kaip anksčiau padaryta buvo“, – ankstesnėms valdžioms kritikos negailėjo R. Karbauskis įsitikinęs, kad dabar sprendimai jau pribrendę.

Pripažino jis ir tai, kad surenkamas viršplanines lėšas reikia investuoti į žmonių gyvenimo kokybę, o ne skolų dengimą, kaip yra šiuo metu. Ir tam pirmiausiai, pasak svečio, reikia sutvarkyti įstatymus. Norint išlaikyti regionus, Seimo nario nuomone, įstatymais reikėtų motyvuoti čia investuoti, o prie dabartinės mokesčių sistemos logiška, kad investuojama didmiesčiuose. Tiesa, kaip konkrečiai tai būtų galima sureguliuoti, kol kas sprendimo nėra.

Girdėdamas, kad rajone yra planų bei minčių kurtis darželiams, jis žadėjo paremti tokius planus, nes būtent tokios iniciatyvos gali išlaikyti regionus. Tai, kad Šakių rajonas skundžiasi, jog nėra tikslinė teritorija, R. Karbauskis sakė girdintis pirmą kartą, tačiau priežastis – rajonas gana gerai tvarkosi, todėl taip ir yra.

Kultūra – įrankis būti laimingesniems

Kaip Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis džiaugėsi, kad dabar apie kultūrą pradėta kalbėti kaip apie prioritetinę sritį. Jis sakė, kad finansavimas kultūrai per artimiausius penkerius metus turėtų didėti du kartus, nes būtent kultūra yra valstybės saugumas.

Jo nuomone, turėtų būti taip, kad visos valstybinės įstaigos būtų finansuojamos iš biudžeto ir nekonkuruotų su projektais iš Kultūros fondo.

LVŽS pirmininko nuomone, negalima taip greitai pakelti algų, sumažinti atskirties, bet galima pasistengti sukurti laimingesnę aplinką žmonėms. Ir to įrankis – kultūra.

Prabilęs apie emigraciją svečias kalbėjo, kad žmonės emigruoja, nes netiki, kad rytoj bus geriau nei šiandien, jei šis tikėjimas būtų, net ir esant dabartinėms algoms, įsitikinęs Seimo narys, lietuviai pasiliktų savo šalyje. Jis yra ir už dvigubos pilietybės suteikimą, nes „tiesiog neturime galimybės švaistytis savo piliečiais“.

Jei tik bus galimybės, žadėjo didinti algas mokytojams. Pažadas jas kelti, kaip priminė svečias, buvo duotas prie ankstesnės valdžios, bet tam nebuvo numatyta lėšų, tad susigriebta pakelti akcizą alkoholiui, kad bent iš dalies būtų ištesėtas pažadas.
Tiesa, kalbant apie švietimą, jis nebuvo toks kategoriškas kaip prieš savaitę viešėjusi ir apie atostogas bei kitas permainas kalbėjusi švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė, kuri, R. Karbauskio žodžiais, kartais savo kalbomis tiesiog persistengia „ir pradeda ne nuo esmės, o nuo atostogų“, tad esą ją dar reikės mokyti tinkamai ištransliuoti informaciją.

R. Karbauskis norėtų, jog į aukštąsias mokyklas būtų priimama pagal mokinio pažymių vidurkį. Jis retoriškai teiravosi, kaip sukurti motyvacinę sistemą, kad jauni žmonės norėtų būti pedagogais, kad šalyje būtų vertinama kvalifikacija, o ne darbo vieta pagal partiją, tetą ar dėdę.

Palietė jis ir urėdijų pertvarką bei pabrėžė, kad jo partija niekuomet nebalsuotų už įstatymo variantą, kuriame būtų numatyta naikinti girininkijas. Tačiau urėdijos, sakė LVŽS pirmininkas, bus 25, bet jos nebus juridiniai asmenys.

 „Argumentas, kad būtinai turi būti 25 įmonės, man yra nesuvokiamas“, – sakė R. Karbauskis.

Jis ragino kalbėti apie turinį, esmę, o ne skaičius.

Niekas nedengs

Kalbėdamas apie Seimo narį Mindaugą Bastį R. Karbauskis pasisakė, kad „jis nelabai turėtų būti Seime“. Ir jei Konstitucinis Teismas pripažins, kad pažeidimas buvo, R. Karbauskis mano, kad dauguma balsuos už mandato atėmimą iš Zanavykų vienmandatėje apygardoje išrinkto Seimo nario, nes „niekas nieko nedengs“.

Primindamas, kad rajono žmonių balandžio pabaigoje laukia mero rinkimai, jis ragino pagalvoti, ar atėjęs žmogus turės komandą, ar ras kalbą su valdančiaisiais, nes yra ne viena savivaldybė šalyje, kur meras ir taryba visiškai nesugeba dirbti.

Įvairių politikų vizitų netolimoje ateityje rajone netrūks. Jau artimiausiu metu čia žada lankytis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas, žadėjęs užsukti net Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Seimo narė Ingrida Šimonytė. Belieka viltis, kad ir žmonėms iš to bus naudos, o ne tik pažadai, jog bus dirbama, stengiamasi ir plušama iš peties.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.