„Darom 2017“ entuziastai sako – šiukšlių mažėja

darom
Nuotr. Rajone daugiausia rasta komunalinių atliekų.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šeštadienį šalyje vyko visuotinė švarinimosi akcija „Darom“. Ši akcija neaplenkė ir mūsų rajono – seniūnijų miesteliuose gyventojai švarintis pradėjo balandžio 20 d., kiti paplušėti žada šią savaitę. Akcijos dalyviai sako, kad rajone šiukšlių mažėja, o tarp šiukšlių daugiausiai rasta netinkamų rūšiavimui plastikinių ir stiklo butelių.

Iš „Darom“ būstinės buvo skirta vienas tūkstantis raudonų maišų atliekoms rinkti, kuriuos rajono savivaldybės Ūkio skyrius paskirstė visam rajonui. Buvo numatyta sutvarkyti net 57 teritorijas, preliminariai tvarkymosi akcijoje dalyvauti užsiregistravo apie tūkstantis rajono gyventojų.

Ši akcija daugiausia pritraukė mokinių, seniūnijų bei įstaigų darbuotojų, rajono savivaldybės atstovų ar aktyvių bendruomenių žmonių bei miškininkų.

Akcijos dalyviai tvarkė bei rinko šiukšles miestelių ir kaimų centruose, įstaigų, kapinių teritorijose, prie Nemuno esančiose poilsiavietėse, Šešupės, Siesarties, Jotijos pakrantėse, miškuose bei parkuose, taip pat sodino medelius.

Balandžio 20 d., ketvirtadienį, bene pirmieji prieigose prie Šešupės plušėjo slavikiečiai. Anot seniūno Vidmanto Benedikto Sprainaičio, Šešupės pakrantės maždaug 2 km ruože jie rinko poilsiautojų paliktas šiukšles. Jis pasidžiaugė, kad akcijoje aktyviai dalyvavo seniūnijos gyventojai ir moksleiviai. Slavikiečių rastos atliekos – daugiausiai stiklo ir plastiko tara, kuri yra be depozito ženklo.

„Rastus septynis maišus atliekų mes patys sutvarkėm ir išrūšiavom. Pas mus pakelėse maišai nesimėto. Galvoju, kad, atsiradus depozito sistemai, gyventojai pasidarė ne kad sąmoningesni, tiesiog taupesni ir nemeta plastikinės ar stiklinės taros, už kurią gali susigrąžinti pinigus“, – svarstė seniūnas.

Penktadienis visai pavasariu nekvepėjo, lijo beveik visą dieną. Plokščiuose, prie Nemuno bei dviračių tako teritorijose, darbavosi daugiausiai seniūnijos darbuotojai bei visuomenei naudingą darbą už gaunamą pašalpą dirbantys asmenys. Seniūnė Laimutė Miliūnienė pasigedo aktyvesnio pačių gyventojų dalyvavimo akcijoje. Ji teigė, kad jiems dažnai tenka rinkti daugiausiai žvejų paliktas šiukšles.

„Padangą, kanistrą radome, dar mums Nemunas išplukdo šiukšlių, tai negalime sakyti, kad čia mes patys prisišiukšliname“, – kalbėjo seniūnė.

Nepabūgę permainingo oro ir Paluobių gyvenvietėje tvarkėsi maždaug 20 Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro moksleivių, jie rinko šiukšles visame miestelyje.

Penktadienį daugiau nei 100 miškininkų bei medžiotojų nešini šiukšlių maišais, šukavo rajono miškus ir jų prieigas, kad surinktų po žiemos užsilikusias šiukšles: popiergalius, tuščius butelius, kurie dažniausiai neatsakingai metami po medžiais. Baltkojų girininkijos girininkas Vidas Baranauskas pasakojo, kad Liukų, Liaušių miškuose juos lankančių gyventojų šiukšles rinko apie 30 žmonių ir, pasak girininko, daugiausiai rado vienkartinių indų bei plastiko butelių. Girininkas taip pat pasidžiaugė, kad miškuose šiukšlių apmažėjo, tvarkomos teritorijos tampa vis gražesnės ir švaresnės.

Savivaldybės darbuotojai nepabūgo lietingo penktadienio oro, tad įšokę į guminius aulinukus ir apsimovę pirštines tvarkė Girėnų tvenkinio salą.

Šeštadienį oras buvo palankesnis, kriūkiečiai pasodino 20 ąžuoliukų, o Lietuvos agronomų sąjungos Šakių agronomų asociacijos nariai Kudirkos Naumiestyje ant Šešupės kranto taip pat pasodino agronomų ąžuolą ir kitų medelių.

Neužmirštos buvo ir kapinių teritorijos. Akcijos dalyviai Kudirkos Naumiestyje tvarkė karių kapines bei žydų masinių žudynių vietas.

Lekėtiškiai ir lukšiečiai  žada tvarkytis šią savaitę.

Rajone daugiausia rasta komunalinių atliekų. Pasak Ūkio skyriaus vyresniosios specialistės Astos Cikanienės, savivaldybė sudarė sutartį su atliekų vežėjais, kurie iki gegužės 2 d. pažadėjo visas akcijos metu surinktas atliekas utilizuoti nemokamai. Koks tikslus akcijos „Darom“ metu rajone surinktų atliekų kiekis, paaiškės po savaitės.

Šeštadienį Lietuvoje vykstančios jau dešimtos aplinkosaugos akcijos „Darom“ organizatoriai sako, kad joje dalyvavo apie 250 tūkst. žmonių, o atliekų surinkta apie 2 tūkst. tonų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.