Dėl užtvinusio rūsio kaltas… gluosnis

gluosnis
Nuotr. Šįkart dėl gyvenamojo namo rūsyje kilusio potvynio liko kalčiausias šalimais augantis gluosnis, kurį ketinama nupjauti.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Beveik kasmet vienokios ar kitokios bėdos užklumpa Šakiuose Kęstučio gatvės 21 name gyvenančius šakiečius. Daugiau kaip prieš šešerius metus pastatytas daugiabutis, turintis savivaldybės socialinio būsto statusą, apie save primena itin dažnai. Jau po pirmųjų pastato eksploatacijos metų išryškėjo tai vienokie, tai kitokie statybos darbų defektai. Deja, šio būsto gyventojų bėdos vis dar nesibaigia.

Kaip sako pastatą administruojančios UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis, namo gyventojus bėdos užklupo birželio pradžioje – gautas gyventojų pranešimas, kad nuo plūstančio vandens skęsta šio namo rūsio patalpos.

„Nuvykus į vietą paaiškėjo, kad per visą namo rūsio plotą yra prisikaupę keletas centimetrų gruntinio vandens. Vanduo sunkėsi pro prastai izoliuotų pamatų nesandarias vietas“, – apie avarijos priežastis pasakojo vadovas.

Pasak jo, įmonės darbuotojai atlikto išsamią techninę šio daugiabučio namo apžiūrą ir dar kartą ėmėsi rengti reikalavimą darbų rangovui – UAB „Rūdupis“. Su rangovais, D. Mikelionio teigimu, jau ir anksčiau buvo kalbėta apie šio namo išorės drenažo sistemos funkcionavimo problemas ir galimai prastą namo pamatų hidroizoliaciją, prašyta imtis darbo, tačiau padėtis liko tokia pati.

„Vadinasi, išeitis viena – pradėti bylinėtis su rangovu teisme, tačiau visi puikiai suprantame, ką tai reiškia. Todėl ir bandome tartis, priminti, kad atliktų darbų garantinis laikotarpis yra dešimt metų, todėl broką būtina pašalinti rangovui, o ne mums, daugiabutį administruojančiai įmonei“, – sakė bendrovės direktorius D. Mikelionis.

Įvardija skirtingas priežastis

Šakių rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio teigimu, priežastis, dėl kurios užtvino namo rūsys, yra visai kita.

„Problema atsirado tiesiog dėl gamtos įtakos. Šalia senosios trasos auga didžiulis gluosnis, tad šio medžio šaknys ir užkimšo drenažo trasą. Teko viską išvalyti, pašalinti šaknis. Šiuo metu drenažas visiškai sutvarkytas ir puikiai veikia“, – sakė K. Kuncaitis, nepripažindamas, kad vanduo į rūsį veržėsi ir dėl prastos namo pamatų izoliacijos.

Ūkio skyriaus vedėjas patikino, kad darbų rangovas UAB „Rūdupis“ įsipareigojo pataisyti ir pastato dekoratyvinį tinką bei sutvarkyti aikštelėje esančius du šulinius.

„Viskas, kas buvo surašyta defektiniame akte, ir bus ištaisyta“, – sakė K. Kuncaitis, pastebėdamas, kad apskritai daugiau atsakomybės dėl šio daugiabučio bėdų turėtų prisiimti pastato techninę priežiūrą vykdanti savivaldybės įmonė „Šakių komunalinis ūkis“.

Pašalinti ne visi defektai

Visgi „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius D. Mikelionis tikina, jog neprisiėmė ir neprisiims atsakomybės už tai, kad per daugiau kaip šešerius šio daugiabučio namo eksploatavimo metus darbų rangovas niekaip neišsprendžia garantinių problemų.
 „Viskas yra surašyta oficialiame Statinio defektų apžiūros akte Nr. 1 (apžiūra vyko 2016 m. liepos 13 d.). Tarp kitų problemų čia įvardinta ir netinkama namo pamatų hidroizoliacija ir neveikianti (arba sugedusi) namo drenažo sistema“, – sakė D. Mikelionis.

Anot jo, praėjusią savaitę dar kartą apsilankius šiame daugiabutyje paaiškėjo, kad neveikia ir vienoje iš rūsio patalpų sumontuotas hidroforas, patalpų apsėmimo atveju galintis automatiškai išsiurbti patalpose atsiradusį vandenį, nes šių patalpų grindys yra aukščiau už visų kitų rūsio patalpų grindis.

Taigi, daugiabučio namo gyventojams belieka tikėtis, kad rajono savivaldybės valdininkai, statybos darbų rangovas ir „Šakių komunalinis ūkis“ kada nors ras bendrą kalbą ir pasirūpins, kad daugiabučio namo gyventojams kiltų kuo mažiau problemų. Beje, Ūkio skyriaus vedėjo K. Kuncaičio įsitikinimu, didesnę atsakomybę turi prisiimti ir patys socialinio būsto naudotojai, kurie neretai netinkamai eksploatuoja savo butus. Būtent dėl to ir būna apipelijusios butų bei laiptinių sienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.