Valdančioji dauguma – be perbėgėlių ir atsiskyrėlių

koalicija
Nuotr. Meras Edgaras Pilypaitis (stovi) stiprią valdančią daugumą nusprendė formuoti partiniu principu, pasiūlęs prie koalicijos prisijungti socialdemokratams, iki šiol dirbusiems opozicijoje.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Vieniems tikėtas, kitiems visiškai netikėtas žingsnis buvo žengtas penktadienį vykusio tarybos posėdžio pabaigoje, kai meras Edgaras Pilypaitis perskaitė pareiškimą ir pasiūlė prie koalicijos rajono savivaldybės taryboje prisijungti Lietuvos socialdemokratų partijos Šakių skyriaus atstovams, iki šiol dirbusiems opozicijoje. Tokius žingsnius supranta ne visi, tačiau besiformuojanti valdančioji dauguma tikina, kad svarbiausia ne perbėgėliai, o tvirtas politinis persiskirstymas ir darbas dėl bendro tikslo.

Stipri valdančioji dauguma
Rajono savivaldybės meras E. Pilypaitis penktadienį vykusio tarybos posėdžio metu perskaitė pareiškimą ir viešai pareiškė siūlantis dirbti kartu su socialdemokratais. Pirmiausiai, pasak rajono vadovo, reikia suformuoti stiprią valdančiąją daugumą, o paskui kalbėti apie mero pavaduotojo, administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojo kandidatūras, kurios turėtų būti derinamos jau nuo šios savaitės pradžios.

Tokio pasirinkimo motyvai, pasak E. Pilypaičio, kad jau balandžio 28-osios posėdyje skilo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir susikūrė tarybos narės Rimos Rauktienės vadovaujama Zanavykų frakcija, tad „pasikeitė ir kai kurių tarybos narių, priklausiusių ankstesnei koalicijai, padėtis“. Be to, meras pabrėžia, kad „2015 m. kovo 24 d. tarp LVŽS bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pasirašyta koalicijos sutartis rajono savivaldybės taryboje de jure nėra nutraukta“. Politinis jėgų persiskirstymas vyko toliau, nes prie naujosios frakcijos nusprendė prisijungti iki tol jungtinėje opozicinėje frakcijoje dirbę Mindaugas Tarnauskas ir Laurynas Suodaitis. Oficialus pranešimas apie šį žingsnį buvo perskaitytas taip pat penktadieniniame tarybos posėdyje.

„Todėl, vykdydami duotus pažadus rajono žmonėms, siekdami užtikrinti stabilų tarybos darbą, turime sudaryti ir pakankamą tarybos narių daugumą“, – pabrėžė E. Pilypaitis, patikinęs, kad patvirtinus išankstinių tarybos nario-mero rinkimų rezultatus buvo pradėtos politinės konsultacijos su visų politinių partijų ir naujai atsiradusios „Zanavykų“ frakcijos atstovais, leidusios plačiau pažvelgti į rajone susiklosčiusią politinę situaciją ir nuotaikas.

„Suprasdamas, kad pasaulio, taip pat ir Lietuvos, demokratinė santvarka paremta daugpartine sistema, atvirai deklaruojamų ir įgyvendinamų ideologijų, disciplina grindžiamų atsakomybės ir atskaitomybės savo rinkėjams principais ir, įvertinęs šiandieninę rajono politinę situaciją, pareiškiu, kad praplečiame koalicijos rajono savivaldybės taryboje sudėtį, kviesdami į ją Lietuvos socialdemokratų partijos Šakių skyriaus atstovus savivaldybės taryboje“, – pareiškė rajono meras.
Tad šiuo metu taryboje dirbant šešiems socialdemokratams, šešiems konservatoriams ir keturiems valstiečiams valdančioji dauguma išeina gana solidi.

Be to, oficialiai buvo pranešta, kad nuo šiol Lietuvos ir valstiečių žaliųjų sąjungos frakcija taip ir vadinsis. Joje nebus, kaip anksčiau, Darbo partijos pavadinimo. Frakcijai vadovauja Tomas Skaizgirys, jo pavaduotojas Mantas Puskunigis.

Privalumas – partiniu principu
„Draugui“ meras patikino, kad jam labiausiai nepriimtinas bėgiojimas tarp frakcijų, politinis persiskirstymas, kuriame jis įžvelgia telkimąsi vardan postų, bet ne norą kažką padaryti. Taip pat jis privalumu laiko susiskirstymą pagal partijas.

„Pavyzdžiui, kalbėjau su Mindaugu Tarnausku ir jis pareiškė, kad yra labai patenkintas, kad Zanavykai atsiskyrė ir kad tai nepartinis darinys. Tai kas mes tada esam?! Esą – visos partijos susikompromitavusios. Detalizuokim. Man, kaip skyriaus pirmininkui, tai nepriimtina. Bet atsakymo nebuvo. Jei remtume tokius darinius, tai mes irgi tikriausiai turime išeiti iš partijų ir eikime visi po vieną, kam tie partijų sąrašai“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

„Galų gale atskaitomybės ir atsakomybės suvokimas galimas tik per partinį identitetą. Ir Rimutės Rauktienės su Tauvydu Šukiu, kai vyko politinės konsultacijos, klausiau, ką jūsų frakcijoje reiškia tie devyni. Ar tie devyni kumštis? Ar šeši, plius vienas, plius du? Atsakymo negavau ir likome nesuprasti, ko čia klausiame“, – apie vykusius pokalbius pasakojo meras, pabrėžęs, kad jei nėra išankstinių nuostatų, politikoje viskas suderinama. Juolab kad reikia greičiau kibti į darbus, spręsti problemas, o ne tik aklai politikuoti.

