Permainų vėjai – ir savivaldybės administracijoje

struktura
Nuotr. Penktadienį savivaldybės taryba pritarė tokiai savivaldybės administracijos struktūrai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors diskusijų netrūko, visgi penktadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtinta savivaldybės administracijos struktūra, didžiausias leistinas darbuotojų skaičius. Administracijos direktorius Dainius Grincevičius tikisi, kad po pertvarkos darbas savivaldybės administracijoje bus efektyvesnis.

Dar prieš tvirtinant visą darbotvarkę ir nepriėjus prie struktūros pertvarkos klausimo nagrinėjimo, Zanavykų frakcijos vardu seniūnė Rima Rauktienė siūlė klausimą atidėti. Pasak frakcijos seniūnės, trūksta informacijos, aprašų, pareigybinių nuostatų, skaičiavimų. Kadangi R. Rauktienės siūlymui tarybos nariai balsuodami nepritarė, klausimas liko darbotvarkėje ir buvo svarstytas bei jam pritarta po paprašytos Zanavykų frakcijos pertraukos.

Pristatė tikslus

Administracijos direktorius tikino, kad atsakomybę už klausimo rengimą prisiima pats, nors daugelį pokyčių esą siūlė patys darbuotojai ir didžiulė dalis iniciatyvos buvo būtent iš jų.

„Galbūt susiasmeninau, bet ta komanda – tai visas kolektyvas. Tik pirmomis darbo dienomis susitikę su skyriais kalbėjomės ir jie norėjo permainų, teikė pasiūlymus“, – sakė administracijos direktorius, paaiškinęs, kad net kai kurie skyriai įkurti būtent darbuotojų matymu.

Pasak D. Grincevičiaus, pertvarka turi tris pagrindinius tikslus: darbo savivaldybėje efektyvinimas, darbo administracijoje skaidrinimas bei racionalus lėšų naudojimas. Jis įsitikinęs: jei norime būti patrauklūs kaip miestas, pokyčiai neišvengiami, sprendimai turi būti priimami kuo greičiau, o tai pasiekiama turint kuo mažiau derinimo grandžių.

„Užtikrinti nuolatinę komunikaciją tarp ūkinių reikalų, investicinių projektų ir architektų. Negalima sau leisti išrausti naujai įrengtų dangų vos po keleto mėnesių vien todėl, kad skyriai ydingai nesidalina informacija apie darbus bei planuojamus projektus. Tai tik vienas iš pavyzdžių“, – pristatydamas klausimą akcentavo administracijos direktorius, įsitikinęs, kad skyrių apjungimas bei funkcijų perskirstymas prisidės ne tik prie komunikacijos gerinimo.

Nereikia tik ateinančių

Kalbėdamas apie administracijos darbo skaidrinimą D. Grincevičius minėjo, kad turi būti aiškūs bendri tikslai, peržiūrimas darbuotojų skaičius bei funkcijos.

„Renkantis naujus vadovus koncentruosimės į asmens kompetenciją ir motyvaciją, darbo kultūrą“, – pristatė D. Grincevičius, pabrėždamas skaidrumo, kompetencijos ir paslaugumo kriterijus.

Jis sakė to reikalausiąs tiek iš savivaldybės administracijoje, tiek iš seniūnijose dirbančių žmonių.

„Mums nereikia tik į darbą ateinančių žmonių, mums reikia mažiau, bet kryptingai dirbančių motyvuotų specialistų“, – sakė administracijos direktorius.

Jis tikisi rasti būdą, kaip patogiai skelbti viešuosius pirkimus, jų laimėtojus, sumas, kad kiekvienas galėtų atsakyti į jam kylančius klausimus. Taip pat bus vykdoma nuolatinė UAB-ų kontrolė, reikalaujama vadovų atsakomybės už darbą. Pristatymo pabaigoje D. Grincevičius sakė, kad pokyčių bijoti nereikia, reikia bijoti, jei jie daromi per vėlai. Ir administracijos direktorius, ir meras Edgaras Pilypaitis pabrėžė, kad paprastiems žmonėms svarbiausia rezultatas, funkcijų užtikrinimas „o ne kiek yra skyrių ir skyriukų, vedėjų ir vedėjukų“. Tai esą ir turi atsispindėti po pertvarkos.

