Išvadose pažymėjo Seimo nario veikimą prieš Lietuvą

Trečiadienį tyrimą dėl Seimo nario Mindaugo Basčio ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais atlikęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pateikė išvadą, kad jis veikė prieš Lietuvos valstybės interesus. M. Bastys po išvadų ketvirtadienį kreipėsi į Generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu pagal nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso (BK) 118 straipsnyje, požymius.

Dėl išvadų balsuos visas parlamentas. „Rosatom“ stato atominę elektrinę Baltarusijoje, netoli sienos su Lietuva, įmonės planuose anksčiau buvo ir jėgainė Karaliaučiaus krašte. Komitetas taip pat konstatavo, kad „artimi Seimo nario M. Basčio ryšiai su buvusiais ir esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais bei esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“. Už tokią išvadą balsavo aštuoni komiteto nariai.
 
NSGK pirmininkas Vytautas Bakas teigė, kad įvyko net aštuoni posėdžiai, tyrinėtas net trylikos metų laikotarpis.

„Norėjome išvaduoti savo energetiką nuo įtakos iš Rytų. Tam tikrus pono Basčio ryšius ir veiksmus specialiosios tarnybos pradėjo fiksuoti dar iki 2004 metų. Jis palaikė sisteminius ryšius su Rusijos žvalgybos pareigūnais. Vienas jų buvo išsiųstas iš Lietuvos, o kitas vienoje ES šalių paskelbtas „persona non grata“, – kalbėjo V. Bakas.

Anot jo, buvo aktyviai siekiama per energetikos tinklų jungimą, naujų elektrinių projektus padaryti Lietuvą priklausomą nuo Rusijos.

„Ši istorija primena vadovėlinę verbavimo ir veikimo schemą. Kai pradedama nuo nedidelių uždavinių ar paslaugų ir einama prie stambių projektų ir stambios įtakos. Matome įvairių paskatų, bet ponas Bastys iš nelabai žinomo politiko pasiekė savo karjeros viršūnę“, – nuostabos neslėpė V. Bakas.

Ketvirtadienį pranešta, kad M. Bastys po išvados, jog veikė prieš Lietuvos valstybės interesus ir jo ryšiai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kreipėsi į generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu pagal nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso (BK) 118 straipsnyje, požymius.

„Šiandien kreipiausi į Generalinę prokuratūrą, nes esu apkaltintas sunkiu nusikaltimu – Valstybės išdavimu. Esame teisinė, demokratinė Valstybė. Manau, kad tik teismas gali konstatuoti, ar esu atlikęs tokius BK 118 straipsnyje numatytus veiksmus“, – sakė jis naujienų agentūrai „Elta“.

M. Bastys nesutinka, jog jo veiksmuose yra nusikaltimo požymių, tačiau NSGK tikina turintys pakankamai duomenų, kad jis veikė prieš Lietuvą.

Seimo NSGK nesiėmė pateikti nuomonės dėl apkaltos M. Basčiui todėl, kad Seimo Statutas nesuteikia jam tokių įgaliojimų. Apkaltos klausimą Seimas yra pavedęs spręsti specialiai apkaltos komisijai, kuri šiuo metu yra sustabdžiusi savo darbą. Po NSGK išvadų ši komisija žada savo darbą atnaujinti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.