Būtent jungimąsi partiniu principu ypač palaiko ir buvusios jungtinės opozicinės frakcijos seniūnas socialdemokratas Bernardinas Petras Vainius.

„Mes neatmetėme šio mero pasiūlymo. Mero pasirinkimas buvo koaliciją sudaryti partiniu principu, o mes tai palaikome. Visgi partiniu principu dirbančių tarybos narių ir atskaitomybė, ir atsakomybė žymiai didesnė, tad suprantame norą, kad būtų stipri dirbanti koalicija, ir prisijungėme“, – argumentus dėstė B. P. Vainius.

Į klausimą, kas bendro tarp socialdemokratų ir konservatorių, jis atsakė, kad politikoje nėra amžinų priešų, kaip ir nėra amžinų draugų.

„Visi esame rinkti gyventojų, tad negalime užsidaryti, atsiriboti tik sau. Pavyzdžiui, pavartęs Ramintos Bastytės ir E. Pilypaičio programas, paskaitęs programines nuostatas, tikrai nematau didelės takoskyros“, – sakė B. P. Vainius.

Nenusprendė prie ko
Darbo partijos narė, taip pat nuo „valstiečių“ atskilusi ir prie Zanavykų frakcijos prisijungusi Dinara Gudaitienė kalbėjo, kad jai mero žingsnis buvo netikėtas ir posėdyje ji apie tai išgirdo pirmą kartą.

„Man keistai atrodo. Atsiskyrus Zanavykų frakcijai nuo vadinamos konklavos socialdemokratai plojo, o dabar eina į koaliciją su jais. Be to, būtent socdemai inicijavo apkaltą tada dar vicemerui E. Pilypaičiui, konservatoriai siūlė apkaltą Seimo nariui Mindaugui Basčiui“, – mintimis dalijosi tarybos narė.

Jau anksčiau ji yra pareiškusi, kad pati savarankiškai spręs, prie ko jungtis, su kuo dirbti. Prisijungti prie frakcijų sakė pasiūlymų sulaukusi ir ketvirtadienį, bet dar neapsisprendė, kur galėtų geriausiai save realizuoti.

„Svarstyti reikia labai gerai, nes aš esu viena. Pasiūlymų sulaukiau, bet dar nenusprendžiau. Noriu būti visateisė frakcijos narė, o ne kad susibėga, apsitaria, o aš sužinau“, – apie priklausymą dabartinei frakcijai kalbėjo darbietė.

Nežinojo, bet nujautė
Tad kol kas neaišku, ar ji ir toliau priklausys Zanavykų frakcijai, ar irgi jungsis prie valdančiųjų.

Zanavykų frakcijos seniūnė R. Rauktienė tikino, kad toks mero žingsnis nebuvo siurprizas, frakcija buvo numačiusi, kad taip ir gali būti. Visgi ji svarstė, kad tokiu žingsniu taryba kažin ar pakils į aukštesnę pakopą.

„Pokalbių metu buvo aptarti keli mero svarstomi koalicijos sudarymo variantai, tačiau dabartinis, žinoma, mums įvardintas nebuvo <...> Pasibaigus pokalbiui, meras E. Pilypaitis ir frakcijos seniūnė Violeta Simonavičienė pažadėjo paskambinti ir informuoti apie galutinį sprendimą. Tačiau nepaskambino“, – sakė Zanavykų frakcijos seniūnė, patikinusi, kad jų pozicija buvo neiti į vieną koaliciją su valstiečių ketvertuku, nuo kurio ir atsiskyrė.

„Vertinti nesiimu. Tik analizuoju ir darau išvadą – kiek  aplink mus vyksta dar nepažintų reiškinių! Tačiau visgi – jeigu sutapo TS-LKD, LSDP ir dar labai svarbu – LVŽS programinės nuostatos, o svarbiausia – ideologijos ir vertybiniai pagrindai – tai mero ir visos jo frakcijos kolegų sprendimas formuoti tokią koaliciją yra suprantamas ir paaiškinamas“, – sakė R. Rauktienė, linkėjusi tarybai sklandaus darbo, o merui primindama, kad dabar atsakomybė gula ant jo pečių.

Netrukus po įvykusio posėdžio tarybos narys M. Tarnauskas savo „Faceebok“ profilyje rašė: „Kas bendro tarp valstiečių, konservatorių ir socdemų? Nauja bendromis vertybėmis grįsta valdančioji dauguma Šakių rajono savivaldybės taryboje. Smagu, kad didžiausia ir nuo partijų nepriklausoma Zanavykų frakcija vienintelė rajono taryboje išliko principinga neiti į valdančiąją daugumą su ne visai skaidriu „valstiečių“ flangu.“

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.