Šiukšlintojų daugėja, sąmoningumas mažėja?

siuksles tarpuciai
Nuotr. Kas atsikratė nereikalingais daiktais, belieka spėti ir apeliuoti į gyventojų sąžinę. Tokių atliekų pavasarį ypač padaugėjo įvairiuose rajono kampeliuose.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kur dėti seną nebenaudojamą lovos čiužinį, automobilių plastikines detales ar nebetinkamus naudoti langų rėmus? Tokias atliekas paprasčiausiai kažkas „pamiršo“ Būblelių kaime prie Akacijų gatvės pradžioje stovinčių konteinerių, užuot, kaip priklausytų, vežę į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Balandžio 12 d., žurnalistų, atsitiktinai važiavusių Tarpučių ir Būblelių kaimų vieškeliais, Būblelio kaimo Akacijų gatvės pradžioje akį patraukė prie kelio stovintis konteineris, kuris buvo perpildytas įvairių atliekų, o greta jų prikrauta plastikinių automobilių detalių bei padangų, plastiko maišų, dušo kabina, lovos čiužinys ir kiti daiktai. Kas atsikratė nebereikalingų daiktų – išsiaiškinti beveik neįmanoma, tačiau, žurnalistams ilgėliau pastoviniavus prie konteinerių, privažiavo du pilietiškai nusiteikę kaimo gyventojai ir pasidžiaugė, kad užfiksavom tokį žmonių nekultūringą elgesį, kai atsikratoma nereikalingais daiktais.

„Prieš mėnesį sutvarkėm iš po žiemos susikaupusias atliekas, ir vėl kartojasi situacija. Jau nebematome išeities, tik galime apeliuoti į gyventojų sąžinę: argi visi nenorime gyventi švaresnėje aplinkoje? Čia netgi nesaugu pravažiuoti“, – kalbėjo vienas atvažiavęs šio krašto ūkininkas ir užsiminė, kad numano, kas galėjo atliekomis atsikratyti šioje vietoje.

Trečiadienį atliekos dar tebebuvo suverstos prie konteinerio. Pakalbinta Tarpučių kaimo seniūnaitė Asta Inkratienė pasakojo, kad atliekos iš konteinerio išvežtos, o stambiagabaritės atliekos tebestovi nepajudintos. Moteris pasakojo, kad ši problema neišsprendžiama jau keletą metų nuo tada, kai tik buvo pastatytas konteineris šalikelėje vidury laukų, atokiau nuo kaimo, ir, pasak seniūnaitės, niekas nemato tikrųjų šiukšlintojų.

„Aš manau, kad nereikalingų daiktų atsikrato pravažiuojantys žmonės. Mūsų kaime užtektinai stovi konteinerių ir nė prie vieno tokio bardako nėra, mūsų kaimo gyventojai tvarkosi“, – kalbėjo A. Inkratienė.

Seniūnaitė baiminasi: jeigu atliekų tvarkytojai nuimtų minėtoje vietoje konteinerį, ar žmonės nepavers šios šalikelės sąvartynu. Paklausus seniūnaitės, kokių priemonių imsis šiai problemai spręsti, ši atsakė, kad jeigu Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje stovėtų stambiagabaričių atliekų konteineris, kaip kad buvo anksčiau, Tarpučių kaimo gyventojai krautų šiukšles į traktorių ir išvežtų. Dabar sako nežinantys, kur išvežti jau susikaupusias atliekas. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius sakė, kad situaciją žino, jog seniūnija jau „dūsta nuo šiukšlintojų ir atliekų tvarkymo problemų“ ir pažadėtojo dar kartą atliekų tvarkymo klausimą kelti seniūnų pasitarime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.