Šeimų taryba rajone: iniciatyvos reikia iš apačios, ne iš viršaus

seimos taryba
Nuotr. Susitikimo metu buvo kalbama apie Šeimų tarybą, jos steigimo galimybes, veikimo principą.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius inicijuoja Šeimų tarybos steigimą rajone, tad trečiadienį rajone viešėjo ir patirtimi bei nuveiktais darbais dalijosi tokių tarybų atstovai iš Vilkaviškio ir Kauno. Tiesa, nors apie renginį skelbta viešai, jis didesnio dėmesio nesusilaukė. O tai svarbu, nes akcentuojama, kad iniciatyva steigiant tokią tarybą ir turėtų kilti ne iš valdžios, o pačios visuomenės, nevyriausybinių organizacijų.

Šuo metu Lietuvoje veikia septynios savivaldybių šeimos tarybos – Kauno, Klaipėdos ir Alytaus miestų, Radviliškio, Vilkaviškio, Kaišiadorių ir Širvintų rajonų. Tiek svečiai – Kauno miesto savivaldybės Šeimos tarybos narė Lina Danusevičienė, Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė Dovilė Bubnienė, asociacijos „Keisk požiūrį“ vadovas Eimantas Botyrius bei Vilkaviškio dekanato šeimos centro valdybos narys Evaldas Plečkaitis, – tiek rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė įsitikinę, kad geriau, kai tokios iniciatyvos „kyla iš apačios“, tačiau...

„Gal žmonės nežino, gal reikia padrąsinimo ar paraginimo“, – sakė L. Pocevičiūtė.

Visgi tokioje veikloje dalyvaujantis ir Vilkaviškio šeimų tarybai vadovaujantis E. Botyrius tikino, kad grįžtamojo ryšio ir visuomenės įsitraukimo apskritai trūksta. Patirties tokioje veikloje turintys pasakojo, kad šios tarybos yra kaip patariamasis organas savivaldybės tarybai, administracijai. Jos gali teikti siūlymus, rekomendacijas, inicijuoti renginius, diskusijas ir pan.

Kaip svarbu, kad veikloje aktyviai dalyvautų bei lūkesčius išsakytų pačios šeimos, nevyriausybinės organizacijos, taip pat svarbu, kad ir pati taryba nesijaustų nuošalyje, nebūtų ignoruojama valdžios, iniciatyvos nebūtų nustumiamos į šalį.

„Svarbu jausti, kad mes kažką galime, o ne tik dirbti dėl varnelės. Svarbu turėti veikimo galimybę, galimybę teikti idėjas ir sulaukti palaikymo“, – mintimis dalijosi E. Botyrius.

Tos pačios nuomonės ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, akcentavęs, kad jei planuojama kažką kurti tik tam, kad kurti, jis nemato prasmės. Pasak jo, tai neturi būti dirbtinė organizacija, pritempta prie šeimų, bandant nuspėti, ko joms reikia, kai iš jų pačių nėra jokio balso.

L. Danusevičienė kalbėjo ir apie tai, kad socialinės rizikos šeimos sulaukia daug dėmesio, tačiau užmirštamos „sveikosios šeimos“. Didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas ir daugiavaikėms šeimoms. Buvo pateiktas Alytaus pavyzdys, kai daugiavaikėms šeimoms buvo įsteigtos Šeimų kortelės, su kuriomis kai kurios rajono paslaugos suteikiamos su nuolaida. Taip atsiranda galimybė ne tik prekes įsigyti su nuolaida, bet ir apsilankyti kino teatre, baseine ir pan. Galų gale, tai parodo ir miesto požiūrį į šeimą.

Kada tokia taryba galėtų atsirasti rajone, kol kas neaišku. Meras atkreipė dėmesį į tai, kad anksčiau rajone aktyviau veikė veiklių mamų klubas, apkritai nemažai nevyriausybinių organizacijų, kurias reikėtų suaktyvinti. Tad tikimasi, kad į šeimų tarybos kūrimosi procesą įsijungs mintimis, idėjomis bei pasiūlymais aktyvūs ir neabejingi žmonės, kuriems rūpi, kaip gyvena jų bendruomenė, kokia šeimos vieta joje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.