Istorinis lūžis Šakiuose – meru išrinktas konservatorius Edgaras Pilypaitis

pilypaitis meras
Nuotr. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas (centre) vienas pirmųjų oficialiai pranešė, kad Šakių rajono apygardos rinkėjai meru išrinko ne Vidą Cikaną, o Edgarą Pilypaitį (dešinėje).  


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šiandien jau nebesvarbu, kokia mero rinkimų baigtis rajone buvo pranašaujama, nes rezultatai aiškūs – likusią dvejų metų kadenciją Šakių rajonui vadovaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas Edgaras Pilypaitis, surinkęs 57,48 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių. Lietuvos Centro partijos kandidatas Vidas Cikana surinko 42,52 proc. rinkėjų balsų.

Šakių rinkiminėje apygardoje iš 26419 rinkimų teisę turėjusių rinkėjų rinkimuose dalyvavo 9829 rinkėjai arba 37,20 proc. Pirmame ture rinkėjų aktyvumas buvo 39,59 proc. Lyginant rinkėjų aktyvumą antrajame ture su 2015 m. vykusiais savivaldos rinkimais, jis buvo panašus. Tuomet prie balsadėžių atėjo 37,28 proc. rinkėjų.

Šįkart antrame rinkimų ture didesnį pasitikėjimą rinkėjai išreiškė TS-LKD kandidatu E. Pilypaičiu. Iš viso už jį buvo atiduota 5600 balsų arba 57,48 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių. V. Cikana surinko 4143 balsų arba 42,52 proc.

Grįžtant prie rinkėjų aktyvumo, beje, tą spaudos konferencijos metu pabrėžė Šakių rinkimų apygardos pirmininkė Jūratė Šneideraitienė, aktyvumo rekordus mušė Gelgaudiškio apylinkė, kurios rinkėjai buvo aktyviausi rajone. Čia aktyvumas buvo 51,02 proc. Ne naujiena, kad jie ypač didelį pasitikėjimą išreiškė ir savo kandidatu. Už E. Pilypaitį iš viso šioje apylinkėje balsavo 90,96 proc. gelgaudiškiečių (1036 balsai), V. Cikana čia surinko 9,06 proc. (103 balsai). Pavyzdžiui, V. Cikanos gimtuosiuose Lukšiuose rinkėjų aktyvumas buvo 43,05 proc. Čia taip pat populiaresnis buvo savas kandidatas, bet procentas gerokai mažesnis.  Už V. Cikaną balsavo 70,08 proc. lukšiečių (452 balsai), už E. Pilypaitį Lukšių apylinkės rinkėjai atidavė 29,92 proc. (193 balsai).

Tarp aktyviausių apylinkių galima paminėti Paluobių (49,19 proc.), Varpo (46,33 proc.), Girėnų (46,23 proc.). Pasyviausi rinkėjai buvo Patašinės (22,61 proc.), Kriūkų (26,84 proc.) ir Mikytų (28,45 proc.) apylinkėse.

Iš 34 apylinkių 22 laimėjo E. Pilypaitis, 12 apylinkių (Lukšių, Degutinės, Keturnaujienos, Panovių, Liepalotų, Kriūkų, Būblelių, Patašinės, Veršių, Gerdžiūnų, Slavikų, Lekėčių) didesnį balsų skaičių surinko V. Cikana.

Tarybos nario-mero rinkimus laimėjus TS-LKD kandidatui, taryba pasipildys nauju nariu. Tarybos nario mandatas bus įteiktas anksčiau jau taryboje dirbusiam konservatoriui Antanui Burkšaičiui.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sveikino šakiečius ir gyrė gerą rinkimų organizavimą, kad buvo atsižvelgta į pastabas dėl patalpų įrengimo. Taip pat jis pažymėjo, kad neįprastai anksti buvo suskaičiuoti ir balsai – į pusę vienuoliktos surengtą spaudos konferenciją E. Pilypaitis, lydimas savo komandos, jau atėjo kaip naujasis meras. Nors oficialiai dar buvo nesuvesti dviejų apylinkių rezultatai, tačiau tai buvo tik formalumas.

