Įsigijus augintinį, pravartu pasirūpinti ir jo registracija

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai perspėja, kad, įsigiję šunį, katę ar šešką, nebūtinai tapsite pilnateisiu jo savininku. Įvairių problemų gali iškilti tuomet, jei veislinio ar neveislinio gyvūno pardavėjas nebus parduodamo augintino paženklinęs ir užregistravęs Gyvūnų augintinių registre.
 
Kaip pastebi Šakių rajono maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Alvydas Pilipauskas, įstatymas dėl visuotinės gyvūnų augintinių registracijos šiuo metu yra atšauktas, tačiau atsakingas augintinio šeimininkas paprastai pats apsisprendžia savo augintinį pažymėti mikroschema ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, tai daryti privalo tik gyvūnų veisėjai, pardavinėjantys gyvūnus, ir tie žmonės, kurie su savo augintiniais ruošiasi išvykti į užsienį.
 
A. Pilipauskas sako, jog pastaruoju metu tokių žmonių, kurie su savo augintiniais ketina vykti už Lietuvos ribų ir pageidauja gauti Gyvūno augintinio pasą, gerokai padaugėjo. Kaip rodo tarnybos turima statistika, pernai rajone buvo išduoti 110 gyvūnų augintinių pasų, o šiais metais įregistruoti ir pasus turi 43 šakiečių augintiniai.

„Rajono gyventojai, norintys paženklinti mikroschemomis savo augintinius, turėtų kreiptis į rajone dirbančius privačius veterinarijos gydytojus ar veterinarijos klinikų specialistus. Pastarieji gyvūnus taip pat gali ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre. Žinoma, šios paslaugos kainuoja. Jei žmonės nori pigesnių paslaugų, gali kreiptis ir į mūsų tarnybą. Noriu pabrėžti, kad ženklinimo mes neatliekame, tačiau įregistruojame augintinius nemokamai“, – sakė veterinarijos specialistas A. Pilipauskas.

Veterinarijos tarnybos išduodamo vieno gyvūno augintinio pasas šiuo metu kainuoja 4,30 euro.

Savo augintinio registracija pravartu pasirūpinti ir norint išvengti tam tikrų problemų, sakykime, nusipirkus prastos sveikatos augintinį bei kitais atvejais. Jei augintinis neįregistruotas Gyvūnų augintinių registre, teisiškai nėra galimybės nustatyti gyvūnų pardavėjo ar ankstesnio savininko, kuris turėtų prisiimti atsakomybę ir kompensuoti gydymo išlaidas ar patirtą žalą. Taip pat svarbu atminti, kad Gyvūnų augintinių registre registruotas augintinis teisiškai vis dar priklauso jį užregistravusiam asmeniui, net jei pirkimo-pardavimo sandoris jau įvykęs. Papildomų rūpesčių su nepaženklintu ir neregistruotu gyvūnu gali iškilti tuomet, kai augintinis, pabėgęs iš namų, atsitiktinai pateks į globos namus. Toks neženklintas ir neregistruotas gyvūnas, jei tikrasis savininkas per 14 d. jo nesuras, gali būti atiduotas kitam asmeniui. Apie registruotą augintinį būtų pranešama ir jis sugrąžinamas tikrajam savininkui.

„Draugo“  inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.