„Jei vieną skyrių peikiame su 21 specialistu, o kitą giriame su dviem, tai nelabai teisinga“, – sakė rajono vadovas.

Darbuotojų mažės

„Numatome, kad optimizuojant esamus etatus, pirminiais paskaičiavimais, sutaupysime ne mažiau kaip 117 tūkst. eurų per metus“, – įvardijo administracijos direktorius.

Į klausimą, kiek gali reikėti išeitinėms kompensacijoms, sakė tiksliai pasakyti negalintis, nes kiekvienas atvejis individualus – priklauso nuo specialisto stažo, užimamų pareigų ir pan.

Preliminariai šiems metams šiam tikslui reikės apie 42 tūkst. eurų, tačiau administracijos vadovai pabrėžė, kad tai nesusiję su pertvarka, nes yra žmonių, kuriems jau pratęstas įgaliojimų terminas ir pan. Be to, esą neaišku, ar visi specialistai sutiks su pasikeitusiomis darbo sąlygomis, nes turi teisę atsisakyti siūlymo. Beje, liekantiems dirbti bus ieškoma galimybių mokėti ir didesnį darbo užmokestį. Įspėjimo ir atleidimo lapeliai tų skyrių, kurie pertvarkomi, darbuotojams turėtų būti įteikti iki vasario 15 d. Pertvarka, ką buvome rašę ir anksčiau, numatoma tik iš esamų darbuotojų. Naujų specialistų priimti neketinama. Bent pradžioje valstybės tarnautojų planuojama sumažinti dešimčia (vietoj 85 bus 75), pagal sutartis dirbančių specialistų skaičius turėtų mažėti nuo 236 iki 230, tačiau tai, pasak mero, ne riba. Tiesa, apie konkrečias pavardes, vedėjus ir specialistus nei dabar, nei anksčiau administracijos vadovai nekalba. Akivaizdu, kad kaip atskirų skyrių visiškai nelieka Regioninės plėtros ir Ūkio, kurių funkcijos sujungiamos ir jas užtikrins Ūkio, architektūros ir investicijų skyrius. Strateginio planavimo specialistė dirbs Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriuje.

Darbą vadino apgailėtinu

Visgi D. Grincevičiaus pristatymas neatsakė į opozicijai kylančius klausimus. Aušrelė Pukinskienė sakė apskritai nesuprantanti, už ką reikia balsuoti, jei nėra nuostatų ir aiškių skyrių funkcijų.

„Nematome nei būsimų skyrių nuostatų, nei funkcijų, nei koks skaičius žmonių liks, nežinome, kaip visa tai funkcionuos. Nemanau, kad protinga tvirtinti tik skyrių apjungimą“, – kolegei pritarė Dinara Gudaitienė.

Vėliau panašius pastebėjimus išsakė ir Ramūnas Kaunas, Mindaugas Tarnauskas.

Į diskusiją įsiterpęs meras Edgaras Pilypaitis aiškino, kad pirmiausiai turi būti politinė valia, o paskui direktoriui bus atrištos rankos ir jis tvirtins tiek skyrių nuostatus, tiek pareigybinę struktūrą ir pan. Opozicija priminė seniūnijų reformą ir ragino neiti tuo pačiu keliu, kaip prioritetinį dalyką iškeliant politinę valią. A. Pukinskienė rėžė, kad direktorius apskritai nežino, ką tie skyriai veikia ir galbūt be reikalo šokdina darbuotojus, o išgirdusi, kad struktūros pertvarka – komandinio darbo rezultatas, ją vadino apgailėtina. Visgi po Zanavykų frakcijos paprašytos pertraukos pertvarkai pritarta buvo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px