Lukšių seniūnas ir rinkimus pralaimėjęs kandidatas V. Cikana juokavo, kad rinkimai yra žaidimas, bet ir žaidžiant žaidimą natūralu trokšti pergalės. Jis tikino, kad, nors ir neturėdamas didelės komandos, jis pasiekė gana gerą rezultatą, ir dėkojo už išreikštą pasitikėjimą. Visgi pastebėjo, kad tarybos laukia nemažas darbas, nes reikėtų pasiekti, kad kituose rinkimuose dalyvautų ir ta dalis rinkėjų, kuri išvis nėjo į rinkimus, yra nusivylę valdžia. Todėl V. Cikana linkėjo atgaivinti pasitikėjimą politikais.
„Smagu, kad vicemero postas davė rezultatų, pakylėjimas įvyko. Visur, kur tam tikri žmonės naudojasi postais, jie turi geresnes sąlygas laimėti rinkimuose“, – teigė V. Cikana, spaudos konferencijos metu sveikindamas išrinktąjį merą.

E. Pilypaitis tikino, kad toks vertinimas yra subjektyvus bei dėkojo ir rinkėjams, ir ranka rankon dirbusiai komandai. Pasak jo, tai, kad tiek jis, tiek V. Cikana rajone yra pažįstami, abu susirungė antrajame rinkimų ture, yra ne postų, o veiklos rezultatas.

„Tegul nebūna pralaimėjusių, nes turime susitelkti bendriems darbams, kurie reikalingi likusią kadenciją. Juk nepradedame visko nuo nulio, o turime įvertinti ir kolegas taryboje, ir administracijos resursus“, – mintimis dalijosi naujasis rajono meras.
Šakių rajone, kai bene 14 metų tvirtas valdžios pozicijas savo rankose laikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, įvyko kone istorinis lūžis – pasitikėjimą rinkėjai išreiškė TS-LKD kandidatu. O kaip po įvykusio skilimo taryboje naujajam merui pavyks rasti kompromisą, sudaryti frakcijas, koalicijas ir formuoti administraciją, parodys netolima ateitis.

Kol kas, kaip pirmadienį sakė E. Pilypaitis, nebus skubama, trečiadienį į posėdį rinksis skyriaus taryba.

„Tada dėliosimės, kalbėsimės. Esame atviri visiems kalbėjimams, pasiūlymams. Kadencija tik įpusėjusi, žmonės nori darbų, o ne politinių intrigų ir rietynių. Mes nusiteikę dirbti pozityviai, jei nebus trukdymo iš šalies. Žmonių pasitikėjimas akivaizdus, tad kas nori intrigų, turėtų pasižiūrėti į rinkimų rezultatus“, – sakė rinkimus laimėjęs meras.

Šakių policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkė Ramunė Girdauskienė informavo, kad lyginant antrąjį rinkimų turą su pirmuoju šis buvo intensyvesnis. Iš bendrojo pagalbos centro buvo sulaukta trijų pranešimų. Taip pat pareigūnė informavo, kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo asmeniui pasinaudoti rinkimų teise pagal Baudžiamojo kodekso 172 str. 1 dalį. Vienas bandymo papirkti atvejis užfiksuotas Gelgaudiškyje, kitas – Plokščiuose. Pranešama, kad nurodytose vietovėse važinėja automobilis, kurio keleiviai agituoja praeivius ir gyventojus balsuoti už vieną iš kandidatų, siūlo pinigus. Įtarimai pareikšti dviem ne mūsų rajono piliečiams (g. 1967 m. ir 1969 m.), kurie atsisakė duoti parodymus.

Apie antiagitaciją dieną prieš rinkimus „ošė“ socialinė erdvė, kur netrūko pasidalijimų apie į mobiliuosius telefonus gautas SMS žinutes, apie kandidatų tinkamumą ar netinkamumą užimti mero postą ir pan. Policija informacijos apie tai nepateikė, tad, tikėtina, niekas nesikreipė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.