Jaunimo politikos įgyvendinimas po padidinamuoju stiklu

laniauskas
Nuotr. Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorius Jonas Laniauskas pabrėžė, kad Jaunimo reikalų departamentui labai svarbu suprasti, kokios yra jaunimo užimtumo galimybės rajonuose ir kaip su jaunimu dirbančioms organizacijoms efektyviai paskirstyti Valstybės skiriamą finansavimą.


Asta GVILDIENĖ

Praėjusį pirmadienį mūsų rajono savivaldybėje lankėsi Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorius Jonas Laniauskas ir vyriausioji specialistė darbui su jaunimu Gintarė Stankevičienė. Jie išsamiai domėjosi jaunimo politikos įgyvendinimu rajono savivaldybėje, su rajono vadovais aptarė departamento pateiktas rekomendacijas.

Jaunimo reikalų departamentas rajono savivaldybei pateikė keletą nacionaliniu mastu išskirtų ir rekomenduojamų prioritetinės veiklos sričių – mobiliojo darbo su jaunimu plėtrą, atvirųjų jaunimo centrų ir atvirųjų jaunimo erdvių veiklos kokybės užtikrinimą ir plėtrą, jaunimo savanoriškos veiklos plėtrą, savivaldybių jaunimo reikalų tarybų palaikymą, sprendžiant jaunimui, jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų aktualius klausimus, jaunimo politikos stiprinimą.

Kaip informavo rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė D. Jurgutienė, mobilųjį darbą rajono savivaldybėje atlieka Jaunimo garantijų iniciatyvos (JGI) koordinatorė Eglė Tamulevičiūtė, kuri važinėja po seniūnijas ir atokesnius rajono miestelius bei kaimus. Jos matymu, jaunimo užimtumo poreikis labai didelis, nes mobilaus darbo su jaunimu nevykdo nei rajono savivaldybės kultūros centrai, nei mokyklos. Šiais metais numatyta atlikti mobiliojo darbo su jaunimu vietų analizę.

Atvirųjų jaunimo centrų ir atvirųjų jaunimo erdvių veikla mūsų rajone vykdoma. Savivaldybės administracija yra paskelbusi jaunimo projektų finansavimo konkursą ir pasirengusi finansuoti vieną atvirojo jaunimo centro bei keturis atvirųjų jaunimo erdvių projektus.

„Kadangi joks papildomas etatas atvirųjų jaunimo erdvių plėtrai neskiriamas, galimybė funkcionuoti naujai atvirajai jaunimo erdvei atsiranda tik tada, jei kuris iš kultūros darbuotojų ar mokytojų savanoriškai prisiima šią veiklą“, – atviravo savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė.

Rajono savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio teigimu, rajone yra šeši kultūros centrai, kurių vienas iš veiklos uždavinių yra darbas su jaunimu – tad erdvė jaunimui rinktis lyg ir suteikta, tik nėra žmogaus, kuris nuolat vykdytų kažkokį nuoseklesnį darbą.
Šiuo metu rajono savivaldybėje su jaunimu dirba trys žmonės – JKSC darbuotojas, JGI koordinatorius ir jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatorius. Tad faktiškai rajonas turi tik vieną darbui su jaunimu etatą atvirajame jaunimo centre. Koordinatoriai dirbs tik tol, kol pasibaigs projektų įgyvendinimo laikotarpis. D. Jurgutienės teigimu, savivaldybei labai reikalingas dar vienas darbui su jaunimu etatas, nes rajone gyvena daugiau nei 6 tūkst. jaunų žmonių.

Prakalbus apie jaunimo savanoriškos veiklos plėtrą, D. Jurgutienė pasidžiaugė, jog nuo 2012 m. rajone veikia jaunimo savanorystės skatinimo programa „Patsaunoris“ ir dešimt rajono organizacijų priima jaunus žmones trumpalaikei arba ilgalaikei (iki trijų mėn.) savanorystei. Rajono savivaldybėje yra akredituotos šešios jaunimo savanorius priimančios organizacijos, o ir mokyklos taip pat informuotos, kad gali turėti savo savanorišką tarnybą.

Jaunimo reikalų tarybos pirmininko Tautvydo Šukio manymu, visos nurodytos rekomendacijos efektyvaus rajono savivaldybės jaunimo reikalų darbo užtikrinimui yra įgyvendinamos, viešinimas tiek internetinėje erdvėje, tiek ir rajono spaudoje vykdomas. Gal kiek mažiau dėmesio yra skiriama jaunimo politikos įgyvendinimo priemonių įtraukimui į savivaldybės ilgalaikius strateginio planavimo dokumentus. Pasak jo, visos jaunimo veiklos ir projektai orientuojasi į mokyklas, nes moksleiviai rajone – pati aktyviausia grupė.

„Mokyklą pabaigęs jaunimas iki 29 m. mūsų rajono savivaldybėje iš viso iškrenta, – atviravo E. Pilypaitis. – Jis arba dirba taip, jog laiko neturi niekam, arba visai degradavęs, o visi kiti studijuoja miestuose. Kaip šią politiką pakreipt kitu kampu, nežinau. Su Japonijos ambasada ketiname vykdyti jaunimo mainų programą, kurioje numatytas pasikeitimas mokyklą baigusiais jaunais žmonėmis, tačiau kol kas dar neaišku, kaip visa tai bus įgyvendinta, bent jau pas mus Lietuvoje.“

J. Laniauskas pabrėžė, kad Jaunimo reikalų departamentui labai svarbu suprasti, kokios yra jaunimo užimtumo galimybės rajonuose ir kaip su jaunimu dirbančioms organizacijoms efektyviai paskirstyti Valstybės skiriamą finansavimą.

E. Pilypaičiui pasidomėjus, kokiais kriterijais yra vadovaujamasi skirstant finansavimą regionams, mat visuomet didžioji pinigų dalis atitenka centriniams miestams, G. Stankevičienė atsakė, jog mūsų rajono savivaldybė jaunimo reikalams gauna tikrai nemažą pinigų krepšelį. Ji patikino, kad visiems projektuose dalyvaujantiems pareiškėjams tiek miestuose, tiek ir regionuose sudaromos vienodos sąlygos, o mūsų rajono savivaldybės situacija yra tikrai gera.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.